22/7/2013
ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, ΓΙΑ ΒΑΡΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Δικαίωση μεν, αλλά, για την Αγγελική
Μια «χειρουργική» απόφαση εξέδωσε αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, που συνεδρίασε στη Χίο σχετικά με την υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού της δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου πριν από σχεδόν 7,5 χρόνια.
Ομόφωνα αθώωσε τον εφημερεύοντα γιατρό παθολόγο Γιάννη Μαλακό, ενώ, αντίθετα, έκρινε ένοχο τον ιδιωτικό φύλακα του εργοστασίου της ΔΕΗ Γιώργο Παβίτσο, που τον καταδίκασε σε 12 μήνες φυλάκιση για βαριά μη σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά της δημοσιογράφου, κάτι που αφήνει ανοιχτό το θέμα της διεκδίκησης αποζημίωσης.
Αντίθετα με τους εφέτες δικαστές, ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Καψιμάλης πρότεινε την ενοχή και του παθολόγου γιατρού, επισημαίνοντας ότι αυτός, λόγω μη εφημερίας του νευρολόγου, τον αντικαθιστούσε και ήταν υπεύθυνος για τη νοσηλεία της αλλά και για την άμεση αεροδιακομιδή της στην Αθήνα.
Εσφαλμένη διάγνωση
Το λάθος του Γιάννη Μαλακού συνίστατο, πάντα κατά τον εισαγγελέα της έδρας, στο ότι εσφαλμένα διέγνωσε υστερία -που, ως γνωστόν, διαγιγνώσκεται δι’ αποκλεισμού βαρυτέρων παθήσεων, κάτι που εδώ δεν έγινε- παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα παρέπεμπαν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν.
Επίσης, έσφαλε και ως προς τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθήθηκε και ακόμη ως προς την επιλογή της ειδικότητας των γιατρών στους οποίους, ως εφημερεύων γιατρός, παρέπεμψε το περιστατικό. Παρά το ότι, ως χειρουργοί γιατροί, ήταν μη ικανοί για την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα, καταδικάστηκε με πιο βαριά ποινή απ’ ό,τι πρωτοδίκως ο ιδιώτης φύλακας της ΔΕΗ. Μετά την πρωτόδικη ελαφριά ποινή που του επιβλήθηκε είχε υποβάλει έφεση ο εισαγγελέας Εφετών.
Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας της έδρας επισήμανε ότι η ενέργεια του φύλακα να τραβήξει το λουρί της τσάντας που η δημοσιογράφος είχε περάσει στο λαιμό της ήταν αυτή που επέφερε το διαχωρισμό της σπονδυλικής αρτηρίας και στη συνέχεια το ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ εξήγησε ότι οι γιατροί διώκονται γιατί δεν απέτρεψαν αυτό το αποτέλεσμα και όχι γιατί το προκάλεσαν.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για τα όσα συνέβησαν στις 8 Απριλίου του 2006, οι ερωτήσεις της έδρας φάνηκαν να εξετάζουν τις ευθύνες του γιατρού μέχρι την ώρα που ο ίδιος έκανε την εξέταση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Χίου. Χαρακτηριστικές ήταν οι καταθέσεις των γιατρών του νοσοκομείου, που στην ουσία μετέφεραν τις όποιες ευθύνες για παραλείψεις και λάθη κατά τη νοσηλεία της άτυχης σήμερα τετραπληγικής και με αλαλία δημοσιογράφου στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου και στον τότε εφημερεύοντα επιμελητή.
Εχει παρέλθει η πενταετία
Εχει και αυτό τη σημασία του, ότι ο συγκεκριμένος γιατρός δεν υπηρετεί πλέον στη Χίο και η πενταετία έχει παρέλθει προ πολλού, ώστε να κατηγορηθούν άλλοι για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα που καταγγελλόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ετσι, περίπου 9 μήνες πριν από τη συμπλήρωση οκταετίας, αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα αιτιολογήσει το δικαστήριο την απαλλακτική του κρίση σχετικά με τον εφημερεύοντα παθολόγο γιατρό. Σημειωτέον ότι μετά την καθαρογραφή της απόφασης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φυσικά εφόσον κρίνει ότι υπάρχει λόγος αναιρέσεως, έχει το δικαίωμα μόνον αυτός να ασκήσει αναίρεση κατά της παραπάνω απόφασης.
* Πρωτοδίκως ο Γ. Παβίτσος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή και ο Γ. Μαλακός σε φυλάκιση 16 μηνών με αναστολή.