
Απευθυνόμενη στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Αιγαίου η κα Τσουρή αφού δίνει την εικόνα του Κάμπου και της μοναδικότητας της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός, ζητά να μάθει το σχεδιασμό των υπουργείων για την περιοχή αλλά και για το αν θα στελεχωθεί επαρκώς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.
Αναλυτικά η ερώτηση της κας Τσουρή έχει ως εξής:
Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων,
Τον Υπουργό Πολιτισμού
Και τον
Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: Προβλήματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή Κάμπος Χίου.
Η περιοχή του Κάμπου της Χίου είναι ένα μοναδικό οικιστικό και αγροτικό σύνολο, με χωροθετημένα, περίπου 200 κτήματα, χαρακτηρισμένη ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός.
Το ζητούμενο για την περιοχή είναι η προστασία της, με σεβασμό στην ιστορική της πορεία, με παράλληλη, όμως, εξασφάλιση ενός ζωντανού οικισμού, που δεν θα έχει μόνο παρελθόν, θα έχει και παρόν και μέλλον.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Κάμπου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με την έκδοση οικοδομικών αδειών, εξαιτίας του γεγονότος ότι, δεν υπάρχει στελέχωση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων στη Χίο. Το αποτέλεσμα είναι το Τοπικό Συμβούλιο να συνεδριάζει στη Μυτιλήνη και οι αποφάσεις του, για την έκδοση αδειών, να γνωστοποιούνται ακόμη και με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για τον Κάμπο της Χίου, που θα σέβεται την ιστορία της περιοχής, αλλά θα προωθεί και ανάλογες δράσεις για την ανάπτυξη της;
2. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στελέχωση της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, με μηχανικό – εισηγητή στη Χίο, ο οποίος, επιπλέον, θα είναι γνώστης των προβλημάτων και της ιδιομορφίας της περιοχής;
26 Ιουνίου 2006
Η ερωτώσα βουλευτής
Ελπίδα Τσουρή







