Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η ναυτιλία σώζει τη Χίο

Η ναυτιλία σώζει τη Χίο

61


 


Αγιασμός για την έναρξη της λειτουργίας του βασικού κύκλου των σεμιναρίων της Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, παρουσία της Διοίκησης, καθηγητών, του Λιμενάρχη Χίου, εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών και σπουδαστών.
Η επίσημη έναρξη έγινε χθες και χαρακτηρίστηκε αυτός ο πρώτος κύκλος σαν το πρώτο βήμα έτσι ώστε μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη να ξεκινήσει στη Χίο η λειτουργία και των τεσσάρων βαθμίδων των σεμιναρίων, έτσι ώστε να μη χρειάζονται να ταξιδεύουν στον Πειραιά ή στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης οι ναυτικοί της Χίου αλλά και των γύρω νησιών για να εκπαιδευτούν.
Αύριο η πρώτη ομάδα σπουδαστών θα ταξιδέψει με το πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ στη Μυτιλήνη, όπου θα γίνει γυμνάσιο για σωστικά και πυροσβεστικά μέσα.
Στην εκπαίδευση του βασικού κύκλου, που ενδαφέρει κυρίως τους σπουδαστές των ακαδημιών υπάρχουν συνολικά 63 διδακτικές ώρες και αφορούν την:
1. εκπαίδευση στην ατομική επιβλιωση,
2. εκπαίδευση στην πρόληψη και την καταπολέμηση της πυρκαγιάς,
3. στοιχειώδεις εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες,
4. προσωπική ασφάλεια και κοινωνικά καθήκοντα.
Στη σύντομη ομιλία του ο Διοικητής της Σχολής Σταύρος Μιχαηλίδης σχολίασε τις ευχάριστες ειδήσεις για την απόφαση μεταφοράς της Ακαδημίας Μηχανικών στα Καρδάμυλα και (κυρίως) τη δημιουργία μονάδας ΚΕΣΕΝ στο Θόλος.
«Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και όπως διαβάζω ότι θα έρθει κλιμάκιο στη Χίο για να εξετάσει το θέμα της μεταστέγασης, έχουμε την ικανοποίηση ότι η Ακαδημία Μηχανικών παρακίνησε το μηχανισμό με ολοκληρωμένες προτάσεις», είπε λέγοντας ότι η υλοποίηση των εξαγγελιών θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε η Χίος να στραφεί εκ νέου στα θέματα της ναυτιλίας.
«Εχω την αίσθηση ότι εφ’ όσον έχουμε την υλοποίηση τέτοιων θεμάτων, η Χίος που γενικότερα ως νόμος έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο Ακαδημίες, την εξέλιξη με τη Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών, το Ναυτιλιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το μεταπτυχιακό τμήμα -που πρέπει σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης να το λάβουν ιδιαίτερα υπόψη οι σπουδαστές- με τις δύο υποτροφίες  που ήδη έχουν εξασφαλιστεί για μεταπτυχιακές σπουδές, μπορεί να καταστεί νομός ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εμμέσως απηύθυνε κάλεσμα και στους χιώτες εφοπλιστές λέγοντας ότι «πρέπει να τους πείσουμε με κάθε τρόπο, ότι με αυτά τα βήματα σχολών, μπορούν και πρέπει να στηρίξουν στο νησί τους και γιατί όχι να αρχίσουν να σκέφτονται μέρος των δραστηριότητών τους να το φέρουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στη Χίο».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤην Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση;
Επόμενο άρθροΕΛΜΕ: καμπανάκι για το κτιριακό