Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Συνέδριο Ναυτικής Ιστορίας

Συνέδριο Ναυτικής Ιστορίας

48

{fnc titlos}


 


Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικής Ιστορίας με θέμα “Γεωπολιτική της Θάλασσας”, πραγματοποιείται από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το Ινστιτούτο Συγκριτικής Στρατηγικής της Σορβόννης.
Φιλοδοξία του Συνεδρίου είναι να λειτουργήσει ως φόρουμ διαλόγου, για τη συζήτηση και περαιτέρω επεξεργασία του θέματος της Γεωπολιτικής της Θάλασσας και τον εντοπισμό των πεδίων αλληλεπίδρασης θαλάσσιου περιβάλλοντος και πολιτισμικού οικοδομήματος.
Οπως τονίζεται σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου σκοπός του Συνεδρίου είναι «η διεπιστημονική προσέγγιση των πεδίων που συνθέτουν τη θαλάσσια δύναμη των κοινωνικών ομάδων, των κρατών και των συνασπισμών κρατών, μέσα από την οπτική γωνία της γεωπολιτικής ανάλυσης της ναυτικής ισχύος».
Στο διαμορφούμενο νέο θαλάσσιο περιβάλλον, η παροχή των λεγόμενων «θαλάσσιων υπηρεσιών», από το επίπεδο της οικονομικής ευρωστίας μέχρι εκείνο της διατήρησης της εθνικής ασφάλειας, τόσο στην κατάσταση της ειρήνης όσο και στην κατάσταση των εντάσεων, κρίσεων ή περιφερειακών συρράξεων, αποτελεί στόχο απόλυτης προτεραιότητας για όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτές.
Το Συνέδριο αποτελείται από επτά συνεδρίες, οι οποίες πραγματεύονται τα ακόλουθα θέματα: Γεωπολιτική στις Ανοιχτές Θάλασσες, Γεωπολιτική της Θάλασσας ως Παράγοντας Ευημερίας και Δημοκρατίας, Θάλασσα και Γεωπολιτική των Κρατών, Γεωπολιτική των Ελληνικών Θαλασσών, Πολιτιστικές Διαστάσεις της Γεωπολιτικής της Θάλασσας, Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και Γεωοικονομία της Θάλασσας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου, που ξεκινούν στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης γίνονται  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου, της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χϊου και του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη
.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤης Χίου τα Χωριά
Επόμενο άρθροΕκδρομή στο Κάστρο Απολίχνων