Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ο Υπουργός Αιγαίου στη Βουλή για τα νησιά του Αιγαίου

Ο Υπουργός Αιγαίου στη Βουλή για τα νησιά του Αιγαίου

39



 Συζήτηση για τα προβλήματα των νησιών του Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή. Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη, έτσι όπως καταγράφονται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου.
Στο σχετικό link Ομιλία Βαρίνου στη Βουλή για το Αιγαίο μπορείτε να δείτε τις θέσεις που κατέθεσε ο χιώτης βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Αιγαίου της ΝΔ Θανάσης Βαρίνος.
Η ομιλία του κ. Σηφουνάκη έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού αποφάσισε την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την αποκατάσταση τους και δρομολόγησε διαδικασίες προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε και τα νησιά», υπογράμμισε ο Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη 6 Μαρτίου στην ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης για τα προβλήματα των νησιών του Αιγαίου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σηφουνάκης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ύψος των απαιτούμενων πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών στα νησιά ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια Ευρώ (περίπου 200 δισεκατομμύρια δραχμές) και υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης των ποσών που απαιτούνται, ενώ σημείωσε ότι ειδικά για τον Νομό Κυκλάδων και τα νησιά που έχουν πληγεί αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, με βάση το οποίο θα αποκατασταθούν μέσα από εξαιρετικές διαδικασίες οι υποδομές , έτσι ώστε να επανέλθει το γρηγορότερο δυνατόν η ζωή στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Αιγαίου αναφέρθηκε διεξοδικά και μέσω τεκμηριωμένων στοιχείων στην ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, στα σημαντικά βήματα προόδου και ανάπτυξης που έχουν συντελεστεί και υπογράμμισε ότι τα προβλήματα θα πρέπει να προσεγγίζονται και να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και υπευθυνότητα. Πρόσθεσε ότι έχει συντελεστεί μια ορατή πρόοδος σε πολλούς και νευραλγικούς τομείς, όπως στις συγκοινωνίες, στην ενδοεπικοινωνία των νησιών, στην ανάπτυξη , στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, κ.α . «Στο Αιγαίο σήμερα τίποτα δεν θυμίζει την κατάσταση που υπήρχε πριν λίγα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Αιγαίου, η πληθυσμιακή αιμορραγία των νησιών, όχι μόνο συγκρατήθηκε, αλλά και ανατράπηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο διάστημα 1991-2001 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 16%, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο όπου το πρόβλημα ήταν τεράστιο υπάρχει πλέον σταθεροποίηση του πληθυσμού και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της τάξης του 0,4% .
Όσον αφορά την μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως υπογράμμισε, με βάση τα επίσημα στοιχεία στο Βόρειο Αιγαίο μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2000, η ανεργία μειώθηκε κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 1999 φτάνοντας στο 7,4% του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα δε με την Eurostat, το εργατικό δυναμικό προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,6% την περίοδο 2000-2010.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες για ριζική και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος των «άγονων γραμμών», που όπως είπε θα επηρεάσει θετικά τόσο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας των ακριτικών νησιωτικών περιοχών, όσο και στη συγκράτηση του πληθυσμού ους. Αναφέρθηκε στην μελέτη που ανατέθηκε και εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, προκειμένου να τεκμηριωθούν προτάσεις και μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας των νησιών , η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2002.
Μετά από συσκέψεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, εξετάστηκε αναλυτικά η προμήθεια σύγχρονων πλοίων ( με βάση τις προτάσεις της μελέτης για απόκτηση 9 πλοίων ειδικών προδιαγραφών), τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές δημόσιας χρήσης (άγονες γραμμές) των νησιών του Αιγαίου και θα αντιμετωπίσουν σε μόνιμη και διαρκή βάση τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών.
Με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη τροποποίηση του Ν. 2932/01 σχετικά με την διάρκεια σύναψης συμβάσεων εξυπηρέτησης δρομολογιακών γραμμών με ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας από 1 χρόνο σε 6 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον 8 χρόνια .
Μετά την ανωτέρω ρύθμιση το δημόσιο θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εξυπηρέτηση των γραμμών ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, με επιδότηση, με σύναψη συμβάσεων μακροχρόνιας διάρκειας 12 ετών και με την προϋπόθεση απόκτησης κατάλληλων πλοίων από τους ιδιώτες με την μέθοδο του P.F.I (Private Finance Initiative).
Πάντως, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Αιγαίου, το Υπουργείο Αιγαίου διέθεσε και διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος από τον τακτικό προϋπολογισμό του για την βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών, με την μίσθωση πλοίων μετά από δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς , τα οποία εκτελούν επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο , σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του ασκεί σαφή πολιτική στήριξης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών , τόσο με την ηπειρωτική χώρα, όσο και μεταξύ τους .
Συνολικά ο αριθμός των επιδοτούμενων γραμμών για το 2003 ανέρχεται σε 71 από τις οποίες οι 50 γραμμές ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αιγαίου και οι 21 στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το έτος 2000 ο συνολικός αριθμός των άγονων γραμμών ανήλθαν στις 37, το 2001 σε 41 και το 2002 σε 45.
Ο κ. Σηφουνάκης υπογράμμισε ακόμα ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Αιγαίου την περίοδο 2000 – 2002 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στο ποσό των 78.124.621 Ευρώ και αφορούσαν έργα, μελέτες , έρευνες και άλλες δράσεις στους παρακάτω κυρίως τομείς:
* Βελτιώσεις – συμπληρώσεις υποδομών στα νησιά (περιβάλλον, μεταφορές, ενέργεια, σχολική στέγη, υγεία κ.α)
* Αναπλάσεις ιστορικών κέντρων, κοινόχρηστων χώρων, αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων, υποδομές πολιτισμού, κ.α
Σχετικά με το θέμα της υγειονομικής θωράκισης του Αιγαίου, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» (την ευθύνη του οποίου έχει το Υπουργείο Υγείας) προβλέπονταν δύο μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτό της Ρόδου το οποίο ολοκληρώθηκε και της Μυτιλήνης στο οποίο ολοκληρώνεται η επέκταση και ανακαίνιση του. Παράλληλα λειτουργούν ακόμα στα νησιά τρία Γενικά Νομαρχιακά Νοσοκομεία , τέσσερα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, 19 Κέντρα Υγείας, 29 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και 116 Περιφερειακά Ιατρεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος , το οποίοι έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Αιγαίου, τονίζοντας ότι το Υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση της ανάδειξης του περιβάλλοντος και της προστασίας των παραδοσιακών οικισμών, των οικιστικών συνόλων και των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου με τον οποίο συγκροτήθηκαν και ήδη λειτουργούν 13 αποκεντρωμένες υπηρεσίες Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Τμήματα – Γραφεία) στις πρωτεύουσες των 5 Νομών και στις έδρες των οκτώ Επαρχείων.
Εξάλλου ο Υπουργός Αιγαίου αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας του πολίτη , στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κ.α».

Διαφήμιση