Αρχική Νέα Τοπικά Κοινωνική Κουζίνα Χίου: πολιτική ευθύνη Επιμελητηρίου αν σταματήσει η προσφορά φαγητού στους...

Κοινωνική Κουζίνα Χίου: πολιτική ευθύνη Επιμελητηρίου αν σταματήσει η προσφορά φαγητού στους πρόσφυγες

56


Σκοπιμότητες ορισμένων μελών του Επιμελητηρίου Χίου, βλέπει πίσω από την κίνηση του να ζητήσει επίσημα να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους τόπους που παρασκευάζεται από εθελοντές φαγητό για τους πρόσφυγες, η «Κοινωνική Κουζίνα Χίου».

Σημειώνει ότι πλέον την πολιτική ευθύνη για διακοπή των τεσσάρων δομών που λειτουργούν έχει πλέον το Επιμελητήριο και αναρωτιέται τι θα συμβεί αν σταματήσει από αύριο η διανομή φαγητού.
Τονίζεται επίσης ότι μέχρι σήμερα η δομή που λειτούργησε στο Δημοτικό Κήπο Χίου και τώρα σε χώρο που της έχει παραχωρηθεί έχει μοιράσει 25.000 μερίδες φαγητού.
Να σημειώσουμε ότι ήδη τρία μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου έχουν διαχωρίσει με ανακοίνωσή τους τη θέση τους.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΧΙΟΥ:
Το Επιμελητήριο Χίου ζητάει από την Διεύθυνση Υγιεινής να κλείσουν οι κουζίνες αλληλεγγύης προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες.
Τη στιγμή που από άκρη σε άκρη της Ελλάδας το κίνημα συμπαράστασης στους πρόσφυγες ενισχύεται, το επιμελητήριο Χίου ζητάει από την Διεύθυνση Υγιεινής να ελεγχθεί η νομιμότητα λειτουργίας των 4 αλληλέγγυων δομών παρασκευής και προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες. 
Διαφεύγουν προφανώς της προσοχής του επιμελητηρίου οι έκτακτες συνθήκες λειτουργίας των δομών αλληλεγγύης που προσφέρουν φαγητό, κάτι που καμία κρατική δομή ή ΜΚΟ δεν πράττει. 
Η κοινωνική Κουζίνα ξεκίνησε τη λειτουργία της από τον προηγούμενο Αύγουστο σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του Δημοτικού Κήπου από τον οποίο πέρασαν περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι. Συνεχίσαμε τη λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας από το Νοέμβριο σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί έχοντας προσφέρει δωρεάν μέχρι σήμερα περισσότερες από 25.000 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού. 
Η κοινωνική Κουζίνα είναι μια αυτοργανωμένη δομή η οποία στηρίζεται από δεκάδες συμπολίτες μας, χωρίς πλάτες χρηματοδοτήσεων και εθελοντική συμμετοχή όλων μας ως πράξη ελάχιστης αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου. 
Για λόγους πρακτικούς αλλά κυρίως πολιτικούς έχουμε αρνηθεί τη διανομή φαγητού στο hotspot. Αυτό έχουμε κάνει εμείς με την βοήθεια και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανελλιπώς μας προμηθεύει με πρώτες ύλες. 
Αναρωτιόμαστε όμως, τι ακριβώς θα συμβεί αν αύριο το πρωί σταματήσει η διανομή φαγητού για τους πρόσφυγες σε όλους τους χώρους διαμονής; 
Αναρωτιόμαστε, το επιμελητήριο ενδιαφέρεται πραγματικά για τις εν γένει συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και ειδικά για τις συνθήκες υγιεινής του φαγητού και την ασφάλεια των εθελοντών; Αναρωτιόμαστε, πώς το επιμελητήριο έδειξε όλο αυτό το διάστημα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες; 
Αναρωτιόμαστε, πώς σκέφτεται να καλυφθεί η ανάγκη σίτισης των προσφύγων; Μήπως με την εθελοντική ενεργοποίηση των μελών του; Μήπως τελικά το επιμελητήριο εξυπηρετεί τους καταγγέλλοντες που κρύβονται πίσω από αυτό και οι οποίοι αισχροκερδούν ως μαυραγορίτες στη δυστυχία των προσφύγων; 
Είναι μικρή η κοινωνία της Χίου και είναι γνωστό ότι εκλεκτά μέλη του πουλάνε σάντουιτς με πατάτα και ντομάτα έναντι 3 ευρώ, οι ίδιοι που χρεώνουν τη διαμονή σε κοινόχρηστο δημόσιο χώρο 10 ευρώ, τη χρήση τουαλέτας και πολλά ακόμη. 
Για τα παραπάνω οφείλει μια απάντηση όχι σε εμάς αλλά στην τοπική κοινωνία. Ανεξάρτητα όμως από το τι θα συμβεί από τώρα και μετά έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την διακοπή λειτουργίας δομών αλληλεγγύης και τη διακοπή προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες.
Κοινωνική κουζίνα Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιαχωρίζουν τη θέση τους μέλη του ΔΣ Επιμελητηρίου για το θέμα της Κοινωνικής Κουζίνας- καταγγέλλουν συντεχνιακά συμφέροντα
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία με φακές από την Κοινωνική Κουζίνα στο Επιμελητήριο Χίου