Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Χριστούγεννα με τη ΧΙΟΝΗ

Χριστούγεννα με τη ΧΙΟΝΗ

143


{fnc titlos} “Άνθη μου της πορτοκαλιάς και δάφνη του Δαφνώνα
Τέτοιο καπετανόσπιτο δεν είδα στον αιώνα.
Καλή του ώρα και κεινού, όπου κι αν είναι γεια του
Κι αν είναι και στο πέλαγος, η Παναγιά κοντά του”.


Αφιερωμένη στα Χριστούγεννα και στα έθιμα της Χίου είναι το τελευταίο τεύχος της ΧΙΟΝΗ, μηνιαίας έκδοσης Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων ΑΛΗΘΕΙΑ.
Το εξώφυλλο κοσμείται από τη χιώτικη τραμπούκα, φωτογραφία του Σιδερή Λοίζου, το κατ’ εξοχήν μουσικό όργανο για τα κάλαντα στο νησί. Μάλιστα υπάρχει και ειδικό άρθρο του διπλωματούχου ξεναγού Θωμά Καραμουσλή, ο οποίος γράφει και για τη διαχρονικότητα των Χριστουγέννων.
Ο Γιάννης Κολλιάρος με γλαφυρότητα παρουσιάζει το «δωδεκαήμερο στα Νοτιόχωρα». Μάλιστα όπως ενημερωνόμαστε στην εισαγωγή του άρθρου, «αυτή την περίοδο βρίσκεται στα σκαριά από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ το νέο πόνημά του που αναφέρεται στη Λαογραφία της Χίου».
Από το βιβλίο «ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ: Το Πυργί της Χίου» αναδημοσιεύται το κείμενο για «Τ΄αμίλητο νερό». Για τότε δηλαδή που «τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πρωτοχρονιάς ξυπνούσε ένας από κάθε οικογένεια, για να πάει να φέρει, με τη σίκλα, από το Αγίασμα το αμίλητο νερό, στοιχείο απαραίτητο για την ευτυχία του σπιτιού όλο το χρόνο».
Με τίτλο «Σηκώνουν άγκυρα, τα Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια» ακολουθεί συνέντευξη του Προέδρου της Περιηγητικής Λέσχης Χίου Αριστείδης Τσικνής και άρθρο για τα «κάλαντα» του Στέλιου Μελέκου.
«Ανθη και φυτά στα έθιμα του Δωδεκαημέρου» είναι το άρθρο του Παντελή Σαλιάρη, οι «Θύμησες στα περασμένα» του Παναγιώτη Καρασούλη και «τα δώρα του παλιού χρόνου» της Ξένης Φύλλα- Γιούργη.
Δεν λείπουν από την έκδοση και προτάσεις για το γιορταστικό τραπέζι από το σεφ Στέφανο Κόβα και τέλος από το βιβλίο του συνταξιούχου δασκάλου Γιώργου Καλλίτση «Ο Βροντάδος από Λαογραφικής Απόψεως» δημοσιεύονται βρονταδούσικα παινέματα, όπως αυτό στην αρχή του άρθρου που είναι αφιερωμένο στους θαλασσινούς.


Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η Χριστίνα Ψυλλή και το περιοδικό θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Χίου και από τις εκδόσεις ΑΛΗΘΕΙΑ (τηλ. 22710-25678, e-mail: alithia@compulink.gr)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο90 χρόνια Διδακτήριο Π. Ερειθιανής
Επόμενο άρθροΕυχές για Ειρήνη στον κόσμο