Αρχική Νέα Τοπικά Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο: μειώνονται στις 20.000 οι ρουκέτες

Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο: μειώνονται στις 20.000 οι ρουκέτες

14


Μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των ρουκετών, τα συνεργεία των ρουκετατζήδων στις ενορίες Παναγιά Ερειθιανή και Αγίου Μάρκου στο Βροντάδο της Χίου, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αντιδράσεις από τους θιγόμενους κατοίκους και διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση του εθίμου.

Αντί 70.000 ρουκετών που έπεσαν πέρυσι, φέτος υπολογίζονται σε μόλις 20.000 και με δεδομένο ότι μέχρι πρόπερσι ξεπερνούσαν τις 100.000!
Με αφορμή έτσι την αρνητική θέση των θιγόμενων κατοίκων στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, οι ρουκετατζήδες δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες το βράδυ της Ανάστασης με τις ρουκέτες στον αέρα και όχι βεβαίως στα σπίτια των περιοίκων.
Αναλυτικά η επιστολή

Αγαπητοί συνεορταστές, θιγόμενοι και μη,
Θα θέλαμε από τη πλευρά μας να δηλώσουμε ότι οι ρουκετατζήδες δεν είναι οι ‘’περιθωριακοί’’ του Βροντάδου, όπως ίσως κάποιοι θιγόμενοι θα ήθελαν να τους παρουσιάσουν. Πολλοί από μας είμαστε οικογενειάρχες με παιδιά, που προσπαθούμε να δώσουμε σ’ αυτάότι μας άφησαν οι παππούδες μας. Θα είναι ντροπή μας όταν ένα έθιμο δεν σταμάτησε σε πολύ δυσκολότερες εποχές να σβήσει στα  χέρια μας. Αν κάτι σήμερα κρατάει τους ανθρώπους δεμένους είναι η παράδοση. Κι ο ρουκετοπόλεμος έχει μια ιδιαιτερότητα:
είναι μια παράδοση όχι συντηρημένη στη φορμόλη σύμφωνα με τα «γούστα» κάποιων δήθεν αρχηγών, αλλά μια παράδοση ζωντανή που ακούει την αγνή καρδιά των μερακλήδων ρουκετατζήδων, που δεν  ξεχνούν ούτε τους παλιούς ούτε τους καινούριους τους φίλους, ούτε αυτούς που ταξιδεύουν και λαχταρούν να ακούσουν στο τηλέφωνο τη ρουκέτα ούτε και αυτούς που «ταξίδεψαν» και δεν μπορούν πια να τη «στοκώσουν». 
Οι θιγόμενοι αναφέρονται στις τεράστιες ποσότητες ρουκετών που ρίχνονται τα  τελευταία χρόνια.Τουςδιαβεβαιώνουμε ότι καταφέραμε και περιορίσαμε τον αριθμό τους από 100.000 που ρίχνονταν πριν δύο χρόνια, σε 70.000 πέρσι και σε 20.000 φέτος, ποσότητα ρουκετών που ρίχνονταν 15 χρόνια πριν, όπως οι θιγόμενοι το ζήτησαν. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο τις προθέσεις των «υπεύθυνων» που καλλιέργησαν την υπερβολή  για χάρη των περιβόητων «κλινών». Οι φωτιές στις καρδιές κάποιων πιτσιρικάδων άρχισαν να μπαίνουν από την περιβόητη δημοσιότητα, από την «εικονική» πραγματικότητα, κι αυτό επιτέλους πρέπει να ακουστεί.
Οι θιγόμενοι ακόμη ενοχλούνται από τη συμμετοχή ατόμων που δεν είναι κάτοικοι Βροντάδου. Όσο και αν αυτό μας ήταν δύσκολο, καταφέραμε να περιορίσουμε την παρέα και τους φίλους μας -κάτι που ήταν μέρος της χαράς μας-για το καλό του εθίμου! 
Αλλά κι εδώ ο παραλογισμός είναι εμφανής: δηλαδή αν οι ρουκέτες ήταν από βρονταδούσικα χέρια θα μαύριζαν λιγότερο τους τοίχους; 
Όλα δείχνουν τελικά ότι η ομολογουμένως δύσκολη θέση των θιγόμενων κρύβει στοιχεία παραλογισμού -για να μην πούμε εμπάθειας και επιθετικότητας- που στοχεύει επιθετικά σε ότι πιο καθαρό έχει να δείξει σήμερα η βρονταδούσικη ψυχή.
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι οι ρουκέτες και φέτος θα είναι στον ΑΕΡΑ –και όχι μέσα στα σπίτια μας ή πάνω στα σπίτια τους- αλλά στο ρολόι και τον κουμπέ, στον κουμπέ και το ρολόι.
Καλή Ανάσταση 
ΕΚ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΚΕΤΑΤΖΗΔΩΝ


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕτοιμη η Λέσβος για την επίσκεψη Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη για το προσφυγικό
Επόμενο άρθροΒιασμός 13χρονου αγοριού στη ΒΙΑΛ…