Αρχική Απόψεις Aρθρα Γ. Παπαδόπουλος: Από την ποιμαντική διακονία του ...

Γ. Παπαδόπουλος: Από την ποιμαντική διακονία του Σεβ. Τοποτηρητού της Ι. Μητροπόλεως Χίου, Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου

35

 

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μηθύμνης, ὑπέρτιμος καί ἔξαρχος Λέσβου, κ. Χρυσόστομος (Καλαματιανός), ἐγεννήθη εἰς Χαλκίδα τό 1930. Εἶναι πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Διάκονος ἐχειροτονήθη τό 1954 καί Πρεσβύτερος τό 1967. Ὑπηρέτησεν ὡς Διάκονος, Ἐφημέριος, Ἱεροκῆρυξ καί Πνευματικός εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Ἀττικῆς (1954-1984) καί ὡς Γραμματεύς αὐτῆς (1974-76). Εἰς τήν Ἱ. Σύνοδον ὡς Γραμματεύς τῆς Σ.Ε. Κοινωνικῆς Προνοίας καί Εὐποιΐας καί ὡς Ἀρχειοφύλαξ (1976-1984). Μητροπολίτης Μηθύμνης ἐξελέγη τό 1984.

 

Αμέσως μετά την κοίμηση του σεπτού Ποιμενάρχη μας κυρού Διονυσίου έφθασε στην Μητρόπολή μας, ως Τοποτηρητής αυτής και μέχρι την εκλογή του νέου Μητροπολίτου, ο Σεβασμιώτατος Μηθύμνης Ν. Λέσβου κ. Χρυσόστομος. Πρόκειται, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική και Πολιτειακή Νομοθεσία, για τον έχοντα τα πρεσβεία (την προτεραιότητα) μεταξύ των όμορων (συνορευόντων) Μητροπόλεων της δικής μας, δηλαδή των τριών: Μυτιλήνης, Μηθύμνης και Σάμου και Ικαρίας.

Λίγες μόλις ημέρες ποιμαντικής δράσης στο νησί μας ήσαν αρκετές για να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για έναν εξαίρετο Επίσκοπο, με ζήλο και φόβο Θεού. Απλός, ταπεινός, καταδεκτικός, προσηνής, πράος, χαμογελαστός, πιστός τηρητής των Ευαγγελικών αληθειών. Χαιρόμαστε ειλικρινά που τον γνωρίσαμε και πήραμε την ευχή του.

Στις Θ. Λειτουργίες που τέλεσε είδαμε τον ευλαβή Ιερουργό, τον άξιο Αρχιερέα που βιώνει το Μυστήριο, που δεν του αρέσουν οι δυνατές φωνές, τα μικρόφωνα, οι πολυτελείς ενδυμασίες και οι μεγάλες συνοδείες.

Είδαμε τον απλό Επίσκοπο που εφαρμόζει και τηρεί όσα η Εκκλησία μας διδάσκει στην ακριτική, μικρή (γεωγραφικά) Μητρόπολή του, στην οποία υπεραγαπάται – από τους κατοίκους της – εδώ και 27 χρόνια και από την οποία μόνον καλό λόγο έχει να ακούσει κάποιος για τον Δεσπότη τους

Το Προσκύνημα των Ταξιαρχών Μανταμάδου, η Μονή Λειμώνος, η Πέτρα, η Καλλονή, ο Μόλυβος, η Στύψη και πλείστοι άλλοι προορισμοί της ΒΔ Λέσβου ανήκουν στην δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Μηθύμνης.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη του, που δεν κρύβει, για τη Χίο και τους Χιώτες, αιτούμενοι την πατρική του ευχή και ευλογία. Εις πολλά έτη Δέσποτα-

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος, Αναγνώστης – Βηματάριος