Το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει νέα «φοροεπιδρομή» στα ακίνητα, αυξάνοντας εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες.
Οι νέες τιμές της εφορίας, που θα ισχύσουν όχι μόνο για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως αλλά και για τα εκτός σχεδίου, αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τουλάχιστον 15 διαφορετικούς φόρους που επιβαρύνουν τώρα τη στέγη.
Από τις αρχές του 2007, χιλιάδες νέοι αγοραστές και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές, ενώ σημαντική επιβάρυνση θα έχουν και οι ενοικιαστές, καθώς θα πληρώσουν στους δήμους υψηλότερο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Οι αντικειμενικές τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 25% έως 30%. Αν και τα αφορολόγητα όρια για αγορές και γονικές παροχές υπολογίζεται ότι θα αναπροσαρμοστούν περίπου στα ίδια επίπεδα, εντούτοις οι φόροι υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν έως και 800%.
Ακριβότερη
Για παράδειγμα, διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Παρασκευή έχει σήμερα αντικειμενική αξία 170 χιλιάδες ευρώ.
**Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται από τους ενοικιαστές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
* Η απόκτηση πρώτης κατοικίας θα ακριβύνει παρά την αναμενόμενη αύξηση των αφορολογήτων. Σε διαμέρισμα 200.000 ευρώ στο οποίο θα υπάρξει αύξηση της αντικειμενικής αξίας κατά 20%, ο φόρος για απόκτηση πρώτης κατοικίας θα ανέβει από τα 9.350 στα 13.750 ευρώ, εφόσον αγοραστές είναι ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά.
* Θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο οι νεόδμητες δευτερεύουσες κατοικίες, οι οποίες υπόκεινται σε ΦΠΑ.
* Ακριβαίνει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις αντικειμενικές αξίες. Πέρυσι, η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών, απλώς προχώρησε στην αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών κατά 18%.
* Θα ενεργοποιηθεί πρώτη φορά ο φόρος κατοχής. Οποιος πουλήσει ακίνητο το οποίο έχει αγοράσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της διαφοράς της τιμής αγοράς και πώλησης.







