Αρχική Νέα Τοπικά ΝΤ ΑΔΕΔΥ: Αναγκαιότητα άμεσων λύσεων για μετανάστες- πρόσφυγες και εργαζόμενους στην Αστυνομία...

ΝΤ ΑΔΕΔΥ: Αναγκαιότητα άμεσων λύσεων για μετανάστες- πρόσφυγες και εργαζόμενους στην Αστυνομία και το Λιμενικό

6

 Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούσε και η προηγούμενη των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αφού συνεχίζουν την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ανέξοδες υποσχέσεις για ένα πρόβλημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, για τα νησιά του Αιγαίου και το δικό μας. 

Οι χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν με τα πλοιάρια των δουλεμπόρων κινδυνεύοντας τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, φτάνουν  στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τη φτώχεια, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους και βέβαια δεν ήρθαν ούτε για να  λιάζονται, ούτε έχουν έρθει ως τουρίστες για τις διακοπές τους. Κάτι που δείχνει και την έλλειψη σοβαρής προσέγγισης του προβλήματος αφού οι πρόσφυγες βιώνουν τραγικές εμπειρίες είτε καταβάλλοντας μεγάλα ποσά στους Τούρκους δουλεμπόρους, είτε ζώντας δύσκολες στιγμές μέσα στα μανιασμένα κύματα. Πρόβλημα το οποίο βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό και την Αστυνομία που καλούνται να σώσουν τις ανθρώπινες ψυχές , αλλά και να τους προσφέρουν τρόφιμα , πολλές φορές από το υστέρημα τους ή να ψάχνουν για κατάλυμα στα παραπήγματα που υπάρχουν στο νησί.

Είναι επίσης προφανές ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων θέλει να φύγει από τη χώρα μας για να αναζητήσει αλλού μια ίσως καλύτερη τύχη. Μόνο που η βασική αιτία που δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με κανονισμούς και Συνθήκες όπως το «Δουβλίνο 2» και «το Δουβλίνο 3», τους απαγορεύει να φύγουν και, εάν συλληφθούν σε άλλη χώρα, τους επιστρέφει στην Ελλάδα… Επίσης η  EURODAC ή η Σένγκεν ,  το πρόγραμμα  «ΤΡΙΤΩΝ», την περιβόητη οδηγία 2008/115/ΕΚ,  που προβλέπει ως και 18μηνη φυλάκιση για όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από τις χώρες του.

Συνθήκες και κανονισμούς που θεωρούν απαραβίαστους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή.

Τα στοιχεία φανερώνουν ότι η μεταναστευτική ροή αυξάνεται και μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαμε αύξηση 280% για το νησί μας.

 Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι υποτυπώδεις, έως και επικίνδυνες για τη ζωή τους. Το κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι απλά μετονομάστηκε σε κέντρο φιλοξενίας. Οι συνθήκες διαβίωσης δείχνουν ότι συγκεντρώνονται τριπλάσιοι αριθμοί ατόμων λόγω έλλειψης χώρων.

Αποτέλεσμα; Να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες – ακόμη και μικρά παιδιά – που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) όσο και οι εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού που δέχονται τα προσφυγικά κύματα.

Η κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί βούτυρο στο ψωμί κάθε είδους ρατσιστικών αντιλήψεων και των φορέων τους, όπως έχει γίνει παλιότερα από πολλές πλευρές και με την ανοχή προηγούμενων κυβερνήσεων. Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε τα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θεωρεί ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί  ανοιχτό κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.

Να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό , κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι , νηπιαγωγοί και δάσκαλοι προκειμένου να στηρίζονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά από τις σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Να ενισχυθεί το προσωπικό των εργαζομένων στο Λιμενικό, στην Αστυνομία  για την υποδοχή και καταγραφή  στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων.

Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.

Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου 2 και 3 και της Συνθήκης Σένγκεν.

Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών, όπως έδειξαν και σειρά τραγικών περιστατικών (Λαμπεντούζα κ.ά.).

Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (εργασία, οικογένειες κ.λπ.).

                                                                                Η Εκτελεστική Γραμματεία

                                                                                    της ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙστορία με τα τροχαία η Λεωφόρος Ενώσεως: μετρά 3 δυστυχήματα και 66 τραυματίες σε 7 χρόνια
Επόμενο άρθροΠυραμά της Χίου, του Στέλιου Λεωνή- βιβλιοπαρουσίαση