Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τέρμα στα καραβάνια ετεροδημοτών;

Τέρμα στα καραβάνια ετεροδημοτών;

22


 Τα «καραβάνια» των ετεροδημοτών μπορούν να σταματήσουν στο μέλλον, εφ΄όσον προχωρήσει το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και αφορά τον τρόπο άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών.
Σύμφωνα με αυτό, οι Νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης νοούνται στο σύνολό τους ως εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους Δήμων και Κοινοτήτων των νησιών Κύθηρα και Αντικύθηρα, θεωρούνται ετεροδημότες και όταν διαμένουν σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες του Νομού Αττικής.
Ετσι οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, εφ’ όσον εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών.
Οι ετεροδημότες, που επιθυμούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους υποβάλλουν στον οικείο δήμαρχο ή στον πρόεδρο της Κοινότητας της Περιφέρειας διαμονής τους, έντυπη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, που περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: τον ειδικό εκλογικό αριθμό, ο οποίος συμπληρώνεται από τον οικείο ΟΤΑ, το επώνυμο, το όνομα, το όνομα του πατέρα του και της μητέρας, το όνομα της συζύγου και το γένος, την ημερομηνία γέννησης τον Νομό, το Δήμο ή την Κοινότητα και το εκλογικό διαμέρισμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, τον τόπο διαμονής καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου τους.
Σε ό,τι αφορά τα ειδικά (αμιγή ή μεικτά) εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας ετεροδημοτών, αυτά συνιστώνται μόνο στις έδρες των Νομών, με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Προϋπόθεση για τη σύσταση μεικτών εκλογικών τμημάτων σε επίπεδο Εφετειακής Περιφέρειας, αποτελεί η εγγραφή 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών από κάθε βασική εκλογική περιφέρεια.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τους ΟΤΑ της χώρας, προσανατολίζεται ακόμη και σε διεξαγωγή ανάλογης καμπάνιας, προκειμένου να ενημερώσει τους ετεροδημότες για το που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όταν θα κηρυχθούν εκλογές.
Αν και στο νομοσχέδιο, δεν υπάρχει ακόμη, σχετική πρόβλεψη για τον τρόπο ψηφοφορίας των Ελλήνων του Εξωτερικού, ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα ισχύσει και σε περίπτωση, που συμπίπτουν οι εθνικές εκλογές με τις Ευρωεκλογές.
Σημειώνεται πως το παρόν νομοσχέδιο θα τεθεί υπ’ όψιν της Διακομματικής Επιτροπής, που θα συνέλθει τη Δευτέρα 3/2, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα κόμματα της Βουλής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτασιμότητα στα σχολεία Βουνακίου, αναζητούνται οι προκάτ αίθουσες
Επόμενο άρθροΕγγύηση φρεσκάδας από Μυτιλήνη, διαμαρτυρία Επιμελητηρίου