Αρχική Νέα Τοπικά “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” για την πορεία του ΕΣΠΑ και τη λειτουργία...

“Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” για την πορεία του ΕΣΠΑ και τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου

6

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ


Σχετικά με τη συζήτηση για το ΕΣΠΑ στο περιφ. Συμβούλιο της Τρίτης 23-8-201, ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, όπου επισημαίνει τα προβλήματα του ΕΣΠΑ, την ανάγκη η χθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γινόταν πιο οργανωμένα καθώς και το ότι η φιλοσοφία δεν πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

 «Με επιστολή μας προς τον πρόεδρο του Π.Σ. είχαμε ζητήσει από τις 27/7/2011 τη σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής, των υπολοίπων στελεχών που εμπλέκονται με το ΕΣΠΑ, των διευθυντών των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων που εμπλέκονται με το ΕΣΠΑ και των δημάρχων της περιφέρειας όπου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, όπου:

  • Να γίνει ενημέρωση από τον κ. περιφερειάρχη σχετικά με τις πρόσφατες επαφές του με τον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης,
  • Ενημέρωση από τη Διαχειριστική Αρχή για την εικόνα απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στη περιφέρειά μας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει,
  • Να αποφασιστεί η συγκρότηση μιας σοβαρής ομάδας, η οποία να εξετάσει:

 


α) Ποια έργα είναι ώριμα, ώστε να υποβληθούν για ένταξη.

 β) Όλες τις αρχικές προκηρύξεις και να δει ποιες απ’ αυτές μπορούν άμεσα να

     ωριμάσουν, ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ όσο είναι καιρός.

 γ) Γιατί ενώ έχουν γίνει προκηρύξεις δεν έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι

     και κυρίως

 δ) Να εισηγηθεί έναν ανασχεδιασμό στόχων και επιλογών στη βάση των

     νέων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων της χώρας (τεράστια

     αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας, αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου, με  

    προστασία του περιβάλλοντος και όχι ξεπουλήματος του δημόσιου   

     πλούτου κλπ).       .

  • Να απαιτήσουμε το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καταβάλει την εθνική συμμετοχή, ώστε να προχωρήσουν οι εντάξεις και δημοπρατήσεις των έργων που περιμένουν στη γωνία.
  • Να απαιτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να αυξηθεί το μικρό και ανεπαρκές κονδύλι του ΠΕΠ του ΕΣΠΑ για τις ανάγκες της Περιφέρειας και να αποδοθούν στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα 60 εκατομμύρια € του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος που είχε η κυβέρνηση υποσχεθεί και αναγγείλει πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Με αρκετή καθυστέρηση αυτή η συνεδρίαση έγινε, χωρίς τη συμμετοχή όσων είχαμε ζητήσει (δημάρχων κλπ) και οργανωμένη με τη μεγαλύτερη δυνατή προχειρότητα.

Χωρίς γραπτή εισήγηση του περιφερειάρχη και της Διαχειριστικής Αρχής, που να δοθεί εκ των προτέρων στους συμβούλους για να προετοιμάσουν τη τοποθέτησή τους και τελικά με την προφορική απαρίθμηση στοιχείων και αριθμών που δύσκολα θα μπορούσε ακόμα και ένας εξοικειωμένος με το θέμα περιφ. σύμβουλος να συγκρατήσει.

Έστω όμως και έτσι, από τη συζήτηση μας έγινε σαφές ότι αφενός μεν η τεράστια καθυστέρηση απορροφητικότητας καθώς και η κατά εξ μήνες μετάθεση της σχετικής αρμοδιότητας στις περιφέρειες, έχουν φέρει τα πράγματα σε τέτοια κατάσταση, ώστε το κυρίαρχο δεν είναι ο επαναπροσδιορισμός των στόχων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις σημερινής συνθήκες της χώρας και της περιφέρειας (τεράστια προβλήματα στο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα – αλματώδης αύξηση ανεργίας), αλλά απλά και μόνο η αγωνία και το άγχος να μη χαθεί «ούτε ένα ευρώ», το κυνήγι δηλαδή της απορροφητικότητας.

Όπως μας παρουσίασαν τη κατάσταση, η περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, πέρα από το να κάνει τον «τροχονόμο» διακίνησης και προώθησης των φακέλων των υποψήφιων για ένταξη έργων, που θα εγκρίνονται «κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας, δηλ. με τον αυτόματο πιλότο της «ωριμότητας» του έργου, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη τις προτεραιότητες από την άποψη σκοπιμότητας, αναγκαιότητας και συμβολής τους στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιφέρειας και της βελτίωσης της θέσης της περιφέρειας από πλευράς ανάπτυξης.

Και φυσικά το προεκλογικό σκάνδαλο των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν η κυβέρνηση, προκειμένου να αβαντάρει τους υποψηφίους της δημάρχους και περιφερειάρχες  έταζε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Β. Αιγαίο, ύψους 60.000.000 €, ο κ. περιφερειάρχης το παράκαμψε με τη φράση «θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε»…..

Παρ΄ όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν και τώρα περιθώρια ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία του ΕΣΠΑ, ώστε να μη συνεχιστεί να γίνεται η διαχείρισή του με τα φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος και με την καταστροφική αντίληψη της πελατειακής διάθεσης των κονδυλίων. Όταν λέμε «ανάπτυξη», δεν θα πρέπει να αναφερόμαστε σ’ αυτό το ξέφρενο «πάρτυ» εκατομμυρίων που τόσα χρόνια σκορπίστηκαν δεξιά και αριστερά, με μόνο αποτέλεσμα να αυγατίσουν κάποιοι τις περιουσίες τους, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών να στερείται βασικές υποδομές.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου δεν έδειξε καμία τέτοια διάθεση και για μια ακόμη φορά κινήθηκε στις ράγες της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Για άλλη μια φορά πρόκυψε η αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η λογική λειτουργίας το Περιφερειακό Συμβούλιο, να μετατραπεί σε μικρό Περιφερειακό Κοινοβούλιο που θα μπορεί να λειτουργεί διορθωτικά και-γιατί όχι-ανατρεπτικά στις κεντρικές πολιτικές επιλογές.

Προς τη κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στο μέτρο των δυνατοτήτων που διαθέτουμε σαν παράταξη, καλώντας τη πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου να αρθεί επί τέλους στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί ότι δεν διορίστηκε στη θέση που βρίσκεται από καμία κυβέρνηση για να της πηγαίνει «πάσο», αλλά ψηφίστηκε από τους πολίτες της περιφέρειας με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστεί για «ένα ισχυρό Βόρειο Αιγαίο».

 

Μυτιλήνη  24/8/2011

Από το γραφείο τύπου

της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»