
«Αναφορικά με δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής προσπάθησε να εμποδίσει τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη νήσο Παναγιά Οινουσσών, με απειλές από μεγάφωνα και προσεγγίζοντας τη νήσο, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνεται ότι ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση .
Τις απειλές τις διαψεύδει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ και δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Οινουσσών.
Περιγράφοντάς μας αυτή την ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή σημείωσε «Εχω πάει κι άλλες φορές στην Παναγιά, αλλά τώρα ήταν διαφορετικά να ακούσω και να ψάλλω το Χριστός Ανέστη στο τελευταίο άκρο της πατρίδας μας».
Με τιμητική προσωπική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου, την οποία μου απηύθυνε την Μεγ. Πέμπτη συγκρότησα την αποστολή από τις Οινούσσες όπου κάλεσα να με πλαισιώσουν συνάδελφοί δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλοι Οινουσσών του οποίου προεδρεύω.
Μαζί μας ήρθε και ο Δήμαρχος καπ. Στέφανος Βογιατζής. Ναύλωσα από Οινούσσες θαλάσσιο ταξί το οποίο ακωλύτως μας αποβίβασε στον μώλο της Παναγιάς. Δεν είχαμε καμία παρενόχληση. Είδα από μακριά την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από ότι μου είπαν οι καπετάνιοι που ήταν μαζί μου πρέπει να έκαναν μεταξύ τους διάφορους ελιγμούς και κινήσεις πλεύσης.
Ανεβήκαμε στο φυλάκιο, όπου μετά από λίγο υποδεχθήκαμε τον Δεσπότη, τον Ταξίαρχο και το Λιμενάρχη Χίου.
Αφού ανταλλάξαμε ευχές ο Μητροπολίτης ευλόγησε και συνομίλησε με τους φαντάρους και εμείς ετοιμάσαμε τα της τελετής.
Ο Δεσπότης μας κάλεσε με το Δεύτε λάβετε Φως να ανάψουμε τις λαμπάδες και μετά ψάλαμε μαζί αναστάσιμους ύμνους και διάβασε το Ευαγγέλιο του Μάρκου για την Ανάσταση.
Ψάλαμε μαζί μερικούς ακόμη ύμνους της εκκλησίας μας και έκανε δεήσεις και απόλυση. Εν συνεχεία μας μίλησε για την Ανάσταση του Κυρίου. Ψάλαμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο και έδωσε στον αρχιφύλακα του φυλακίου μια μεγάλη ελληνική σημαία.
Εν συνεχεία μοίρασε αυγά στους φαντάρους. Ο Ταξίαρχος είπε κι εκείνος ευχές και μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας. Τους αντευχήθηκα ως Πρόεδρος των απανταχού Οινουσσίων «Καλή Ανάσταση» και τους ευχαρίστησα που φυλάνε την Παναγιά και αισθανόμαστε ασφαλείς και υπερήφανοι.
Τα δύο πλοία βρίσκονταν εκεί μέχρι που εμείς επιστρέψαμε στο χωριό πάλι με το θαλάσσιο ταξί. Η αλήθεια είναι ότι το τουρκικό πλοίο βρισκόταν μέσα στα χωρικά μας ύδατα. Δεν άκουσα τίποτα για παρενοχλήσεις από την αποστολή που ήρθε από τη Χίο.
Είδα ότι έβγαλε παρόμοια ανακοίνωση και το Λιμεναρχείο.
Η τελετή αυτή για μένα ήταν μια συγκινητική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Εχω πάει κι άλλες φορές στην Παναγιά, αλλά τώρα ήταν διαφορετικά να ακούσω και να ψάλλω το Χριστός Ανέστη στο τελευταίο άκρο της πατρίδας μας», μας είπε ο κ. Δανιήλ και σχολίασε:
«Δεν μου αρέσει η προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, αλλά ούτε και η προκλητική συμπεριφορά ορισμένων “μμε” που κατάντησαν την Παναγιά γκρίζα ζώνη για να βγάλουν ειδήσεις. Ας επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων νομίζω ότι γνωρίζει καλά τη δουλειά της. Εμείς πάλι γνωρίζουμε τα ειρηνικά μας έργα και με αυτά ασχολούμαστε. Καλό Πάσχα!»
Η φωτογραφία είναι της Μαρίας Ντινιακουδάκη, συνεργάτη του Συλλόγου Φίλοι Οινουσσών







