Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

Δημήτρης Λαβατσής: ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

13

  ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ, ΤΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ  

  Σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου

 Οι τοπικές κοινωνίες  τα τελευταία  4 χρόνια ζουν τις δραματικές συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Οι μηχανισμοί και οι κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης  διαλύονται ή υπολειτουργούν δραματικά την εποχή που τα φλέγοντα προβλήματα της πλειοψηφίας των πολιτών τους απαιτούν την μέγιστη προσφορά υπηρεσιών για ανακούφισή τους. Εκπαίδευση, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες στην εξουσία των Αδώνιδων και των  Αρβανιτόπουλων χτυπιούνται ως τα πιο μισητά κόστη του προϋπολογισμού.

Η κοινωνία και τοπικά διαχωρίζεται στην μειοψηφία των ισχυρών του χρήματος και του κεφαλαίου που επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει! –ναι! να αυξήσει!- τα προνόμια και τα κέρδη της και στην πλειοψηφία που αρνιέται να γίνει λίπασμα αυτής της καταστροφής και επανεκκίνησης  ενός νέου καπιταλισμού πιο κτηνώδους από ποτέ.

Αυτή η αντίθεση εξελίσσεται και τοπικά και στο νησί μας στην καθημερινή ζωή μας

Η αντίθεση προβάλλει ανάγλυφα όσο ποτέ: οι από πάνω τα θέλουν ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.

 Στη Χίο: Και αν υπάρχουν ακόμη αντοχές σε κάποια τμήματα του τοπικού πληθυσμού λόγω τοπικών ιδιομορφιών (δευτερεύοντα εισοδήματα από μαστίχι , συσσωρευμένες οικονομίες) αυτές δεν θα κρατήσουν πολύ. Τα αποθέματα εξαντλούνται και οι νομοθεσίες που επέτρεπαν να επιβιώνουν οι λεγόμενοι μικροί καταργούνται ταχύτατα….Την θέση τους παίρνουν βάναυσα μέτρα εξόντωσής τους.Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ούτε λόγος βέβαια. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας είναι ο φυσικός, ο κατ εξοχήν ,ο πρώτος  εχθρός του κόσμου των εκμεταλλευτών όπως παντού

Επομένως οι επικείμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου θα δείξουν τις αντοχές και τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των  δύο μερίδων της κοινωνίας σε συνθήκες μην το ωραιοποιούμε με την νησιωτική μας μακαριότητα!-κοινωνικού πολέμου!

Τοπικά ο  ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές στο σχήμα της Χιακής Συμπολιτείας.

Μαζί με πολλούς συμπολίτες μας άλλων πολιτικών προτιμήσεων ανένταχτους ή  ενταγμένους σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Τα καθήκοντα και η προοπτική της Χιακής Συμπολιτείας εμπεριέχονται στο ιδρυτικό της κείμενο.

Σε αυτό περιγράφεται  η κυρίαρχη αντίθεση: η πολιτική των μνημονίων που καταστρέφει αποφασιστικά την κοινωνία, η καλλικρατική  δομή των δήμων που εμποδίζει την δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών  στον κατ εξοχήν θεσμό που υπάρχουν οι δυνατότητες άμεσης συμμετοχής των πολιτών!

Και προτάσσεται η πάλη εναντίον  της καταστροφής και η επανίδρυση της ουσιαστικής δημοκρατίας ανασυγκρότηση, η επέκταση και ο  εμπλουτισμός των δημοτικών υπηρεσιών. Ο προγραμματισμός του δήμου με συνεχή  συμμετοχή και διαβούλευση των πολιτών.

Επειδή ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος γιατί οι κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν την τωρινή δημοτική αρχή είναι το κατεστημένο, οι οικονομικά και κοινωνικά ισχυροί του νησιού ο αγώνας της Χιακής Συμπολιτείας οφείλει να είναι ενωτικός, χωρίς προκαταλήψεις και μικρότητες, χωρίς αποκλεισμούς συλλογικοτήτων ή πολιτών που θέλουν να συμπορευθούν στην προοπτική που περιγράψαμε.

Η πρόσκλησή μας οφείλουμε να είναι διαρκής και έμπρακτη.

Στην πορεία μας, χωράνε όλοι όσοι αποδέχονται τα παραπάνω.

Και δεν χωράνε αυτοί που ανεξαρτήτως κοινωνικών συναναστροφών και προσωπικών συμπαθειών  είναι στην άλλη κατεύθυνση: Της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, της αποσιώπησης και επομένως της αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης των χιλιάδων ανέργων και της οικονομίας που τα διαιωνίζει.

Δεν χωράνε αυτοί που δεν μιλάνε  τη διαφορά, την αντίθεση συμφερόντων των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των πολιτών των νησιών και την συσκοτίζουν ψάχνοντας απλώς τεχνικές βελτιώσεις. Δηλαδή δεν χωράνε οι άνθρωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι ανακατεμένοι με την τωρινή διοίκηση του δήμου. Δεν χωράνε  όσοι, ανεξαρτήτως προθέσεων, μιλάνε για την Χίο μαςγενικώς και αορίστως τεχνοκρατικά και συγκινητικά.

Η  πρόθεση  από μόνη της δεν αρκεί. Άλλωστε  και  οι περισσότεροι άνθρωποι της κυβέρνησης  και των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων που ασκούν την κυρίαρχη πολιτική   με τις καλύτερες προθέσεις  πορεύονται!

Απλώς”  επιθυμούν μια κοινωνία εντελώς διαφορετική από αυτήν για την οποία  εμείς αγωνιζόμαστε. Μια κοινωνία εξορθολογισμένης”  ανισότητας και αδικίας.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν και έχει νόημα να επιμένουμε συνεχώς, σε όσους συμπολίτες  μας και συλλογικότητες αποδέχονται  το περίγραμμα που περιγράψαμε και αγωνίζονται για μια τοπική κοινωνία αλληλεγγύης όπου όλοι χωράμε και μπορούμε να ζούμε με υλική και ηθική αξιοπρέπεια. Για να καταργήσουμε τα προνόμια της αδικίας!

 

                                                                            Δημήτρης Λαβατσής

                                                                      Μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χίου     

Διαφήμιση