Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης: Τι προσδοκώ από τον νέο Μητροπολίτη μας

Παύλος Καλογεράκης: Τι προσδοκώ από τον νέο Μητροπολίτη μας

24

 Άρθρο

Τι προσδοκώ από τον νέο Μητροπολίτη μας

 

Του Παύλου Καλογεράκη

τ. Διευθυντή Εκπαίδευσης

Ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κύρος Διονύσιος Μπαϊρακτάρης ανήκει πλέον στην Ιστορία της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Μητροπολίτης με μακρά ποιμαντορική περίοδο, ο οποίος  αγαπήθηκε από το ποίμνιό του, ιδιαίτερα για τις πάντοτε αναντίρρητες αγαθές προθέσεις του σε κάθε του ενέργεια. Το  ενδιαφέρον του για τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές κοινότητες γενικότερα ήταν πάνα έντονο και ειλικρινές όπως τουλάχιστον αυτόν τον τομέα, προσωπικά, μπορώ να γνωρίζω. Στο πέρασμα των χρόνων η Ιστορία θα κρίνει και θα συγκρίνει αμερόληπτα και τεκμηριωμένα για την διοίκησή του στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας και τα αποτελέσματά της.

Είναι γνωστό και απόλυτα κατανοητό ότι η κοινωνική, πολιτισμική, πολιτική και οικονομική πρόοδος μιας κοινωνίας, ιδιαίτερα των μικροτέρων, οφείλεται και εξαρτάται πλήρως από τη διάθεση προσφοράς, τη δράση  και τα έργα των ατόμων τα οποία κατέχουν μια διακριτή θέση, ακόμα και εάν πρόκειται για τη διοίκηση ενός απλού Συλλόγου. Πόσω μάλλον εάν ομιλούμε για την εξαιρετικά σημαντική θέση του Μητροπολίτη, ο οποίος κατέχει εξέχουσα ποιμαντική, διοικητική και κοινωνική θέση. Το ποίμνιο αναμένει λόγους πνευματικούς, η κοινωνία προσδοκά έργα πνοής, ο λαός αναζητεί καταφύγιο στις δυσκολίες, η νεολαία έχει ανάγκη από παραδείγματα.

Από τον νέο Μητροπολίτη μας προσδοκώ πολλά γιατί οι εποχές είναι δύσκολες από κάθε άποψη. Γιατί θα προΐσταται του κλήρου και της εκκλησίας, μεταξύ των άλλων, και σε  ένα νησί Αγίων. Γιατί θα είναι διάδοχος σε μια σειρά μαρτύρων Μητροπολιτών, σημαντικότατων προσωπικοτήτων οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους από τούτα τα αγιασμένα  με αίμα χώματα. Γιατί τα νησιά μας αποτελούν έδαφος γόνιμο για τον σπόρο κάθε δημιουργίας. Και  είναι φανερό ότι τα δύσκολα τούτα χρόνια την αποτελεσματική και δημιουργική αυτή δράση την έχουν ανάγκη και την περιμένουν οι πολίτες από καθένα που κατέχει θέση ευθύνης.

Προσδοκώ ο νέος μας μητροπολίτης να είναι δημοκρατικός, προσηνής, υποστηρικτής κάθε ουσιώδους πρωτοβουλίας και ανιδιοτελούς πρότασης.. Να είναι πνευματικός πατέρας αλλά ταυτόχρονα και ισχυρός διοικητικός παράγοντας. Να οργανώνει κάτω από τη οδηγίες του ενεργές ομάδες φιλανθρωπίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού και κάθε άλλης κοινωνικής προσφοράς. Να καταστήσει τα νησιά μας προορισμούς ευλαβών προσκυνητών από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλους τους τόπους ορθοδόξων παροικιών του κόσμου. Να δημιουργήσει κέντρα νεότητας και να οργανώνει ομάδες νέων. Να σχηματοποιήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη κοινωνική απόδοση των κληροδοτημάτων αλλά και των κάθε είδους δωρεών προς όφελος της εκκλησίας του ποιμνίου του. Να μεριμνά για κάθε λεπτομέρεια στο τυπικό των ιερών ακολουθιών (ιερείς και ψάλτες) αλλά χωρίς υπερβολικές και απωθητικές του εκκλησιάσματος καταστάσεις. Να γίνει πραγματικά έξαρχος πάσης Ιωνίας με δράσεις αγάπης και αλληλοκατανόησης προς τους απέναντι γείτονες. Και πολλά, πολλά άλλα.

 Είναι απολύτως βέβαιο ότι  ο νέος Μητροπολίτης μας θα βρει πολλούς συμπολίτες μας θερμούς συμπαραστάτες στο έργο του, εάν τους το ζητήσει και εάν ο ίδιος δρα με οξυδέρκεια, υπομονή και ταπεινότητα. Όχι μόνο για όσα επιγραμματικώς παραπάνω αναφέρθηκαν αλλά και για κάθε τι άλλο που εκείνος θα προτείνει.

Γνωρίζω αρκετά χρόνια τον αρχιμανδρίτη πατέρα Μάρκο Αγαπητού Βασιλάκη, σημερινό Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.  Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί σε σχολεία και οι δύο, αργότερα προϊστάμενός του στα χρόνια που άσκησα διοίκηση έστω και εάν ήταν αποσπασμένος στα γραφεία της  Ιεράς Συνόδου. Με σπουδές Φιλολογίας και Θεολογίας η Πανεπιστημιακή του κατάρτιση , πνευματική και επιστημονική, είναι από κάθε άποψη αναμφισβήτητη. Τούτο εξάλλου είναι γνωστό παγχιακά. Ταπεινός και  απλός, από οικογένεια ιερέων με μητέρα προσηνή και καλοκάγαθη, ζει και ο ίδιος την ταπεινή πνευματική απλότητα της  ανιδιοτέλειας και της ακτημοσύνης. Από μικρός, όπως συνηθίζει να λέει, την εκκλησία του Χριστού ήθελε να υπηρετεί. Εργατικός, οξύνους, δραστήριος και γνώστης πολλών κοινωνικών φαινομένων και καταστάσεων, αντιδρά με σύνεση αλλά και με επιμονή ως προς το αποτέλεσμα.  Είναι βαθύς γνώστης των Χιακών θεμάτων και προβλημάτων. Πιστεύω ότι θα είναι ένας  καλός Μητροπολίτης και πάνω από όλα χρήσιμος στην Εκκλησία και στον Τόπο μας. Μακάρι η Ιεραρχία να τον επιλέξει.