Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σε καλή ρότα το Αιγαίο, κατά το Ν. Σηφουνάκη

Σε καλή ρότα το Αιγαίο, κατά το Ν. Σηφουνάκη

51

{fnc titlos}



ΤΗ ΛΥΣΗ της πλήρους ιδιωτικοποίησης μέσω χρηματοδότησης προς ιδιώτες τύπου PFI (Private Finance Initiative), προτείνει το υπουργείο Αιγαίου για τη ριζική και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος των «άγονων γραμμών», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.
   Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπόνησε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το κράτος θα συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις με ιδιώτες στους οποίους θα εκχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης όλων των «άγονων» γραμμών για ένα χρονικό διάστημα (κατ’ εκτίμηση από 6-12 έτη).
Σύμφωνα με τη μελέτη τα κατ’ αρχήν αναγκαία σκάφη υπολογίζονται σε οκτώ ειδικών προδιαγραφών, που προσιδιάζουν για κάθε ξεχωριστή περιοχή του Νοτίου, Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου». Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, θα χρειαστεί να γίνει, για την υλοποίηση της πρότασης, τροποποίηση του κανονισμού 3577/92 από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για τη δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων, οι οποίες με το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύονται ήδη όμως «για το θέμα αυτό έχει εκφραστεί θετικά η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Palacio»
 Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι με τη λύση αυτή το υπουργείο επιδιώκει να επηρεάσει θετικά τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας των ακριτικών νησιωτικών περιοχών όσο και τη συγκράτηση του πληθυσμού τους και την επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας των νησιών στο Αιγαίο.
Μάλιστα στην ομιλία του παρουσίασε στοιχεία στηριζόμενα στις απογραφές του 1991 και 2001 όπου φαίνεται θετική πορεία διαφόρων δεικτών και συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
– Στο δημογραφικό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η τάση όχι μόνο συγκρατήθηκε αλλά και ανατράπηκε, με βάση τα στοιχεία και της τελευταίας απογραφής. Στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των απογραφών του 1991 και του 2001 φαίνεται με βάση τα στοιχεία ότι υπάρχει μια σημαντική πληθυσμιακή άνοδος της τάξης του 16%, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με βάση και πάλι τα ίδια στοιχεία, υπάρχει για πρώτη φορά σταθεροποίηση, ένας δραστικός περιορισμός της πληθυσμιακής αιμορραγίας, ενώ εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, καθώς καταγράφηκε αύξηση του πληθυσμού κατά 0,4%».
– Στην ανεργία που από το δεύτερο τρίμηνο του 2001 μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες, φτάνοντας στο 8,4% του εργατικού δυναμικού.
– Στο κατά κεφαλήν προϊόν, που το 2001 έφτασε τις 10.400 Ευρώ, φέρνοντας την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου στο 87% του μέσου της Ελλάδας. Το 1991 το κατά κεφαλήν προϊόν αντιστοιχούσε στο 71% του μέσου της Ελλάδας.
– Στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το οποίο την περίοδο 2000-2006 έχει προβλεφθεί αύξηση κονδυλίων κατά 70,4 % για το Βόρειο Αιγαίο και κατά 65,2% για το Νότιο Αιγαίο σε σχέση με τα κονδύλια που διατέθηκαν από το Β΄ Κ.Π.Σ.
– Στη χρηματοδότηση έργων υποδομής που ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε πως «το Υπουργείο Αιγαίου, συμμετείχε ενεργά με σημαντικό ποσοστό στη χρηματοδότηση κατασκευής έργων υποδομής στα νησιά της αρμοδιότητας του και άλλες βοηθητικές δράσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Σηφουνάκης έκανε «στη μεγαλύτερη παραγωγική και αναπτυξιακή μονάδα του Αιγαίου είναι το Πανεπιστήμιό του» που σήμερα αριθμεί 8.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και σύντομα θα λειτουργήσει δυο νέες σχολές, στη Λήμνο της Γεωπονίας και στην Κω με ιατρικό προσανατολισμό.
– Στην προστασία των παραδοσιακών οικισμών, των οικιστικών συνόλων και των τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με τη συγκρότηση 13 αποκεντρωμένων υπηρεσιών Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με Τμήματα – Γραφεία στις πρωτεύουσες των πέντε Νομών και στις έδρες των οκτώ Επαρχείων αντίστοιχα. Επίσης με το Νομοθετικό έργο του Υπουργείου για την προστασία του περιβάλλοντος μια και για πρώτη φορά τα δυόμισι τελευταία χρόνια συνέταξε Προεδρικά Διατάγματα, που θεσπίζουν όρους δόμησης για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, μετά από μελέτες που εκπόνησαν Αρχιτεκτονικές Σχολές των ΑΕΙ της χώρας, κυρίως για τα μικρά νησιά. «Ήδη τόνισε, έχουν ολοκληρωθεί και θεσμοθετηθεί ξεχωριστά για 35 νησιά Προεδρικά Διατάγματα που επιβάλλουν κανόνες για την προστασία του τοπίου. Επίσης θεσμοθετήθηκαν αντίστοιχα διατάγματα προστασίας για 30 οικισμούς, οικιστικά σύνολα και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».
– Στην ενδοεπικοινωνία των νησιών για την οποία το Υπουργείο Αιγαίου διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος από τον τακτικό προϋπολογισμό του. Και ο κ. Σηφουνάκης κατέληξε: «Κάναμε πολλά από τον Απρίλιο του 2000. Οι δυνατότητες που μας δίδει ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε, μας κάνει να αισιοδοξούμε για το καλύτερο αύριο των κατοίκων του Αιγαίου».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓονείς 3-8ου: Οι αιρετοί μας δεν έχουν φαντασία…
Επόμενο άρθροΑπαγόρευση φαρμάκου ζητά ο ΕΟΦ