Ημερίδα ενημέρωσης για τα Τοπικά Σχέδια απασχόλησης (ΤοπΣΑ) πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στη Χίο από το περιφερειακό τμήμα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Χίου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις του και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Σχετική πρόσκληση απευθύνει και ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, αφού τα μέλη του είναι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
|
10:30 – 11:00 |
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
|
|
11:00 – 11:30 |
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
1η συνεδρία |
|
11:30 – 12:00 |
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (ΤοπΣΑ)
Νικόλαος Πιτσιλός, Διευθυντής Προμηθευτικής Ομηρούπολης
|
|
12:00 – 12:40 |
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΤοπΣΑ
Γεώργιος Επιτροπάκης, σύμβουλος ανάπτυξης
|
|
12:40 – 13:00 |
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
2η συνεδρία |
|
13:00 – 13:40 |
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤοπΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ
Γεώργιος Επιτροπάκης, σύμβουλος ανάπτυξης
|
|
13:40 – 14:20 |
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤοπΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΕΚΟ
Γεώργιος Επιτροπάκης, σύμβουλος ανάπτυξης
|
|
14:20 – 15:00 |
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ συμπεράσματα – απόψεις
ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) έχουν ως αντικείμενο την ενεργοποίηση και κινητοποίηση τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους/ωφελούμενους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Προκηρύχθηκαν από τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των 13 Περιφερειών της χώρας, στις οποίες εκχωρήθηκαν οι πόροι και η διαχείριση από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο προϋπολογισμός για όλη τη χώρα είναι 80 εκατ. ευρώ και οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Οι πράξεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων / ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Στο κόστος των συγκεκριμένων πράξεων δεν περιλαμβάνεται το κόστος δημιουργίας της θέσης απασχόλησης. Αντίθετα περιλαμβάνονται δράσεις όπως η κατάρτιση και επιμόρφωση των ανέργων, η εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων (business plan) και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών αξιολόγησης και έρευνας για την δημιουργία επιχειρήσεων, η συμβουλευτική υποστήριξη με την μορφή παροχής υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα, κ.ά.
Οι υλοποιούμενες πράξεις έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Έμφαση θα δοθεί τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής μέσω της υποστήριξης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και της ανάδειξης νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μέσα από τα σχέδια δράσης που θα υποβληθούν θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι (α) οι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και θα βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως περιγράφονται στο σχέδιο δράσης ή / και (β) οι ωφελούμενοι που θα προωθηθούν για επιδότηση/επιχορήγηση από άλλα επενδυτικά κλπ προγράμματα θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξή τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα ή / και (γ) οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
|







