Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα Ταμπάκικα στο Πανεπιστήμιο και με βούλα!

Τα Ταμπάκικα στο Πανεπιστήμιο και με βούλα!

243 Από χώρο βιομηχανικής παραγωγής στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1902) τα Ταμπάκικα, 100 χρόνια μετά αλλάζουν ρότα και εγγυώνται ότι θα έχουν παραγωγή πνεύματος.
Τα βυρσοδεψεία Ζαφειράκη πέρασαν από σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων. Ετσι μετά το Μιχάλειο και Καρράδειο κτίριο αναμένται να αποκτήσει το όνομα της οικογένειας Ζαφειράκη, σύμφωνα με πρόταση του κ. Καράλη
Συγκεκριμένα 7 στρέμματα από το σύνολο των εγκαταστάσεων των βυρσοδεψείων αντί 395 εκατομμυρλίων δραχμών περνούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στόχος να γίνει η απαρχή για να δημιουργηθεί η Πανεπιστημιούπολη της Χίου, όνειρο όχι μόνο των πανεπιστημιακών αλλά και των πολιτών- οραματιστών της Χίου.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου Γιάννης Καράλης, τον οποίο κάλεσε στο βήμα ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Νίκος Λίτινας, σημείωσε την ανάγκη να γίνει χωροταξικό μελέτη στην περιοχή. Κάλεσε και το Δήμο Χίου (που δεν εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση) να το προχωρήσει και τους ιδιοκτήτες της περιοχής να το δουν θετικά, αφού το Πανεπιστήμιο δεν απαλλοτριώνει αλλά διαπραγματεύεται.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την κατάληξη του θέματος ο κ. Γιώργος Ζαφειράκης, που όπως είπε χαίρεται που περνά στο Πανεπιστήμιο. «Είμαι πολύ ευτυχής που ένα εργοστάσιο- τόπος εργασίας θα γίνει τόπος πνευματικής εργασίας και παραγωγής επιστημόνων», σημείωσε.
Ο κ. Ζαφειράκης χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία το Πανεπιστήμιο για το νησί, που έχει έλλειψη νέων και το οποίο πιστεύει ότι θα καταφέρει να κρατήσει τους φοιτητές περισσότερο από τα χρόνια διάρκειας των σπουδών. Σημείωσε δε ότι είναι σημαντικό να γίνει το Πανεπιστήμιο κομμάτι της χιακής κοινωνίας.
Την ικανοποίησή τυ εξάφρασε και αντιπρύτανης κ. Κάτσικας ο οποίος αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία ορισμένων νησιών προς το Πανεπιστήμιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη Χίο και τη Σάμο. Λίγο νωρίτερα ο κ. Καράλης είχε θυμίσει ότι τα Ταμπάκικα είναι το πρώτο κτίριο που αγοράζει στα 17 χρόνια παρουσίας του στη Χίο το Πανεπιστήμιο και όλα τα άλλα είναι προσφορά.
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χαιρέτισε ο ν.σ. Νίκος Νύκτας, που σημείωσε ότι αυτός ο χώρος ενδέχεται να φιλοξενήσει την Πανεπιστημιούπολη, ενώ εξήρε τη συμβολή στην ανάπτυξη του νησιού του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Λίτινας εξάλλου σημείωσε πως όραμα είναι να ξεπεραστούν τα κτιριακά προβλήματα και στην ευρύτερη περιοχή των Ταμπάκικων να τοποθετηθεί η Πανεπιστημιακή κοινότητα. Τόνισε δε ότι χρειάζονται και πόροι για να αξιοποιηθεί κατάλληλα όπου σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν και τα μηχανήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Επιστολή απέστειλε εξάλλου η υφυπουργός Ελπίδα Τσουρή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ μαστίχα στη Σύνοδο Κορυφής
Επόμενο άρθροΗ πορεία του NAIAS στην Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου