Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μουσουρούλης για εκκρεμείς σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα

Μουσουρούλης για εκκρεμείς σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα

12

 Σκληρή κριτική ασκεί στο υπουργείο Πολιτισμού ο βουλευτής νομού Χίου της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης, σχετικά με το θέμα των σωστικών ανασκαφών που εκκρεμούν στα νησιά της Περιφέρειάς μας.

Όπως σημειώνει, στην απάντηση του υπουργείου, ύστερα από δική του ερώτηση, δεν δίνεται κάποια δέσμευση σε ό,τι αφορά στην έναρξη εργασιών σε δεσμευμένα οικόπεδα όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «θα ξεκινήσει όταν εγκριθούν οι πιστώσεις για το 2011».

«Η περιγραφόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού κατάσταση των σωστικών ανασκαφών και των απαλλοτριώσεων, όπου αυτές έχουν έχει επιλεγεί, είναι τουλάχιστον προβληματική. Δεν μπορεί μια ανασκαφή να ξεκινά το 1983 και να μην έχει ολοκληρωθεί το 2011…, σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ και καταλήγει:

«… Η απάντηση αποκαλύπτει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, όταν στο μέσο της χρονιάς, δεν γνωρίζει αν θα υπάρχουν πόροι για να εκκινήσουν, τουλάχιστον, κάποιες από τις σωστικές ανασκαφές. Όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όμως το πρόβλημα διαρκεί πολύ καιρό τώρα, δεν είναι σημερινό και θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί λύσεις. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού εξαντλείται στο ελάχιστο που καθορίζει ο νόμος, δηλαδή, στη σύνταξη των σχετικών πινάκων προτεραιότητας ».

 

Αναλυτικά η κατάσταση, κωδικοποιημένη από το γραφείο τύπου του βουλευτή της ΝΔ, με βάση την απάντηση και την ενημέρωση των αρμοδίων αρχαιολογικών υπηρεσιών εκτός της 27ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα στον πρώην νομό Σάμου, έχει ως εξής:

 

 

Σωστικές Ανασκαφές

Εκκρεμείς απαλλοτριώσεις

Αιτήσεις αποζημίωσης στέρησης γης

ΧΙΟΣ

27

3

1

ΛΕΣΒΟΣ

21

14

 

ΛΗΜΝΟΣ

8

1

 

ΣΑΜΟΣ

29

25

1

ΙΚΑΡΙΑ

4

1