Αρχική Νέα Τοπικά Μερική άρση απαγόρευσης απόπλου

Μερική άρση απαγόρευσης απόπλου

59


{fnc titlos}ΑΠΟΦΑΣΗ με άγνωστες προεκτάσεις είναι η τελευταία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που καταργεί πλέον την απαγόρευση απόπλου λόγω καιρού στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ακτοπλοΐας, εξομοιώνοντάς τα με τα φορτηγά-οχηματαγωγά (Ro-Ro).
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα μπορούν να ταξιδεύουν πλέον υπό προϋποθέσεις και με άσxημες καιρικές συνθήκες.
Οι προϋποθέσεις είναι ότι θα μπορούν να εκτελούν το δρομολόγιό τους μεταφέροντας μόνο φορτηγά οxήματα και μικρό αριθμό επιβατών (προφανώς μόνο τους οδηγούς και μάλιστα ορίζεται ως αριθμός το 12).
Την είδηση δημοσιεύει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και σύμφωνα με την
 Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (που ζητά την άρση αυτού του μέτρου) «η άνιση μεταxείριση των δύο κατηγοριών πλοίων αποκτά μεγαλύτερες, απαράδεκτες, διαστάσεις και από το γεγονός ότι τα Φ/Γ-Ο/Γ εξαιρούνται από το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (ΠΔ 852/76 – ΕΑΝ 9) με αποτέλεσμα τα πλοία αυτά να μπορούν ακώλυτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να εκτελούν τα δρομολόγιά τους και να προτιμούνται από τις μεταφορικές εταιρείες όσο διαρκεί η απαγόρευση απόπλου».
Ισως αυτό να είναι το πρώτο βήμα για πλήρη αλλαγή του μέτρου και τα  πλοία να γίνονται «παντός καιρού» ανάλογα με το αν το αποφασίζει ο καπετάνιος ή με στοιχεία όπως η ηλικία και τον τύπο του πλοίου.
Η ’Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας έχει βέβαια κάνει και αναφορά στο θέμα του ανταγωνισμού αφού το κόστος των Ε/Γ-Ο/Γ σε σχέση με τα Φ/Γ-Ο/Γ είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο, και εκεί παίζει ρόλο και ο αριθμός του προσωπικού που επιβάλλεται να υπάρχει στα Επιβατηγά.
’Αρα εκτός του ότι η ευθύνη για τον απόπλου ενός πλοίου περνά από το Λιμεναρχείο στην εταιρεία, προστίθεται και το εργασιακό θέμα. Αν τα Ε/Γ-Ο/Γ ταξιδεύουν με τη δεύτερη μόνο ιδιότητα τότε θα μπορούν να μειώνουν το προσωπικό τους σε αυτό το δρομολόγιο;
Ο λόγος ανήκει στα ναυτεργατικά σωματεία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟμογενειακές εκδόσεις στην Αυστραλία
Επόμενο άρθροΚάλαντα στα Κουρούνια