Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Παρουσίαση προμελέτης Νοσοκομείου στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Παρουσίαση προμελέτης Νοσοκομείου στο ΟΜΗΡΕΙΟ

58


{fnc titlos}



ΓΙΑ δρόμο χωρίς περιστροφή που είναι στη φάση της υλοποίησης έχοντας περάσει αυτή του σχεδιασμού έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή παρουσιάζοντας το νέο έργο του Νοσοκομείου.
Στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του ΟΜΗΡΕΙΟΥ, δείγμα της μεγάλης σημασίας που δίνεται στο έργο του Νοσοκομείου αλλά και την αγωνία των φορέων και πολιτών για την αναβάθμισή του, η κα Τσουρή σημείωσε ότι είναι ανοικτός ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου του 2003. Ημερομηνία έναρξης των εργασιών ορίζεται ο προσεχής Απρίλιος και η περαίωση του έργου 36 μήνες μετά. Ενώ από τις 88 κλίνες που έχει σήμερα θα φτάσει στις 170.
«Θέλουμε τον κάτοικο να μην αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορούμε και δε δικαιούμαστε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς να έχουμε παροχή υγείας», σημείωσε η κα υφυπουργός που χαρακτήρισε την εκ βάθρων αναβάθμιση στον τομέα παροχής υγείας (όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά στο κέντρο υγείας και αγροτικά ιατρεία) «ως ώριμο αίτημα της χιακής κοινωνίας».
Το νέο νοσοκομείο θα έχει άμεσες επιδράσεις στη ζωή των κατοίκων του νησιού ανέφερε η κα Τσουρή και συγκεκριμένα:
· Ο λαός της Χίου θα μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας που θα βρίσκονται στην πρωτοπορία, τουλάχιστον όσον αφορά το νησιωτικό χώρο.
· Οι επισκέπτες του νησιού μας αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στη Χίο, αφού θα τους παρέχεται η σιγουριά παροχής πλήρων και ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών.
· ’Ενα πλήθος ιατρικών πράξεων που σήμερα απαιτούν μετάβαση στην Αθήνα, θα μπορούν να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Χίο.
· Το Νοσοκομείο μπαίνει δυναμικά σε μια τροχιά ανάπτυξης και περιλαμβάνει νέες ειδικότητες, επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει, το άνοιγμά του σε καινούργια πεδία προσφοράς.
· Η τοπική οικονομία τονώνεται ουσιαστικά με την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου συνολικού προϋπολογισμού 5 δις, στο οποίο αν αθροίσουμε τις λοιπές παρεμβάσεις θα υπερβεί τελικά τα 6 δις.
«Η Χίος πρέπει να αποκτήσει μια νέα αυτοπεποίθηση, να αφήσουμε τη μεμψιμοιρία και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας», σημείωσε στο κλείσιμο της ομιλίας της η κα Τσουρή καταχειροκροτούμενη από το ακροατήριο.
Να σημειώσουμε πάντως ότι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γινόταν προσπάθεια το νέο Νοσοκομείο να επιχορηγηθεί αποκλειστικά από τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και όχι να μοιραστεί -όπως και έγινε- στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. Δημήτρης Σαράφογλου σημείωσε ότι η Χίος αποτελεί ένα απτό παράδειγμα συντόμευσης των εργασιών και σε αυτό βοήθησε τόσο η υφυπουργός όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στη συνέχεια η αρχιτέκτονας- μελετήτρια Αργυρώ Βέλιου ξενάγησε το ακροατήριο στις μακέτες του νέου νοσοκομείου που θα έχουμε 8.000 τ.μ. στη νέα πτέρυγα και άλλα τόσα στο ανακαινισμένο κτίριο.
Σύμφωνα με τη μελετήτρια έχουν γίνει αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και να μη φαίνονται βοηθητικοί χώροι, αλλά και να μην υπάρχει αισθητική επιβάρυνση στην περιοχή.
Από τις παρατηρήσεις (λίγων ομολογουμένως) γιατρών ή νοσηλευτών φάνηκε πάντως ότι δεν έγινε η συζήτηση που θα έπρεπε για τον καθορισμό των χώρων όπου θα καταλάβουν οι διάφορες μονάδες και ειδικότητες. Χαρακτηριστικά ο Δειυθυντής της μαιευτικής κλινικής Γιάννης Σεττάκης σημείωσε ότι απέχουν πολύ τα χειρουργεία από τις κλινικές για να τονίσει η μελετήτρια ότι τα χωρίζει διάδρομος 18 μέτρων (όπως φάνηκε όμως αυτή είναι η πιο μικρη απόσταση).
Ειδικά από την Πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων κα Σφήκα σημειώθηκε ότι δεν έλαβαν πρόσκληση, για να απαντήσει η κα Τσουρή ότι η πρόσκληση ήταν μέσω των ΜΜΕ ανοικτή σε όλους, και ότι χρειάζεται να υπάρξει η ζεστή ματιά του υπουργείου, της διοίκησης στους εργαζόμενους ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να το δείξουν στον ασθενή.
Επίσης επισημάνθηκε από την κα Σαραντινίδου ότι οι επεμβάσεις που γίνονται τώρα θα έπρεπε να αφορούσαν τα κτίρια και γενικά την καλυτέρευση των συνθηκών και όχι του εξοπλισμού της διοίκησης για να απαντήσει ο Διοικητής Νίκος Χρήστου ότι τα νέα έπιπλα αποτελούσαν αντισταθμιστικά οφέλη των εργολαβιών που είναι σε εξέλιξη.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η υφυπουργός υπεραμύνθηκε τη λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής μέσα στο νοσοκομείο, με αυτόνομους χώρους και αυλή στο αντίθετο σχόλιο του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργου Αμυύγδαλου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βοηθός Νομάρχης Γιώργος Χαλκιάς σημειώνοντας ότι οι πρώτες ενέργειες έγιναν από τον αείμνηστο Νομάρχη Γιώργο Καλουτά, ο νέος Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο νέος Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής που σε έντονο ύφος σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεμψιμοιρία, ο ν.σ. Γιάννης Μπουρέκας που ευχήθηκε σε μια ιπποτική κίνηση στην υφυπουργό να παρουσιάσει σύντομα και άλλα έργα πνοής για το νομό και η Κατερίνα Νταηπαναγιώτου Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Β. Αιγαίου.

Διαφήμιση