Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “Πελινναίο”, με άρωμα Πόλης

“Πελινναίο”, με άρωμα Πόλης

23


 
ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ και στις λεωφόρους της Κωνσταντινούπολης μας ταξιδεύει το τελευταίο τεύχος (του Χειμώνα 2003) του περιοδικού ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ. Οχι μόνο με την ανάγνωση των κειμένων για την Πόλη και τις φωτογραφίες με φόντο την Αγία Σοφία αλλά και με τη μουσική.
Ο Γιάννης Μακριδάκης και οι συνεργάτες του περιοδικού κάνουν ένα μουσικό δώρο στο τεύχος αυτό. Ενα CD με το μουσικό κομμάτι “gulumcan” του Ahu Saglam. Μια υπέροχη μελωδία που όπως σημειώνει την ακούς σε κάθε βήμα σου στην Κωνσταντινούπολη, να βγαίνει από καταστήματα, σπίτια είτε περπατώντας τον εμπορικό δρόμο προς το Τάκσιμ είτε κυκλοφορείς στο κοσμοπολίτικο Πέρα.
Με αυτόν τον τρόπο μας θυμίζει επίσης ότι το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ έκλεισε 6 χρόνια, φθανοντας στα 24 τεύχη, όσα και οι εποχές του χρόνου που πέρασαν από τότε.
Το ταξίδι στην Πόλη έχει τίτλο «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιστάνμπουλ» σε κείμενα του Γιάννη Μακριδάκη και φωτογραφίες του Γιάννη Κωσταρή.
Ξεχωρίζει επίσης το αφιέρωμα του Γιώργου Μαστοράκη για τις «κρήνες του δρόμου» στον Κάμπο (ελπίζουμε να μην γκρεμιστούν ποτέ λόγω των… διαπλατύνσεων), το άρθρο της Άννας Μισαηλίδου για το ΜΝΗΜΕΙΟ «Η Παναγιά Σικελιά», αλλά και ιστορία του «Μεγάρου Δρομοκαϊτη» μέσα στην πόλη του Βασίλη Αγιαννίδη.
Στα υπόλοιπα θέματα τα σκίτσα του Αντώνη Τσατσαρώνη μας θυμίζουν την «πορεία ανάπτυξης μέσα από τα σκίτσα είκοσι χρόνων.
Η αναφορά στα Χριστούγεννα του 1923, που λόγω του νέου ημερολογίου δεν ήρθαν ποτέ! Οι «Συλλογές» με φωτογραφίες και κείμενα από στιγμές του νησιού και το φωτογραφικό ρεπορτάζ από τα εγκαίνια των εκθέσεων για τα Ελευθέρια της Χίου από τον Υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, όπου στη μια από αυτές έγινε σε συνεργασία με το «Κέντρο Χιακών Μελετών Πελινναίο».
Καλό χειμώνα!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαπάρωσε την 4η θέση ο ΝΟΧ
Επόμενο άρθροΕπιστροφή στην ελληνική σημαία