Αρχική Πολιτισμός Ο Γλάρος Ιωνάθαν σε Οινούσσες & Χίο

Ο Γλάρος Ιωνάθαν σε Οινούσσες & Χίο

77

Στο Αιγαίο ταξιδεύει «Ο Γλάρος Ιωνάθαν» του Ρίτσαρντ Μπαχ, σε μια ξεχωριστή παράσταση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου θα ταξιδέψει στις Οινούσσες, όπου η παράσταση θα δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο «Γ.Χ. Λεμός» σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη και μουσική του Νίκου Κηπουργού.

Επίσης παράσταση θα δοθεί στη Χίο στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στις 30 Μαρτίου , ώρα 8 μ.μ., καθώς και τρεις κλειστές παραστάσεις στις Φυλακές Χίου, στο Ειδικό Σχολείο Χίου και στο Σχολείο Βολισσού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς του έργου είναι και η Μαρία Μοσχούρη από τα Κουρούνια .

Λίγα λόγια για το έργο από σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της «Στέγης».

Είναι μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» που απευθύνεται σε ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους, έγκλειστους ή κατοίκους ακριτικών περιοχών.

Ο Γλάρος Ιωνάθαν, σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη, βασίζεται στο πολυαγαπημένο αλληγορικό παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ, που περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον είναι διαφορετικός:

Αντίθετα από τους γλάρους του σμήνους του, αρέσκεται στο να πετάει όχι μόνο για να ψαρέψει τη λεία του, αλλά γιατί απλώς του αρέσει να πετάει. Οι άλλοι γλάροι δεν καλοβλέπουν αυτή την αγάπη του και τον εξορίζουν ως αφύσικο, επικίνδυνο και ασεβή προς τις παραδόσεις τους.
Ο Ιωνάθαν μένει μόνος και αναμετριέται με τα στοιχεία της φύσης. Χωρίς να το βάζει κάτω, εξασκείται στο πέταγμα, γίνεται καλύτερος και μια μέρα πετάει τόσο μακριά που συναντάει ένα σμήνος από άλλους γλάρους. Οι νέοι γλάροι τον υποδέχονται στην ομάδα τους και του αποκαλύπτουν πως κι εκείνοι εξορίστηκαν, ο καθένας από το δικό του σμήνος…
Ο Ιωνάθαν ξεκινά να πετά μαζί τους, χαρούμενος που αγάπησε και διεκδίκησε μια ζωή καλύτερη από την απλή επιβίωση…

Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί, με τη συνεργασία του κοινού, συνδημιουργούν την ιστορία του γλάρου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα αφήγησης, όπως μαριονέτες γλάρων, κοστούμια, κουκλοθέατρο, μουσική, πρόζα και παντομίμα. Η αφήγηση αλλάζει χέρια, σώματα και στόματα, καθώς θεατές και ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους του Ιωνάθαν, των άλλων γλάρων και των στοιχείων της φύσης. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές παρακολουθούν από διαφορετικές οπτικές την ιστορία και, ως τολμηροί γλάροι, παρακινούνται να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να μη διστάσουν να… πετάξουν! Όσο πιο μακριά μπορούν…

Συντελεστές:
Πάρις Μέξης: θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία – σκηνογραφία
Νίκος Κυπουργός: πρωτότυπη σύνθεση μουσικής
Γιωργίνα Γερμανού: σκηνογραφία
Μάνος Βαβαδάκης: βοηθός σκηνοθέτη

Ερμηνεύουν οι:
Άντρη Θεοδότου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαρία Μοσχούρη, Θεοδώρα Ντούσκα, Ουσίκ Χανικιάν

Η παράσταση έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕφτασαν στη Χίο 6 τούρκοι αστυνομικοί- συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων
Επόμενο άρθροΝΔ: σήμερα οι προθεσμίες για εσωκομματικές διαδικασίες