Αρχική Πολιτισμός Δράσεις της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ- Απολογισμός έτους

Δράσεις της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ- Απολογισμός έτους

14

 Τις ενέργειες της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2010  – Ιουλίου 2011 δίνει στη δημοσιότητα το Εφορευτικό Συμβούλιο με σχετικό δελτίο τύπου. Το εφορευτικό συμβούλιο που διανύει το 4ο έτος της θητείας του, έχει να παρουσιάσει τις εξής δράσεις:

 1. Συνέχιση της εργασίας καταλογογράφησης συλλογών βιβλίων με 2.500 νέα βιβλία.
 2. Συνέχιση της καταγραφής στις καταστάσεις της βιβλιοθήκης (άγραφων μέχρι σήμερα) περίπου 3.000 βιβλίων. Παρουσιάζονται ανά συλλογή στην ιστοσελίδα.
 3. Συνέχιση – με βραδείς δυστυχώς ρυθμούς – του έργου της ψηφιοποίησης τεκμηρίων.
 4. Επισκέψεις μαθητικών ομάδων στη Βιβλιοθήκη: Υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη και ξεναγήθηκαν αναλυτικά στους χώρους της, περισσότεροι από 800 μαθητές και 30 δάσκαλοι και καθηγητές. Επίσης από σχολεία εκτός Χίου επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 14 τμήματα με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.
 5. Συνέχιση – χωρίς καμία διακοπή – των εργασιών στο συντηρητήριο βιβλίων. Θεωρούμε ότι  η συντήρηση αποτελεί κορυφαίο καθήκον μας και είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς που προσφέρθηκαν συμπατριώτες μας να στηρίξουν οικονομικά το έργο αυτό το οποίο είναι ιδιαιτέρως πολυδάπανο (αμοιβή εργαζομένου – υλικά). Ας μας επιτραπεί να κάνουμε  ιδιαίτερη μνεία στην κυρία Ματρώνα Egon  – Ξυλά και στον «Σύλλογο Γυναικών το Χιώτικο Χωριό».
 6. Συνέχιση και ολοκλήρωση της ταξινόμησης και αρχειοθέτησης των περιοδικών (ξενόγλωσσων και Ελληνικών) και τακτοποίησή τους στα ράφια σε ειδικά προστατευτικά κουτιά (4ο βιβλιοστάσιο).
 7. Δημιουργήσαμε δύο νέα βιβλιοστάσια στο κτήριο Β΄ το οποίο πλήρως ανακτήσαμε μετά την αποχώρηση του Πανεπιστημίου.
 8. Ταξινόμηση και καταγραφή χειρογράφων σε συνεχή διαδικασία από υπεύθυνο υπάλληλο με ειδικότητα στο θέμα.
 9. Πραγματοποίηση στον χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης δύο (2) μουσικών βραδιών και τριών (3) επιστημονικών εκδηλώσεων.
 10. Έγινε εμπλουτισμός και βελτίωση  της λειτουργίας του πωλητηρίου. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας βιβλίων και ταχυδρομικής τους αποστολής.
 11. Ενοικίαση του διαμερίσματος Ηροδότου 5 Αθήνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και εγκατάσταση του ενοικιαστού από 1ης Σεπτεμβρίου 2010 (εταιρία real estate, ενοίκιο 770 ευρώ ευρώ/μήνα με αύξηση 30 ευρώ κατ΄ έτος).
 12. Μετάφραση από τα Ελληνικά στα Αγγλικά του βιβλίου του καθηγητή γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμά Σαββίδη για τον σχοίνο και τη μαστίχα. Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η μετάφραση και θα είναι έτοιμο για το τυπογραφείο.
 13. Πραγματοποιήσαμε διημερίδα των στελεχών των Βιβλιοθηκών του Βορείου Αιγαίου με θέμα την καλύτερη οργάνωση και την μεταξύ μας συνεργασία στα πλαίσια της λειτουργίας του οργανισμού Future Libraries.
 14. Ήρθαμε σε επαφή με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ευελπιστούμε σε ένα σημαντικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
 15. Υλοποίηση παιδικού εκπαιδευτικού προγράμματος κατά τη θερινή περίοδο (το οποίο και συνεχίζεται) από φοιτήτρια παιδαγωγικής κάθε Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή στους χώρους της δανειστικής βιβλιοθήκης..

 Εκτός των παραπάνω η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί όλους τους ενδιαφερόμενους ερευνητές (ακόμα και από απόσταση), λειτουργεί δανειστικό τμήμα βιβλίων, εξυπηρετεί με την κινητή δανειστική βιβλιοθήκη σχολεία και χωριά όλο τον χρόνο, ξεναγεί τους επισκέπτες είτε ομαδικά είτε όχι. Σε κάθε επισκέπτη της Βιβλιοθήκης, εφόσον ξεναγηθεί μόνος του, τού δίδεται επίσης ένα τρισέλιδο κείμενο ξενάγησης  το οποίο υπάρχει και στην ιστοσελίδα μας.

 Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης,  προσπαθεί για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα , στα πλαίσια των πενιχρών οικονομικών δυνατοτήτων, προσφέροντας αμισθί τις υπηρεσίες του πάρα πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του.  Ευχαριστεί δε θερμά τους συμπατριώτες  χορηγούς της Χιώτικης Βιβλιοθήκης  μας.