Αρχική Απόψεις Aρθρα Μανώλης Φύσσας: άμεση επέμβαση στο καμπαναριό του Αϊ Γιώργη στον Αμπελοκόπη Καρδαμύλων

Μανώλης Φύσσας: άμεση επέμβαση στο καμπαναριό του Αϊ Γιώργη στον Αμπελοκόπη Καρδαμύλων

40

 

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πήγα στα Καρδάμυλα για δουλειά και πετάχτηκα με τη φωτογραφική μηχανή μέχρι τον Άγιο Γιώργη στον Αμπελοκόπη να δω το καμπαναριό γιατί στενός μου φίλος με πληροφόρησε πως βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πράγματι το υπέροχο αυτό μνημείο αρχιτεκτόνημα που είναι και σήμα κατατεθέν για τα Άνω Καρδάμυλα είναι σε θλιβερή και επικίνδυνη κατάσταση.

Πρώτη εντύπωση, το καμπαναριό είναι ήδη κουτσουρεμένο από τον Σταυρό της κορυφής του. Το αλεξικέραυνο που επί πολλά χρονιά προστάτευε την περιοχή από τους κεραυνούς δεν υπάρχει. Οι κολώνες από θυμιανόπετρα που συστήνουν τον τρούλο έχουν διαβρωθεί και παραμορφωθεί.

Τα έντονα ίχνη της διάβρωσης και της εγκατάλειψης είναι παρόντα σε όλο το σώμα του μνημείου

Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι μια από τις κεντρικές κολώνες έχει πάρει κλίση και αν υποχωρήσει θα παρασύρει στην καταστροφή ενδεχομένως το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος.

Ίσως είναι άμεση ανάγκη δεν ξέρω (δεν είμαι ειδικός το μνημείο) να εξασφαλισθεί προσωρινά με σκαλωσιές στηρίγματα στα αδύνατα σημεία μέχρι την κανονική επισκευή του που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα πάρει να μπει στο πρόγραμμα και να υλοποιηθεί

Καλό θα ήτανε με δική μας πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον εφημέριο της εκκλησίας να κάνει αυτοψία ένας έμπειρος μηχανικός και να βγάλει έγκυρο πόρισμα .για την κατάσταση του μνημείου και για τις ενέργειες εκείνες που θα το εξασφαλίσουν μέχρι την κανονική αποκατάσταση του

Απαιτείται άμεση επέμβαση για να σωθεί το καμπαναριό πριν καταρρεύσει.

Είναι κομμάτι της παράδοσης μας των αναμνήσεων μας αλλά και της ψυχής μας,

Αλλά και ένα σπάνιο ξεχωριστό και χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα.

Μανώλης Φύσσας
(από τη σελίδα του στο facebook)