Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Νύκτας: ποιότητα και επαγγελματική νοοτροπία θέλει ο τουρισμός

Γιώργος Νύκτας: ποιότητα και επαγγελματική νοοτροπία θέλει ο τουρισμός

28

 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

ΘΕΛΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

            Πολλά ακούγονται και γράφονται αυτό τον καιρό για την όχι καλή πορεία του τουρισμού.

            Η δική μου διαπίστωση είναι ότι για να βελτιωθεί η σημερινή εικόνα πρέπει απαραιτήτως να βελτιωθεί η ποιότητα σε όλους τους τομείς που αφορούν τον τουρισμό. Ποιότητα στις συγκοινωνίες, ποιότητα στις υποδομές, ποιότητα στην παραμονή, στη διατροφή και στην ψυχαγωγία. Αναγκαίο επίσης είναι να υπάρχει σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός.

            Η ποιότητα είναι που θα προσελκύσει επισκέπτες και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, η ποιότητα είναι που θα κάνει τη Χίο δημοφιλή προορισμό, η ποιότητα είναι που θα αναγκάζει τους ξένους tour operators να στέλνουν γεμάτα charters στο νησί.

            Για την ποιότητα στις συγκοινωνίες ευθύνη έχουν η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι Τοπικοί Βουλευτές.

            Σήμερα τα αργοκίνητα και γερασμένα πλοία κάνουν το ταξίδι κοπιαστικό, ατελείωτο (ιδίως από Βόρεια Ελλάδα) και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους σκέπτονται να επιλέξουν τη Χίο για τις διακοπές τους. Εν έτει 2011 η Χίος έπρεπε να εξυπηρετείται από αξιόπιστα, γρήγορα και άνετα πλοία (όπως τα κρητικά) που θα κάνουν το ταξίδι άνετο, ελκυστικό και ευχάριστο.

            Είναι καιρός αυτοί που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες να σταματήσουν πια να μπερδεύουν την Ίο με τη Χίο.

            Στην ευθύνη της Περιφέρειας και του Δήμου είναι επίσης ο σχεδιασμός και η καλή προετοιμασία που θα ξεκινούν από το χειμώνα, καθώς και οι πολύ καλές δημόσιες σχέσεις με την τηλεόραση που σήμερα είναι υποτονικές.

            Δημιουργώντας προσβάσεις στα Αθηναϊκά κανάλια το νησί μπορεί να ακούγεται και να διαφημίζεται όλο το χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η διαφήμιση οικονομικά στοιχίζει λιγότερο από τα πληρωμένα spots.

            Για την ποιότητα στους τομείς της διαμονής, της διατροφής και της ψυχαγωγίας ευθύνη έχουν οι επαγγελματίες του τουρισμού που και αυτοί με τη σειρά τους πρέπει να λειτουργούν επαγγελματικά και ευσυνείδητα για να βελτιωθεί η ποιότητα και στο δικό τους τομέα. Θα είναι λάθος αν βλέπουν τον επισκέπτη σαν περαστικό διαβάτη ή σαν εύκολο κέρδος. Κερδισμένοι θα είναι μόνο όταν οι επισκέπτες θα φεύγουν ικανοποιημένοι και με διάθεση να έρθουν ξανά στη Χίο. Είναι ανώφελο να έρθουν μια φορά και μετά να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Η πολύ καλή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και η επαγγελματική νοοτροπία είναι τα κίνητρα που θα κάνουν τους ξένους να διαλέξουν τη Χίο για τις διακοπές τους.

            Υπόθεση λοιπόν των Τοπικών Αρχών είναι να κάνουν ελκυστική και άνετη την πρόσβαση των επισκεπτών στη Χίο και υπόθεση των επαγγελματιών είναι να κάνουν ευχάριστη τη παραμονή τους στο νησί.

            Αυτά τα απλά και τα αυτονόητα για να μη χανόμαστε σε υψηλές θεωρίες και ατέρμονες συζητήσεις που μας κάνουν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

            Αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη τουριστική ανάπτυξη της Χίου ας επενδύσουν στην ποιότητα και να έχουν πάντα κατά νου ότι στον τουρισμό ότι δίνεις παίρνεις.

 

 

                                                                        ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΥΚΤΑΣ

                                                               giorgosnuktas@hotmail.com

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ, 18/8/2011