Αρχική Νέα Τοπικά Οικοτροφείο Οινουσσών: κινδυνεύει με κλείσιμο!

Οικοτροφείο Οινουσσών: κινδυνεύει με κλείσιμο!

390

 
Μετά από 57 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το Μαθητικό οικοτροφείο Οινουσσών κινδυνεύει με αναστολή της λειτουργίας του από το επόμενο έτος.


Την εικόνα αυτή μετέφερε στον υπουργό Παιδείας ο Δήμαρχος Οινουσσών, Ευάγγελος Αγγελάκος που συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο την περασμένη Τρίτη, ζητώντας την αρωγή της Πολιτείας και σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα τα έξοδα λειτουργίας του οικοτροφείου καλύπτονταν από ιδιωτικούς και μόνο πόρους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που οι Οινούσσες δυσκολεύονται να κρατήσουν ανοικτό το Οικοτροφείο που και υποδομή διαθέτει και (έως τώρα) χορηγούς, ο Δήμος Χίου για την ανάπτυξη της Αμανής αποφάσισε να εξετάσει την ίδρυση ορφανοτροφείου στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου από το Δήμο Οινουσσών, αλλά και ορισμένες πληροφορίες για το Οικοτροφείο που παρέχει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Προς:

Οινουσσίους Ελλάδος, Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α.

Ναυτιλιακά Γραφεία Ελλάδος, Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Μετά λύπης σας ενημερώνουμε ότι το Μαθητικό Οικοτροφείο των Οινουσσών, θα

αναγκασθεί να αναστείλει την λειτουργία του το επόμενο σχολικό έτος, έπειτα από 57

συνεχή έτη λειτουργίας και προσφοράς στο νησί μας, λόγω αδυναμίας καλύψεως

μεγάλου μέρους του λειτουργικού του κόστους.

Προς τούτο, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος ανέλαβε την

πρωτοβουλία και συναντήθηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας με τον Υπουργό κ.

Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να ζητήσει την αρωγή του κράτους, ώστε

να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη.

Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Υπουργό ότι τα έξοδα για την λειτουργία του

Οικοτροφείου μας όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικώς εκαλύπτοντο από ιδιωτικούς

και μόνον πόρους (κυρίως από τα Ιδρύματα Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα).

Επεσήμανε, επίσης, ότι τώρα πλέον είναι άκρως απαραίτητη η υποστήριξή του από

τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι σε αυτήν την μακρόχρονη πορεία του

έχει φιλοξενήσει άνω των 5.000 απόρων παιδιών από όλη την Ελλάδα, δίδοντάς

τους την ευκαιρία των σπουδών αλλά και μία αξιόλογη επαγγελματική διέξοδο

στο προσοδοφόρο ναυτικό επάγγελμα.

Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα. Η πρωτοβουλία αυτή του

Δημάρχου μας έχει και την υποστήριξη του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κωστή

Μουσουρούλη, ο οποίος παρακολουθεί με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εκ του Δήμου

20/03/2013

 

Και οι πληροφορίες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου:

 Στο νησί των Οινουσσών του νομού Χίου, λειτουργεί οικοτροφείο για τους μαθητές των σχολείων των Οινουσσών. Λειτουργεί Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις και ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές εκτός από διαμονή και διατροφή έχουν ιδιαίτερη φροντίδα από τον υπεύθυνο του οικοτροφείου και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τη σωστή εκπαιδευτική τους πορεία (ενισχυτική διδασκαλία, αθλοπαιδιές, καλλιτεχνικές δράσεις, εκδρομές).

Οι απόφοιτοι που εισάγονται σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνουν μηνιαία υποτροφία σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Το περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο, σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες.

Τα Σχολεία των Οινουσσών αποτελούν μία σημαντικότατη ευκαιρία για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού και για όσους μαθητές δεν έχουν την οικονομική άνεση για σπουδές ή δεν μπορούν να στηριχθούν με τον ανάλογο τρόπο από την οικογένειά τους.

 


 

 

 

 

 

ΠΡΟΣ :

 

 

 

  1. κ. Κ. Αρβανιτόπουλο – Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 


 

 

 

ΚΟΙΝ. :

  1. κ. Κ. Μουσουρούλη – Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου – Βουλευτή Χίου
  2. κ. Κ. Τριαντάφυλλο – Βουλευτή Χίου
  3. κ. Ευ. Αγγελάκο – Δήμαρχο Οινουσσών

 

 

ΘΕΜΑ

 

 

:

 

Μαθητικό Οικοτροφείο Οινουσσών

 

                 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από σχετική Ανακοίνωση του Δήμου Οινουσσών (20/3/2013), υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του Μαθητικού Οικοτροφείου Οινουσσών από το επόμενο σχολικό έτος, λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων.

Οφείλω να επισημάνω ότι η πολυετής λειτουργία του Μαθητικού Οικοτροφείου, προσέφερε τα μέγιστα σε χιλιάδες άπορους μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ τα έξοδα του για 57 χρόνια καλύφθηκαν από ιδιωτικούς πόρους.

Το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του Μαθητικού Οικοτροφείου θα αποτελέσει πλήγμα στη ναυτική εκπαίδευση αλλά και στο ακριτικό νησί των Οινουσσών.

Θεωρούμε αναγκαία την στήριξη του Μαθητικού Οικοτροφείου από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία και προσφορά του, και παρακαλούμε θερμά για το ενδιαφέρον σας.

Με εκτίμηση

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

Διαφήμιση