Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ημερολόγιο 2003 από το Υπουργείου Αιγαίου

Ημερολόγιο 2003 από το Υπουργείου Αιγαίου

43 ΜΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ για το 2003 αφιερωμένο στη συλλογή έργων τέχνης που κοσμεί το κτήριο του Υπουργείου στη Μυτιλήνη και κατ’ επέκταση στο ίδιο το ιστορικό αυτό κτήριο, υποδέχεται το Υπουργείο Αιγαίου τη νέα χρονιά.
Το ημερολόγιο 2003 κοσμεί μια εικαστική ανθολογία που αποτελείται από πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων, απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων, θαλασσινά θέματα, καθώς φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία του Αιγαίου και η οποία βρίσκεται ανηρτημένη στις αίθουσες του Υπουργείου. Αποκτήθηκε πρόσφατα και πρωτοπαρουσιάσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, μαζί με το ανακαινισμένο κτήριο. Η εικαστική αυτή ανθολογία συνοδεύεται από κείμενα των ίδιων των ζωγράφων ή από κείμενα άλλων γνωστών λογοτεχνών.
Ταυτόχρονα με το ημερολόγιο αυτό αναδεικνύεται και η μοναδική ιστορία του ίδιου του κτηρίου που όπως σημειώνει ο Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης στο σύντομο πρόλογο της έκδοσης “χτισμένο στη σκιά του μεσαιωνικού κάστρου, κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο με ιστορικές μνήμες. Από το 1893 που κατασκευάστηκε, στέγαζε το Τουρκικό Διοικητήριο, μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης το Νοέμβρη του 1912. Το κτήριο αποτέλεσε το σημείο παράδοσης του νησιού, και στη συνέχεια, την έδρα της πρώτης ελληνικής διοίκησης. Από το 1920 λειτούργησε ως ορφανοτροφείο και το 1922 είδε να συρρέουν εδώ χιλιάδες ξεριζωμένα παιδιά, πρόσφυγες από τη Μικρασία. Το 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου για το Αιγαίο, με έδρα τη Λέσβο, που εγκαταστάθηκε στο κτήριο αυτό στις αρχές του 1989”.
“Είναι, καταλήγει ο Υπουργός Αιγαίου, ένα ημερολόγιο που αφιερώνεται στην επέτειο των ενενήντα χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, ένα γεγονός μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου, αφού εδώ ακριβώς γράφτηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 ο επίλογος μιας σκοτεινής εποχής κι άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Μυτιλήνης αλλά και ολόκληρου του Αρχιπελάγους”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠλοία… συνταξιούχοι στα 30
Επόμενο άρθροΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: ταξίδι στην εποχή της ρετσέτας…