Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταθέτει το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου.
“H άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων στις οποίες υπηρετούν επικουρικοί ιατροί είναι λογική και επιτακτική.
Ο σύλλογος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και δημόσια ότι δύο επικουρικοί ιατροί με τριετή παρουσία στο νοσοκομείο οδηγούνταν σε αποχώρηση, χωρίς όμως η διοίκηση της ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να πράξουν το παραμικρό”, τονίζει ο ΣΙΝΟΧΙ, επισημαίνοντας και τις ευθύνες Υπουργείου και ΥΠΕ.
“Αντί να διασφαλίσουν την παραμονή τους (σ.σ. των επικουρικών γιατρών) μέσω έγκαιρων προκηρύξεων, επέλεξαν συνειδητά να επενδύσουν στην εργασιακή ομηρία και στην αυταπάτη ότι οι συνάδελφοι θα παραμένουν επικουρικοί “για πάντα”, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες χωρίς δικαιώματα και προοπτική.
Ήδη οι δύο αυτοί ιατροί δεν ανήκουν πλέον στη δύναμη του νοσοκομείου και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο”.
Στα όρια της επαγγελματικής εξάντλησης
“Οι δύο γυναικολόγοι της γυναικολογικής κλινικής βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξάντλησης.
Η μη προκήρυξη μόνιμης θέσης μιας τόσο νευραλγικής ειδικότητας δεν αποτελεί απλώς ακόμη μία “έλλειψη προσωπικού”, αλλά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Αντίστοιχα οριακή είναι η κατάσταση και σε άλλες υποστελεχωμένες κλινικές και ειδικότητες, όπου όμως οι ιατροί καλούνται να καλύπτουν ανάγκες 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού.
Ακτινολογικό τις μισές ημέρες του μήνα
“Η κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα παραμένει λειτουργικά αμετάβλητη. Στο ΓΝ Χίου δεν εκτελούνται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μαγνητικές τομογραφίες, ενώ οι υπέρηχοι πραγματοποιούνται μόνο σε καλυπτόμενες από ακτινολόγο εφημερίες, δηλαδή σε λιγότερες από τις μισές ημέρες του μήνα. Πρόκειται για συνθήκες που δεν συνάδουν με ασφαλή και σύγχρονη νοσοκομειακή λειτουργία και αναγκάζουν ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους.
Παρά τη δραματική υποστελέχωση, η επιλογή του Υπουργείου παραμένει η προκήρυξη μίας και μόνο θέσης ακτινολόγου, επιλογή που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε νέα αποτυχία κάλυψης, καθώς κανένας ιατρός δεν πρόκειται να επιλέξει να εργαστεί σε ένα τόσο επιβαρυμένο τμήμα χωρίς ουσιαστική στήριξη και προοπτική στελέχωσης. Ακόμη πιο προκλητική είναι η απάντηση του Υπουργείου Υγείας ότι “παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες”, καθώς και η εμμονή στη λογική των συμβάσεων με ιδιώτες ως δήθεν λύση.
Τα ίδια και στα ΤΕΠ
Ίδια παραμένει η προσέγγιση και για το ΤΕΠ όπου η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών γίνεται με τρόπο εμβαλωματικό εδώ και χρόνια.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η τσιγκουνιά στις προκηρύξεις το μόνο που καταφέρνει είναι το ΕΣΥ να γίνεται λιγότερο θελκτικό με αποτελέσματα δραματικά σε ότι αφορά τη στελέχωση.
Διαχρονικά ο εξαναγκασμός σε υπερεργασία και υπερεφημέρευση, η δύσκολη πρόσβαση στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και οι χαμηλές οικονομικές απολαβές οδηγούν σταθερά σε αποψίλωση των κλινικών από προσωπικό, κατάσταση που στη συνέχεια δύσκολα αντιστρέφεται όπως διαπιστώνεται από τις εκατοντάδες προκηρύξεις που παραμένουν άγονες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Σε αυτή την πραγματικότητα, το ΓΝ Χίου ακόμα “καλά κρατεί”, ας μην έχει όμως κανείς αμφιβολία ότι τα πράγματα πολύ γρήγορα μπορούν να ανατραπούν όπως ήδη συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία της χώρας”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου των Νοσοκομειακών Γιατρών του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου.








