Αντιπροσωπεία πολιτών και εκπροσώπων φορέων της Χίου επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή, και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή, τους οποίους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και τις προοπτικές ένταξης της Χίου σε αυτό.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν ότι η οργάνωση και ανάδειξη της Χίου ως Γεωπάρκο συνάδει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και επεσήμαναν ότι η ενδεχόμενη αναγνώριση από την UNESCO, θα πιστοποιήσει την αξία της φύσης και του πολιτισμού της Χίου και θα αναβαθμίσει την εικόνα του νησιού. Παράλληλα, κατέθεσαν την παρακάτω, κοινή ανακοίνωση υποστήριξής της πρότασης δημιουργίας του Γεωπάρκου, με τις υπογραφές δεκάδων συλλόγων, επαγγελματικών ενώσεων και επιχειρήσεων της Χίου, καθώς και της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:
“Έχοντας γίνει αποδέκτες πληροφοριών αναφορικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως ενιαίο γεωπάρκο, με προοπτική την μετέπειτα ένταξή του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
Τα Γεωπάρκα της UNESCO είναι περιοχές με γεωλογική κληρονομιά διεθνούς σημασίας, την οποία αξιοποιούν, σε συσχέτιση με όλες τις άλλες πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, η UNESCO με τον θεσμό των Γεωπάρκων στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, στην πολιτιστική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Γιάννης Καρράς, γεωλόγος και διευθυντής της ΕΤΑΧ, η Αργυρώ Κουτσουράδη, πολυβραβευμένη παραγωγός βιολογικών βοτάνων, ο Γιώργης Μαστοράκης, επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Οικολογίας, ο Γιώργος Πάσσας, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, ο Χριστόφορος Μερούσης, ο πολυνίκης δρομέας μεγάλων αποστάσεων και πρόεδρος του Συλλόγου Chios Running και ο πεζοπόρος – γεωγράφος Γιώργος Κάκαρης.
Τα νησιά μας, με την πλούσια γεωφυσική ποικιλότητά τους, τα ιστορικά τους μνημεία και τον πολιτισμό τους, δύναται να αποκομίσουν οφέλη από μία ενδεχόμενη κήρυξή τους ως Γεωπάρκο από την UNESCO. Σε αυτή την περίπτωση, η Χίος, οι Οινούσσες και τα Ψαρά θα προβληθούν στην παγκόσμια κοινότητα ως τόποι με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα, προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση
και τον πολιτισμό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Ο γεωτουρισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση τόσο σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, όσο και σε νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία, την έρευνα και την ανάδειξη του γεωφυσικού και πολιτιστικού αποθέματος.
Μια ενδεχόμενη ένταξη της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι σύμφωνη με τις αρχές μας και γι’ αυτό συντασσόμαστε στην προσπάθεια αυτή και ευελπιστούμε για την ευτυχή κατάληξή της.
Το «Γεωπάρκο UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών» δεν θα είναι απλώς ένας διακριτικός τίτλος, αλλά θα είναι μία σημαντική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και εχέγγυο ότι η Χίος, οι Οινούσσες και τα Ψαρά βαδίζουν στα μονοπάτια της ήπιας ανάπτυξης.”
Αναλυτικά το αίτημα δημιουργίας του Γεωπάρκου συνυπογράφουν 10 επιχειρήσεις του νησιού, καθώς και οι παρακάτω φορείς: Πολιτιστικοί Σύλλογοι
· Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου
· Φίλοι Αναβάτου
· Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιογαλούσων Χίου
· Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών
· Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλλογος Νενήτων «Η Βοκαριά»
· Φίλοι των Καρυών
· Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου
· Μορφωτικός Εκπολιστικός Σύλλογος Αμάδων
· Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος»
· Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παρπαριάς
· Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμολίων «Το Κάστρο»
· Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κεράμου
· Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η Κυδιάντα»
· Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος»
· Μορφωτικός Προοδευτικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαλκειούς
· Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων
· Φιλοπρόοδος Όμιλος Βέσσας
· Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Πατρικούσων
· Σύλλογος Βολισσιανών Αττικής «Η Αγία Μαρκέλλα»
· Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής
Περιβαλλοντικοί/Φυσιολατρικοί/Αθλητικοί φορείς
· Εθελοντική Ομάδα Δράσης – ΟΜΙΚΡΟΝ
· Aegean Greeners, εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Πανεπιστημίου Αιγαίου
· Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Ομηρούπολης
· Σύλλογος Αστρονομίας Χίου
· Περιπατητικός εκπολιτιστικός σύλλογος «Περιπατείν»
· Σύλλογος Αθλητών Υγείας Chios Runnning
· Ποδηλάτες Χίου
· Φίλοι Μονοπατιών Χίου
· Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
Επιχειρήσεις Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
· ΑΜΚΕ Μουσικό Φεστιβάλ Χίου
· ΑΜΚΕ Deo Projects
· ΑΜΚΕ Εκεί Που Ζω
· ΑΜΚΕ Έθος Αιγαίου
· ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων
· ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός Προορισμός
· ΚΟΙΝΣΕΠ Λουξούρι/Mastiha Roots
· ΚΟΙΝΣΕΠ Δίκτυο Χιακής Φιλοξενίας περιβάλλοντος και πολιτισμού
Επαγγελματικές Ενώσεις
· Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου
· Ένωση Ξενοδόχων Χίου
· Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Διαμερισμάτων και Εξοχικών Κατοικιών Χίου
Επειδή η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση από την UNESCO για την αναγνώριση της Χίου ως γεωπάρκο, τα μέλη της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Γεωπάρκου, καλούν τους φορείς του νησιού, πολιτιστικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς, επαγγελματικούς που επιθυμούν να δηλώσουν την στήριξή τους στο αίτημα της δημιουργίας του γεωπάρκου, να υπογράψουν το παραπάνω κείμενο ή να εκδώσουν δική τους ανακοίνωση και να την κοινοποιήσουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στο email chiosgeopark@gmail.com.
Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα, με τον Δήμαρχο Χίου και τον Αντιπεριφερειάρχη να δεσμεύονται ότι θα εξετάσουν το αίτημα και, στο προσεχές διάστημα, θα ανακοινώσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.