Αρχική Νέα Τοπικά Νέες χρηματοδοτήσεις 7.050.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών στα νησιά του...

Νέες χρηματοδοτήσεις 7.050.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

10

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξασφάλισε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 7.050.000 ευρώ, με  δύο αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, οι οποίες αφορούν έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές και παρεμβάσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών σε όλα σχεδόν τα νησιά της Περιφέρειας,

Με την πρώτη υπουργική απόφαση εγκρίνεται συνολική χρηματοδότηση 5.050.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών σε Δήμους του Βορείου Αιγαίου. Μεταξύ των φορέων που χρηματοδοτούνται είναι και η ΔΕΥΑ Χίου.

Συγκεκριμένα χρηματοδοτούνται:

  • ΔΕΥΑ Χίου – 800.000 ευρώ για αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων, ηλεκτρομηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
  • Δήμος Αγίου Ευστρατίου – 500.000 ευρώ για μέτρα προστασίας πρανών από καταπτώσεις βράχων.
  • Δήμος Ανατολικής Σάμου – 800.000 ευρώ για σειρά έργων αποκατάστασης ζημιών, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου Ηραίου, η στατική ενίσχυση του Πολιτιστικού Κέντρου Πύργου, του Κοινοτικού Καταστήματος Άνω Βαθέος, του Πολιτιστικού Κέντρου Παγώνδα και παρεμβάσεις προστασίας σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Δήμος Δυτικής Λέσβου – 1.000.000 ευρώ για αποκαταστάσεις αγροτικής και αστικής οδοποιίας, σχολικών μονάδων και λοιπών υποδομών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2025.
  • Δήμος Δυτικής Σάμου – 250.000 ευρώ για αποκαταστάσεις οδικών και δικτύων υποδομών.
  • Δήμος Ικαρίας – 200.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης δημοτικών και αγροτικών υποδομών.
  • Δήμος Λήμνου – 1.500.000 ευρώ για έργα αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας, λιμενικών υποδομών, αποχέτευσης, δημοτικών κτιρίων και αντιστήριξης πρανών.

Με τη δεύτερη υπουργική απόφαση εγκρίνεται χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τέσσερις παρεμβάσεις που αφορούν έργα σε Σάμο και Λέσβο.

Τα έργα που εντάσσονται είναι:

  • Στερέωση και αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρλοβάσου Σάμου.
  • Στερέωση και αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος Σάμου.
  • Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και προσωρινής επισκευής του αναχώματος του χειμάρρου Τσικνιά στη Λέσβο.
  • Στερέωση και αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας Κρεμαστής στη Λέσβο.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι παρεμβάσεις στους δύο ιστορικούς ναούς της Σάμου, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και αποτελούν σημαντικά μνημεία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης αναφερόμενος στις νέες χρηματοδοτήσεις και τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται για την Περιφέρεια, τόνισε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να διεκδικεί και να πετυχαίνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για όλα τα νησιά μας. Οι δύο υπουργικές αποφάσεις αποδεικνύουν ότι με σοβαρή προετοιμασία, συνεχή συνεργασία με την Κυβέρνηση και επιμονή μπορούμε να εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους για έργα που προστατεύουν τις υποδομές, αποκαθιστούν τις ζημιές από φυσικές καταστροφές και ενισχύουν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά ώστε κανένα αναγκαίο έργο να μη μείνει πίσω.».

Διαφήμιση