Αρχική Νέα Τοπικά Συνθήματα προσφύγων κατά την επίσκεψη του υπουργού Ν. Τόσκα στη ΒΙΑΛ

Συνθήματα προσφύγων κατά την επίσκεψη του υπουργού Ν. Τόσκα στη ΒΙΑΛ

15

Οταν έγινε αντιληπτό από τους πρόσφυγες και μετανάστες της ΒΙΑΛ, πως κάποιος επίσημος έχει επισκεφτεί το Κέντρο Κράτησης αμέσως βγηκαν πλακάτ με συνθήματα πάνω σε χαρτόνια, στήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ακολούθησαν φωνάζοντας «freedom» και «no turkey». Προερχόμενος από τη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έφθασε περί τις 5.00 το απόγευμα στο κέντρο της ΒΙΑΛ όπου έκανε μια γρήγορη επίσκεψη. Αφού πέρασε από το ανατολικό τμήμα του HOTSPOT μπήκε στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου όπου ήταν σε εξέλιξη και καταγραφή προσφύγων ο υπουργός πέρασε και στην δυτική- πάνω- πτέρυγα του Κέντρου.
Στα συνθήματα πρωτοστατούσαν τα παιδιά, που βρίσκονταν μπροστά από τους μεγάλους και φώναζαν συνθήματα, μέχρι και την αποχώρηση τυ υπουργού.


Η στάση της αστυνομίας ήταν δακριτική, μην αφήνοντας τους πρόσφυγες να πλησιάσουν τον υπουργό και όσους τον συνόδευαν στην ξενάγηση στους χώρους.


Την ώρα των δηλώσεων του υπουργού έφτασαν μέχρι την πύλη εισόδου, χωρίς να υπάρξει άλλη ένταση πέρα από τα συνθήματα. Αρκετές φορές ακούστηκαν (το πιο πιθανόν τα ίδια) συνθήματα και στη γλώσσα τους.


Ο κ. Τόσκας, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ήρθε για να δει τις εγκαταστάσεις των Κέντρων τόσο σε Λέσβο όσο και σε Χίο. «Προχωράμε με βάση τη συμφωνία, καθορίζονται καθημερινά οι λεπτομέρειες», σημείωσε.


Ερωτώμενος για τις διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ότι κατανοεί πως άλλο σκοπό είχαν κάνοντας αυτό το ταξίδι όμως «τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν φταίει η χώρα μας για αυτό». Πρόσθεσε πως πρέπει να καταλάβουν τα δικαιώματά τους τονίζοντας ότι για την περίπτωση του ασύλου , μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και να περάσουν από τις προβλεπόμενες επιτροπές.Οι άλλες δύο επιλογές που υπάρχουν είναι η μετεγκατάσταση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τρίτον η επιστροφή τους στην Τουρκία. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνουν μικρές οι ροές ή να μηδενιστούν. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούμε, σε συνεργασία με τις τοπικέ αρχές», σημείωσε.


                   Στο ερώτημα τι θα γίνει αν έρθει μεγάλος αριθμός προσφύγων,  εξέφρασε την άποψη ότι με τα 1.300 άτομα που σήμερα βρίσκονται στη ΒΙΑΛ βρίσκεται ακόμα εντός ορίων πρόσθεσε όμως ότι αν ξεπεραστούν κατά πολύ τα νούμερα του καταυλισμού τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς σε άλλο νησί όπου δεν υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες ή προς τα πίσω (εννοώντας προφανώς την ηπειρωτική Ελλάδα).

 Σε ότι αφορά τη δράση των ΜΚΟ σημείωσε ότι άρχισαν και πάλι να βοηθούν, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια τους ειδικά στα θέματα της διατροφής των παιδιών με κρέμες και γάλατα. Όπως είπε ο κ. Τόσκας σε περίπτωση που δεν μπορούν να το διαχειριστούν το λεπτό αυτό θέμα της διατροφής των βρεφών και μικρών παιδιών οι ΜΚΟ τότε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο θα εξετάσουν την επίλυση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒραβεύσεις αθλητών ΣΕΓΑΣ από το Ιδρυμα Μ. Τσάκος
Επόμενο άρθροΤελικός βόλεϊ μαθητριών για ΓΕΛ Καρδαμύλων- Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης