Αρχική Νέα Τοπικά Ανέστειλαν την απεργία τα ΤΑΞΙ – διχασμένος ο κλάδος

Ανέστειλαν την απεργία τα ΤΑΞΙ – διχασμένος ο κλάδος

7

 Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις εντός και εκτός των γραφείων της Ομοσπονδίας τους, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την αναστολή των κινητοποιήσεων και έτσι από το απόγευμα λύνουν τα χειρόφρενα και αρχίζουν τη δουλειά. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, προχωρά με διάλογο και χρονοδιάγραμμα, ανέφερε το Υπουργείο.

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του κλαδικού συμβουλίου της ΠΟΕΙΑΤΑ παρατηρήθηκαν εντάσεις, καθώς οι απόψεις ήταν μοιρασμένες για συνέχιση, ή μη, των κινητοποιήσεων, παρά την εισήγηση υπέρ της αναστολής, που έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θύμιος Λυμπερόπουλος, όπως είχε προαναγγείλει από χτες μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Έντονες αντιδράσεις διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών στη Σπάρτη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και δύο από την Αθήνα, οι οποίοι τελικά ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Κρήτη, που είχαν πρωτοστατήσει όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων αποφάσισαν να συνταχθούν με την απόφαση της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας ότι το μέτωπο πρέπει να παραμείνει αρραγές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “η αναιτιολόγητη ταλαιπωρία της χώρας έληξε, αφήνοντας στην κρίση των πολιτών όσους την ενθάρρυναν και την στήριξαν. Όπως εξαρχής έχουμε ανακοινώσει, η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, προχωρά απολύτως σύμφωνα με τη διαδικασία διαλόγου και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε γνωστοποιήσει” καταλήγει η ανακοίνωση.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 13 ψήφοι υπέρ της αναστολής και 6 υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, αν και αυτοί, παρά τη δυσφορία που εξέφρασαν, σημείωσαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας. Κατά της αναστολής των κινητοποιήσεων ψήφισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και δύο από την Αθήνα. Απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Ρόδο και τη Σύρο.

Οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους έως τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρώτο μεγάλο δυναμικό “παρών” αναμένεται να δώσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Έως τότε εκτιμούν ότι θα έχουν γίνει γνωστές και οι προτάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, οπότε θα έχουν πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία μετά τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η απόφαση για την αναστολή της απεργίας ελήφθη ύστερα από τις διαβεβαιώσεις των περιφερειαρχών ότι δεν θα προχωρήσουν στην έκδοση νέων αδειών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματα του κλάδου.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR