Αρχική Πολιτισμός ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: ταξίδι στην εποχή της ρετσέτας…

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: ταξίδι στην εποχή της ρετσέτας…

57

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ προς τιμήν παλαιών μελών του πραγματοποιεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στο ΟΜΗΡΕΙΟ. Πρόκειται για μια εκδήλωση με εξαιρετική αξία που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους επαγγελματικούς συλλόγους ώστε να τιμούν τους συναδέλφους τους.
 Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γιατρός Ανδρέας Μιχαηλίδης με θέμα «Περί την κίνηση των φαρμακείων στην προπολεμική Χίο», κάνοντας  μια ιστορική αναδρομή για τα φαρμακεία της Χίου την περίοδο του μεσοπολέμου μέχρι και την προπολεμική περίοδο.
Εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν φαρμακεία στην πόλη, το Βροντάδο, τα Καρδάμυλα και τη Βολισσό κι είχαν εικόνα εντελώς διαφορετική απο αυτήν των σύγχρονων. Τα περισσότερα φάρμακα κατασκευάζονταν απο τους φαρμακοποιούς με βάση τις  χημικές συνταγές που έδιναν οι γιατροί.
Στα φαρμακεία της εποχής γίνονταν οι βιοχημικές εξετάσεις, φτιάχνονταν γυαλιά οράσεως αλλά παράλληλα λειτουργούσαν και σαν πρόχειροι σταθμοί πρώτων βοηθειών. Την εποχή αυτή οι περισσότεροι γιατροί, στο κέντρο και τα μεγάλα χωριά συνεργάζονταν με διάφορα φαρμακεία και εξέταζαν εκεί τους ασθενείς τους. Στην ύπαιθρο ο γιατρός που γυρνούσε με το άλογο από χωριό σε χωριό  μετέφερε μαζί με τα ιατρικά εργαλεία του και τα φάρμακα.
 Οι πρώτοι επιστήμονες φαρμακοποιοί στη Χίο ήταν ο Ιωάννης Τζιράς (ο πρώτος φαρμακοποιός που αποφοίτησε  απο την φαρμακευτική σχολή Αθηνών), ο Ιωάννης Σπίνος που αποφοίτησε απο τη σχολή της Κωνσταντινούπολης, ο Δομένικος Ψάλτης, ο Ιωάννης Σόδης. Αυτοί οι φαρμακοποιοί ίδρυσαν τα πρώτα φαρμακεία που λειτούργησαν στο νησί μας.
Σε αυτό τον κόσμο θα ξεναγηθούν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε μια ιστορική πραγματικότητα που πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε.


ΦΩΤΟ: από το βιβλίο του Ανδρέα Μιχαϊλίδη “CUM DEO”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤιμητική εκδήλωση για τους παλαιούς φαρμακοποιούς
Επόμενο άρθρο“Κόκκινη θύελλα έπνιξε” τον ΝΟΧ