Αρχική Απόψεις Aρθρα Εκεί στην… Ειδομένη!, του Γιώργου Νύκτα

Εκεί στην… Ειδομένη!, του Γιώργου Νύκτα

12


 Εκεί στην Ειδομένη που στις λακκούβες με τα λασπόνερα βουλιάζουν ανθρώπινες ψυχές, εκεί που τα πυκνά συρματοπλέγματα δεν αφήνουν τον ήλιο της Ελπίδας να ανατείλει, εκεί όπου έχει φτηνύνει η ανθρώπινη ζωή, εκεί όπου εγκλωβισμένοι πρόσφυγες δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης, εκεί στην Ειδομένη χτυπά η καρδιά του Ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Και είναι αυτές οι τραγικές εικόνες της Ειδομένης που μαρτυρούν την ποιότητα του πολιτισμού των «δυνατών», των «μεγάλων» αυτών που καθορίζουν τις τύχες των μικρών λαών.

Που είναι ο ΟΗΕ και οι ειρηνευτικές οργανώσεις να σταματήσουν το πόλεμο και το ξεριζωμό των προσφύγων; Αυτός δεν είναι ο ρόλος τους να αποτρέπουν τους πολέμους για να υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στους λαούς;
Το να αφήνεις να δημιουργούνται εστίες πολέμων και μετά από συμπόνια τάχα να τρέχεις να παραχώνεις τους κατατρεγμένους πρόσφυγες σε παράγκες (hotspots) περισσότερο φαρισαϊσμό και υποκρισία φανερώνουν παρά λύπηση και συμπόνια. Δηλαδή -Nα σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι-.
Μέρα με τη μέρα το προσφυγικό παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις και είναι άγνωστη η κατάληξη του.
Ποιος το δημιούργησε; Ποιος ανάγκασε τις στρατιές των προσφύγων να φεύγουν από τις πατρίδες τους; Μήπως  η μικρή Ελλάδα που προσπαθούν κάποιοι να τις φορτώσουν όλες τις ευθύνες του προσφυγικού και την απειλούν μάλιστα με κυρώσεις; Γιατί άραγε καταλογίζουν ευθύνες στην  Ελλάδα επειδή μαζέψαμε τους ναυαγούς από τη θάλασσα; Ή επειδή στον βρεγμένο ναυαγό δώσαμε ένα ζεστό ρούχο να φορέσει; Ή τέλος επειδή στον πεινασμένο δώσαμε ένα κομμάτι ψωμί;
Όλοι αυτοί οι τάχα μεγάλοι που τώρα στο θέμα του προσφυγικού μας κουνούν το δάχτυλο πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί σαν  χώρα να χρεοκοπήσαμε οικονομικά από αλόγιστες πολιτικές, όμως δεν χρεοκοπήσαμε ηθικά σαν λαός.
Και δεν θα χρεοκοπήσουμε ηθικά γιατί εμείς σαν Έλληνες δεν είμαστε ικανοί να ξεριζώνουμε λαούς, γιατί εμείς δεν είμαστει κανοί να πνίγουμε γυναικόπαιδα στη θάλασσα, και γιατί ακόμα δεν είμαστε ικανοί να φτιάχνουμε Στρατόπεδα αιχμαλώτων.
Ποτέ κανείς λαός δεν στέναξε κάτω από τη μπότα του Έλληνα. Και εδώ διαφέρει ο δικός μας πολιτισμός από τον δικό τους. Μπορεί αυτοί που σήμερα κατακρίνουν τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, οικονομικά να είναι δυνατοί, όμως όσο θα ξεριζώνονται λαοί, όσο θα υπάρχουν κατατρεγμένοι πρόσφυγες, όσο θα βλέπουμε εικόνες σαν αυτές της Ειδομένης ηθικά θα είναι πάντα εκτεθειμένοι.

Γιώργος  Νύκτας
giorgosnuktas@hotmail.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙστορία αγάπης στα σύρματα της ΒΙΑΛ
Επόμενο άρθροΓιώργος Παπαδόπουλος: αντί μνημοσύνου για την Μοναχή ΚΟΡΝΗΛΙΑ (ΒΑΣΙΛΙΚΗ) ΚΑΡΑΖΟΥΡΝΑ (1941- +2016)