Αρχική Νέα Τοπικά Επιστημονικοί φορείς: στου δρόμους για το συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό (VIDEO)

Επιστημονικοί φορείς: στου δρόμους για το συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό (VIDEO)

64


Η πρόταση της Κυβέρνησης για
  το νέου ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό συνθλίβει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών κλάδων, γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντιάτρων, μηχανικών και δικηγόρων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στη Χίο, καταθέτοντας το αίτημα για απόσυρση του σχεδίου.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Θανάσης Καρτάλης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου, τονίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη οι γιατροί πραγματοποιούν συμβολική στάση μην κάνοντας ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρίες ή ειδικά προβλήματα υγείας όπου εκεί η συνταγογράφηση θα γίνεται σε λευκό χαρτί.

«Το 2015 το 30% των οδοντιάτρων δεν πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές» τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου Αντρέας Καραμούζος και προβλέποντας ότι αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί ενώ η πρόταση της Κυβέρνησης αν εφαρμοστεί θα διώξει και άλλους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό.  Επισήμανε εξάλλου ότι η συμμετοχή της πολιτείας στην οδοντιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων ανέρχεται στα μόλις 5 ΕΥΡΩ ετησίως για κάθε πολίτη!

Την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι φαρμακοποιοί με τους πολίτες επισήμανε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου Ελένη Δαμαλά, τονίζοντας ότι ο φαρμακοποιός προπληρώνοντας τα φάρμακα πρέπει να καλύπτει ασφαλισμένους για 3-4 μήνες, μέχρι να πληρωθεί.

Υπέρμετρη έξοδο από το επάγγελμα προέβλεψε ο πρόεδρος του παραρτήματος ΤΕΕ Χίου, μηχανικός Μάνος Μισιρλής. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πέρυσι 27 μέλη του παραρτήματος έκαναν διακοπή επαγγέλματος, εκ των οποίων μόνο 3 ήταν για συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κυρίως επιστήμονες θα φύγουν από τη χώρα, σχολίασε.

Πιο αναλυτικά για τις προτάσεις του ΤΤΕ αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου Γιάννης Λουκάς, που σημείωσε ότι οι μηχανικοί δεν θέλουν να δημιουργηθούν συνταξιούχοι πολλαπλών ταχυτήτων. Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο που δείχνει ότι προ κρίσης αντιστοιχούσε σε 8 εν ενεργεία μηχανικούς ένας συνταξιούχος, ενώ τώρα έχουν πέσει στους 2,8!

Στην απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο τώρα επέμεινε και η πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα τονίζοντας ότι από την αρχή της χρονιάς οι δικηγόροι απεργούν.

Η κα Ζαννάρα επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της μη ύπαρξης αναλογιστικών μελετών αλλά και τη δυνατότητα διαλόγου πάνω στις προτάσεις της Κυβέρνησης. Επισήμανε δε και την ιδιαιτερότητα του κλάδου όπου δικηγόροι και μετά το προβλεπόμενο χρόνο συνταξιοδότησης συνεχίσουν να δικηγορούν, που όμως με τη συγκεκριμένη πρόταση στην ουσία θα τους βγάλει αναγκαστικά εκτός επαγγέλματος.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία που διαμορφώνονται με την πρόταση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, ένας επιστήμονας με έσοδα 10.000 ΕΥΡΩ το χρόνο θα πληρώσει για εισφορές, φόρο, και προκαταβολή φόρου 9.300 ΕΥΡΩ, ενώ ένας που θα έχει έσοδα 50.000 ΕΥΡΩ θα πρέπει να καταβάλλει 44.725 ΕΥΡΩ, τονίζοντας ότι με τα υπόλοιπα χρήματα δεν μπορεί να ζήσει κάποιος.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια βδομάδα μετά παρουσιάστηκε ο δράστης τροχαίου ατυχήματος
Επόμενο άρθροΔημήτρης Λαβατσής: Η αντικοινωνική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (2ο μέρος)*