Αρχική Νέα Τοπικά Ομιλία Σ. Τσίφτη στη Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ με θέμα “Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη...

Ομιλία Σ. Τσίφτη στη Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ με θέμα “Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εναλλακτικές μορφές τουρισμού”

12

 
Ομιλία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην ανοικτή συζήτηση με θέμα “Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εναλλακτικές μορφές τουρισμού: εξελίξεις και προοπτικές για τα Ελληνικά Νησιά” που διοργανώνει στη Χίο ο ΕΟΑΕΝ στο πλαίσιο της 18ης Γενικής του Συνέλευσης.


“Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την επιλογή τους να πραγματοποιήσουν την 18η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών στη Περιφέρεια μας και στο όμορφο νησί της Χίου. Καλωσορίσω τους συνέδρους από τις άλλες νησιωτικές Περιφέρειες και σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας  να μετέχω στην ανοικτή συζήτηση που διοργανώνετε με θέμα “Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εναλλακτικές μορφές τουρισμού: εξελίξεις και προοπτικές για τα Ελληνικά Νησιά”. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.


Πεποίθησή μου αποτελεί ότι τα Επιμελητήρια, ως θεσμοθετημένα όργανα έκφρασης και εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας, συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας μας. Υπό αυτή την έννοια για μας, τα Επιμελητήρια είναι σύμβουλοι και συνεργάτες στους κοινούς στόχους για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της Περιφέρειας μας.


Καθοριστικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Περιφέρεια μας, είναι η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία. Στις 13 Δεκεμβρίου 2005  από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τίτλο ’’Καινοτόμα Επιχειρηματική Ανάπτυξη βασισμένη σε τοπικούς πόρους βιοποικιλότητας – BIOBUS’’, προϋπολογισμού 3,2 εκατομμύρια ευρώ.  Το Πρόγραμμα αποτελεί τη δεύτερη φάση υλοποίησης καινοτόμων πιλοτικών δράσεων και χρηματοδοτείται έπειτα από την επιτυχή υλοποίηση του  Προγράμματος NAIAS.  Στο Πρόγραμμα πέρα από την Περιφέρεια συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα 3 Επιμελητήρια των Νομών μας και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου.


Και δεν μείναμε μόνο σε αυτό… καθώς στις 15 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε στην κατάθεση από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – στο πλαίσιο της πρόσκλησης που εκδόθηκε από τη Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για “Δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας” – στην κατάθεση πρότασης για την δημιουργία “Νησιωτικού Πόλου Καινοτομίας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου” προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ με Συντονιστή Φορέα του Νησιωτικού Πόλου τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έδρα τη Χίο. Η πρόταση μας ήδη αξιολογείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


Η επιχειρηματική ανάπτυξη στην Περιφέρεια αποτελεί εκτός από πρόκληση και προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής που δίνει έμφαση στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Σημαντικό βάρος σε μια τέτοια προσπάθεια πρέπει ασφαλώς να έχει ο τουρισμός καθώς παρέχει ευελιξία στην οικονομία και δημιουργεί δυνατότητες απασχόλησης και εισοδήματος σε πολύ ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού των νησιών μας.


Μέσα για την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας είναι τα έργα σε βασικές υποδομές (έργα προστασίας περιβάλλοντος, λιμάνια, οδικοί άξονες, μαρίνες κλπ) που  υλοποιούνται μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας που προβάλλει στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος του οποίου οι διατάξεις προβλέπουν υψηλές ενισχύσεις σε επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.


Ειδικότερα σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο 3299/04: Από την έναρξη ισχύος του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04  τον Απρίλιο του 2005 μέχρι σήμερα εγκρίναμε την υπαγωγή 17 επενδυτικών σχεδίων με συνολικό εγκριθέν κόστος 19,2 εκ. € τα οποία θα λάβουν δωρεάν επιχορήγηση συνολικά 10,6 εκ. €, ποσό που  αποτελεί το 55% περίπου του εγκριθέντος κόστους. Το ήμισυ περίπου των ανωτέρω ποσών αφορούν ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου.


Στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ): Τον Αύγουστο του 2005 εγκρίναμε τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 34 επενδυτικών προγραμμάτων Ιδιωτών στον τομέα του Αγροτικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικού Π/Υ 9,5 εκ. €.


Για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Από τη Β’ Προκήρυξη του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000 – 2006, εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2004 η ενίσχυση 142 υφιστάμενων ή νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης, συνολικού κόστους 17,1 εκ. € με επιχορήγηση (Δ.Δ.) 7,7 εκ. €, ενώ αναμένεται εντός του Μαρτίου η προκήρυξη του Γ΄  Κύκλου για υποβολή προτάσεων.


Για την προβολή και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος ανατέθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Marketing Plan για την προβολή και προώθηση όλων των μορφών του τουρισμού και ιδιαίτερα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς  και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την περίοδο 2000 – 2006, το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2005 μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. 
Πέραν αυτών τη διετία που πέρασε προωθήσαμε σειρά έργων υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη δημιουργία νέων και τη βελτίωση υφιστάμενων οδικών αξόνων, παρεμβάσεις σε λιμάνια, έργα που δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες και για την παροχή υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού. Άμεση ενίσχυση στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης είναι η αποπεράτωση του έργου της Μαρίνας Μυτιλήνης μέσα στο Μάιο, η οποία είχε συμβασιοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2004.


Οι προσπάθειες μας ωστόσο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του τουρισμού θα συνεχιστούν γιατί πρόκειται για δυο τομείς που βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Βασικός παράγοντας για την επιτυχία των προαναφερόμενων στόχων είναι η περαιτέρω συνέχιση και ενδυνάμωση της στενής συνεργασίας με τα Επιμελητήρια  της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου”.

Διαφήμιση