Αρχική Πολιτισμός Ετσι κάνουν οι Ιταλοί…

Ετσι κάνουν οι Ιταλοί…

35


 Όταν έφτασε στα γραφεία μας η είδηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην τουριστική έκθεση του Μιλάνο, αυτό που πρωτοήρθε ως σχόλιο, κάπως παραλλαγμένο, από τίτλο ιταλικής ταινίας ήταν το “cosi fanno gli italiani”.
Που σημαίνει έτσι κάνουν οι ιταλοί.
Σε μια εκδήλωση που για τη Χίο πέρασε απαρατήρητη όσο αφορά την πολιτιστική της σημασία και το νέο τρόπο που πρέπει να έχουμε στις συνεργασίες, οι φίλοι ιταλοί από την Ortona της Ιταλίας, έδωσαν μια άλλη διάσταση στην έννοια επίσκεψη και δη θρησκευτικού περιεχομένου.
Αφιέρωσαν στην επίσκεψη μια εδική έκδοση που αν δεν είναι του Δήμου, έχει σίγουρα την υποστήριξη, πλαισιωμένη με μοναδικές φωτογραφίες και το κυριότερο με κείμενα στα ελληνικά και ιταλικά. Από τη μια για το σημαντικό γεγονός της μεταφοράς λειψάνων του Αγίου Θωμά και από την άλλη με πληροφορίες από την ιστορία της Χίου που έχει σαν τίτλο το χαρακτηρισμό των γενοβέζων «Ο Παράδεισος της ανατολής».
Στη δεύτερη σελίδα υπάρχει και κείμενο που το υπογράφουν ο Πρόεδρος του Ομηρείου Αντώνης Λάρδας και ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής, παράλληλα με το κείμενο των αντίστοιχων πολιτικών προσώπων της Ortona.

Στην προτελευταία σελίδα είναι καταχωρημένα τα μουσεία του ιταλικού Δήμου και το οπισθόφυλλο υπάρχουν δύο φωτογραφίες με θέμα τη θάλασσα από Χίο και Ιταλία!
Είχαν κάθε λόγο λοιπόν να μας φιλοξενήσουν οι ιταλοί φίλοι μας στο περίπτερο τους γιατί είχαν να δείξουν και έμπρακτα τη φιλία τους.
Αν εμείς ως Χίος ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι η… μεγαλειώδης απόβαση των Χίων στη Γένοβα δεν άφησε τίποτα στην πολιτιστική κληρονομιά (έντυπα ή βίντεο) του Δήμου Χίου. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάτι, αλλά τουλάχιστον εμείς δεν το είδαμε ποτέ να κυκλοφορεί.
Είναι πραγματικά ευκαιρία να δούμε με ένα άλλο βλέμμα το θέμα αυτών των πολιτιστικών ανταλλαγών, που στο τέλος- τέλος κρύβουν και θέματα οικονομίας.
Μπορεί να ισχύει το ρητό «ούνα φάτσα- ούνα ράτσα», φαίνεται όμως ότι κάποιοι την… εξευγενίζουν!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση Ιατρικής Εταιρείας Χίου
Επόμενο άρθροΠρεμιέρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ