Αρχική Νέα Τοπικά Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ.Χαλλιορή για τον Πολιτισμό

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ.Χαλλιορή για τον Πολιτισμό

14

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ τον πολιτισμό, από μηχανισμό κατασπατάλησης χρημάτων, σε δυναμικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και αναδεικνύουμε τη Χίο σε περιφερειακό πολιτιστικό πόλο.

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ γιατί ο πολιτισμός δεν είναι δυνατό να φορολογείται.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ και συνεργαζόμαστε με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα ετήσια προγράμματα πολιτιστικής δημιουργίας.

ΠΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ με την υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικής παρέμβασης, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή επικοινωνία και γνωριμία του κοινού με την τέχνη.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ και την αναδιαρθρώνουμε σε τμήματα, με διαφορετικά είδη μουσικής.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που θα παρέχει αναγνωρισμένες από το Κράτος σπουδές.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και ενισχύουμε τα έθιμα και τα λαϊκά δρώμενα στις γειτονιές.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ και δημιουργούμε τμήματα προπαρασκευής για τους υποψήφιους φοιτητές της σχολής καλών τεχνών και της αρχιτεκτονικής.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, το οποίο θα παρέχει στους νέους τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό για την υλοποίηση των δημιουργικών τους σχεδίων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ με εκδηλώσεις στο κέντρο και στις συνοικίες.

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ώστε να αναδεικνύονται τα τοπικά χαρακτηριστικά και να λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος με τη σημερινή δημιουργία.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ αξιοποιώντας το ντόπιο δυναμικό της Χίου και προτάσσοντας τις παιδικές παραγωγές.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ τους θεατρικούς συλλόγους και τους ερασιτέχνες και ιδρύουμε ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ και αξιοποιούμε τον κινηματοθέατρο Ρεξ, με ειδικές προβολές και ημερίδες για τον κινηματογράφο.

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ με  πνεύμα εμπιστοσύνης και σεβασμό στους δωρητές.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με άτομα που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν και να προβάλουν τη Χίο, σε συνεργασία με τους χιώτικους συλλόγους, όπου δραστηριοποιούνται.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του θεσμού των προγραμματικών συμβάσεων.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, δηλαδή κέντρα και χώρους πολιτισμού στις γειτονιές, με προτεραιότητα στην περιοχή των Λειβαδίων.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Για τη Χίο του Πολιτισμού…

Με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, θα μετατρέψουμε τον πολιτισμό, από μηχανισμό κατασπατάλησης χρημάτων, που είναι σήμερα, σε ένα δυναμικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Πρέπει η τοπική κοινωνία να νοιώσει ότι ο πολιτισμός μπορεί να της επιστρέψει, πολλαπλά, αυτά που έχει επενδύσει και να δώσει νέες προοπτικές. Στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας, πρέπει να επωφεληθούμε από τις νέες δυνατότητες αλλά και να αναδείξουμε τη Χίο ως ένα σημαντικό περιφερειακό πολιτιστικό πόλο. Για την επίτευξη των στόχων της πολιτιστικής πολιτικής πρέπει, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, να λειτουργήσει ένα συντονιστικό κέντρο που θα αναλάβει το έργο σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής αυτής. Θα στοχεύει στο συντονισμό των δράσεων των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων  και νομικών προσώπων (ΔΑΕΧ, Ομήρειο, ΔΗΠΕΘΕ, Φιλαρμονική) και της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

Θα καταργήσουμε το πολιτιστικό τέλος.


Το πολιτιστικό τέλος επιβλήθηκε με παράνομο τρόπο και θα καταργηθεί, αφού ο πολιτισμός με κανένα τρόπο δεν πρέπει να φορολογείται.

 

Θα ενισχύσουμε τη δημιουργία στους σχολικούς χώρους.


Η πολιτιστική δημιουργία στα σχολεία αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη ζωή των μαθητών. Θα συνεργαστούμε με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα ετήσια προγράμματα πολιτιστικής δημιουργίας. Θα ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες τους, θα τις ενισχύσουμε και θα διαθέσουμε κάθε πολιτιστική υποδομή του Δήμου.

 

Θα πάμε τον πολιτισμό στις γειτονιές.

Είναι οι χώροι των γειτονιών, στους οποίους θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Στους χώρους αυτούς θα υλοποιηθούν προγράμματα πολιτιστικής παρέμβασης με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή επικοινωνία και γνωριμία του κοινού με την τέχνη. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι προσφερόμενοι χώροι, στο Βαρβάσι, στη Σαρακήνα, στο Φραγκομαχαλά και γενικά στις συνοικίες, που αν σήμερα φαντάζουν απρόσωποι και αδιάφοροι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν θα αναδείξουν ένα νέο πρόσωπο. Μια πόλη φιλική και οικεία, είναι μια πόλη που οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά κυρίως στα παιδιά μας.

 

Αναδιαρθρώνουμε τη Φιλαρμονική.


Η Φιλαρμονική αποτελεί ένα δυναμικό τομέα της μουσικής. Θα προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της και θα την αναδιαρθρώσουμε, σε τμήματα, με διαφορετικά είδη μουσικής. Η Φιλαρμονική θα υποστηρίζεται από βιβλιοθήκη και αρχείο ηχογραφήσεων, την ευθύνη υλοποίησης της οποίας, όπως για όλες τις θεματικές βιβλιοθήκες,  θα έχει η ΔΑΕΧ. Οι βιβλιοθήκες αυτές θα περιλαμβάνουν σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, όπως διαδραστικά και εκπαιδευτικά συστήματα, μεθόδους εικονικής πραγματικότητας, κτλ.

 

Ιδρύουμε Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής. 


Η παραδοσιακή μουσική είναι παραμελημένη και κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκροτημένη προσπάθεια για τη διάσωση της. Οφείλουμε να εργαστούμε ώστε να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, κατά το δυνατόν ατόφια. Ειδικά στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής κάτι τέτοιο είναι πλέον δύσκολο, γιατί εκλείπουν οι φυσικοί συνεχιστές της μουσικής αυτής. Θα δημιουργήσουμε Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής, που θα παρέχει, αναγνωρισμένες από το Κράτος σπουδές. Στο πλαίσιο της Σχολής θα δημιουργηθεί σχετικό αρχείο μουσικής με καταγραφές και ηχογραφήσεις.

 

Παραδοσιακοί Χοροί, Έθιμα, Δρώμενα – Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο.


Ο τομέας αυτός πρέπει να οργανωθεί υπηρετώντας πολλαπλούς στόχους. Ο πρώτος αφορά τη διδασκαλία και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών, εθίμων και γενικά των παραδόσεων. Τα θέματα αυτά θα παρουσιάζονται σαν μια ενότητα. Είναι σημαντικό να συνδέεται ο χορός με το σύνολο της παράδοσης και όχι σαν ένα αυτοτελές δρώμενο. Ενισχύονται τα τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, συνδυάζοντας εκτός από την εκμάθηση των χορών και τη γνωριμία με την παράδοση. Θα φροντίσουμε, πέρα από την προβολή των παραδοσιακών χορών και την παράλληλη αναβίωση των εθίμων, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα δρώμενα θα αναβιώνουν στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή στη γειτονιά, σε μια παράλληλη προσπάθεια να αποτελέσουν την αφορμή για επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού της πόλης που έχει διαταραχθεί. Το λαϊκό πανηγύρι της γειτονιάς θα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της προσπάθειας αυτής, συνδυασμένο με τοπικά γεγονότα και σε συνεργασία, πάντα, με τους παραδοσιακούς συλλόγους.  Κέντρο της προσπάθειας αυτής θα αποτελεί Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο που θα ιδρυθεί και σχετική βιβλιοθήκη.

 

Αναβαθμίζονται τα Εργαστήρια του Ομηρείου.


Θα διευρύνουμε τόσο τα αντικείμενα όσο και το περιεχόμενο των σπουδών. Θα δημιουργηθούν τμήματα προπαρασκευής για τους υποψήφιους φοιτητές της σχολής καλών τεχνών, όπως και των φοιτητών της αρχιτεκτονικής, ειδικά στο ελεύθερο σχέδιο. Επανοργανώνονται τα τμήματα ενηλίκων ενώ συγκροτούνται θεματικές βιβλιοθήκες.

 

Δημοτική Πινακοθήκη.


Θα προωθήσουμε μια σειράς εκδηλώσεων με σημαντικό εικαστικό ενδιαφέρον. Την ευθύνη θα έχει η Δημοτική Πινακοθήκη η οποία μεριμνά και για τον τρόπο παρουσίασης του, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις συνοικίες. Είναι σημαντικό να αισθανθεί η πόλη ότι κάθε σημείο της μπορεί να συνδεθεί με τον πολιτισμό και να αποκτήσει μια νέα διάσταση. Οι υποδομές ειδικά στον τομέα των εικαστικών είναι ένα θέμα ιδιαίτερα οξυμμένο. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας νέων υποδομών και βελτίωσης των υφισταμένων.

 

Θα βελτιώσουμε το αισθητικό περιβάλλον της πόλης και της περιοχής.

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτιστική μας πολιτική, είναι η βελτίωση του αισθητικού περιβάλλοντος της πόλης μας. Είναι ίσως η πιο «ορατή» επέμβαση που όταν εφαρμοστεί στην πόλη, θα εκπέμπει ένα πολύ συγκεκριμένο στίγμα, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες. Οι επεμβάσεις θα σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά μας και να λειτουργήσουν ως ένας συνδετικός κρίκος με τη σημερινή δημιουργία και πολιτιστική έκφραση. Η προσπάθεια αυτή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί καλείται να εφαρμοστεί σε μία πόλη βάναυσα κακοποιημένη.

Θα αναδείξουμε τη μαρμάρινη Βρύση του Μεχμέτ Πασά, που χρονολογείται από το 1768 και την πανέμορφη Βρύση της Πλατείας Βουνακίου (1900). Θα μεταφέρουμε τη Βρύση Ανδρέα Συγγρού, έργο του 1874, στην αρχική της θέση, στις οδούς Βενιζέλου και Κοραή. Ταυτόχρονα, θα εκπονήσουμε μελέτη για την τοποθέτηση σύγχρονων γλυπτών στις συνοικίες της πόλης.

 

Θα δώσουμε στο ΔΗΠΕΘΕ περιφερειακό προσανατολισμό – Θεατρικό Μουσείο.


Το ΔΗΠΕΘΕ, παρά τις γενναίες προσπάθειες των συντελεστών του, δεν έχει ανταποκριθεί στον ρόλο του ως περιφερειακό θέατρο.
Θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος πυρήνας δράσεων με αντικείμενο το θέατρο και επίκεντρο τη Χίο. Θα επεξεργαστούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο δραστηριοτήτων και λειτουργίας, που θα αναδείξει τις δυνατότητες του θεάτρου. Πρέπει να νοιώσουν, επιτέλους, οι συνδημότες ότι το θέατρο αυτό είναι το δικό μας τοπικό θέατρο που ζει και δημιουργεί μέσα στην πόλη, αξιοποιώντας το ντόπιο δυναμικό του Αιγαίου και της Χίου. Θα ενισχύσουμε τον περιφερειακό χαρακτήρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τα γειτονικά νησιά. Θα παρέμβουμε στα σχολεία με σκοπό την ενίσχυση των θεατρικών παραγωγών, σε επίπεδο σχολείων και σύσταση σχολικού θεατρικού φεστιβάλ του νομού Χίου, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων.

Θα ενισχύσουμε τους θεατρικούς συλλόγους και τους ερασιτέχνες. Η ενίσχυση των συλλόγων είναι μια πολιτική που δεν έχει να κάνει μόνο με την παροχή στοιχειωδών εξυπηρετήσεων, αλλά με την ενίσχυση της ποιότητας δουλειάς που γίνεται σε αυτούς.

Θα δημιουργήσουμε θεατρική βιβλιοθήκη που θα εκτείνεται και σε θέματα σκηνογραφίας, ιστορίας θεάτρου, ενδυματολογίας κτλ. Επίσης θα έχει στη διάθεσή της μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις. Θα δημιουργήσουμε Θεατρικό Μουσείο, κυρίως με κομμάτια από παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ.

Θα οργανώσουμε σεμινάρια για το σύνολο των επιμέρους τομέων του θεάτρου: γνωριμία με το θέατρο και τους ανθρώπους του, θεατρικά αναλόγια με αφορμή γεγονότα και επετείους, πολλαπλές σκηνές, ανάδειξη νέων χώρων θεατρικής δημιουργίας, προαγωγή των παιδικών παραγωγών. Το ελληνικό ρεπερτόριο πρέπει να είναι η αιχμή της προσπάθειας αυτής, ενώ η λογική των ποιοτικών παιδικών παραγωγών πρέπει να προταχθεί των μεγάλων παραγωγών.

 

Για τον Κινηματογράφο.


Θα εκσυγχρονίσουμε το Θερινό Σινέ Κήπος που σήμερα είναι παραμελημένο.  Θα αξιοποιήσουμε τον κινηματογράφο Ρεξ, με ειδικές προβολές που θα υλοποιήσει η ΔΑΕΧ. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσουμε ημερίδες για τον κινηματογράφο, με καταξιωμένους εκπροσώπους του. Θα δημιουργήσουμε σχετική βιβλιοθήκη και σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Πάμε Σινεμά».

 

Χορηγοί – Δωρητές – Ευεργέτες – Πρέσβεις της Χίου.


Θα οργανωθεί συγκεκριμένο πλάνο προσέγγισης χορηγών, που τόσο έχουν λείψει από τη Χίο. Το θέμα των χορηγιών πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις και να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ασφαλές περιβάλλον, πνεύμα εμπιστοσύνης και σεβασμό των δωρητών.          
Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε το θεσμό των Πρέσβεων της Χίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με άτομα που έχουν, τεκμηριωμένα τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν και να προβάλουν τη Χίο. Πλαίσιο αυτής της δράσης θα είναι ένα Διεθνές Συνέδριο Χιακών Θεμάτων που θα οργανώνεται κάθε τρία χρόνια.

 

Πολιτισμός και νέες τεχνολογίες.

Οι νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν την αιχμή στην προσπάθεια προσέγγισης -κυρίως- των νέων ανθρώπων. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Δ.Α.Ε.Χ., με την εγκατάσταση και λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου πληροφόρησης για το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Θα επιδιωχθεί να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας σημαντικής βάσης δεδομένων και θεμάτων.
Θα ενθαρρύνουμε τους νέους να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες ως μέσα έκφρασης και δημιουργίας. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργήσουμε στο Ομήρειο, Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο θα παρέχει στους νέους όλο τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό για την υλοποίηση των δημιουργικών τους σχεδίων.

 

Η σημασία της λειτουργίας των πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων.


Η οργάνωση και η λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων θα είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα σημεία της πολιτικής μας. Απέναντι τους θα διαμορφώσουμε μια δυναμική πολιτική ενίσχυσης τους, που θα τους βοηθήσει να λειτουργήσουν συγκροτημένα και με προοπτική, ώστε να αναβαθμίσουν το παραγόμενο έργο τους. Οι σύλλογοι επιτελούν ένα πολύπλευρο έργο, αφού σε μια εποχή έντονων πολιτικών αλλά και πολιτισμικών αλλαγών, χαράζουν πολιτικές «αντίστασης». 

Ένα από τα σημεία που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους συλλόγους είναι η οικονομική τους δυσπραγία. Οι σύλλογοι στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση που τους δίδεται από το Δήμο και τις συνδρομές των μελών τους. Και οι δύο αυτές πηγές είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να καλύψουν τις πολλαπλές ανάγκες των συλλόγων. Σαν μια νέα μορφή οργάνωσης και αντιμετώπισης του προβλήματος προτείνεται η σύσταση μιας αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα βοηθήσει τους συλλόγους να αναπτύξουν δράσεις που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να σχεδιάσουν. Στην κατεύθυνση αυτή θα αποδώσει σημαντικά η συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε. όπως και η διαμόρφωση πιλοτικών προγραμμάτων και ενεργειών. 

Ακόμη, θα επιδιωχθεί η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Ομήρειο, ώστε μέσα από μία αξιολόγηση των ερευνητικών ή πρωτοποριακών δράσεων των συλλόγων, να διευρυνθεί η χρηματοδότησή τους από το Δήμο.

Τέλος, θα συντάξουμε πρόγραμμα δημιουργίας περιφερειακών πολιτιστικών δομών, δηλαδή κέντρων και χώρων πολιτισμού στις γειτονιές, με προτεραιότητα στην περιοχή των Λειβαδίων.

Διαφήμιση