Ο καθαρισμός αποτελεί απαραίτητο προληπτικό μέτρο που πρέπει να εφαρμόζεται από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Με αφορμή τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, αλλά και την πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δ. Αμανής (25/07/07) καλούνται όλοι να εφαρμόζουν τα βασικά μέτρα πυρασφάλειας, όπως:
– αποψίλωση οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση τυχόν εύφλεκτων υλικών
– στους προαναφερόμενους χώρους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.
Σε περίπτωση μη καθαρισμού οικοπέδων, αγροτεμαχίων κλπ. από τον ιδιοκτήτη, οι δήμοι υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό και να χρεώσουν αναλόγως τον ιδιώτη. Υπενθυμίζουμε ότι η μη εφαρμογή των μέτρων, πέρα από τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, μπορεί να επιφέρει ποινικές κυρώσεις (είτε για αγνόηση λήψης προληπτικών μέτρων, είτε για τυχόν πρόκληση πυρκαγιάς).
Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων αποφεύγεται η μετάδοση των πυρκαγιών που προκαλούνται από δραστηριότητες μέσα στον οικιστικό ιστό ή τις εγκαταστάσεις προς τις αγροτικές και δασικές εκτάσεις και το αντίθετο, ενώ παράλληλα δεν διασπώνται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και διαθέτουν το σύνολο των δυνάμεών τους στην κατάσβεση του μετώπου της πυρκαγιάς, και όχι στην φύλαξη των κατοικιών και λοιπών εγκαταστάσεων που αν περιβάλλονται από ξηρά χόρτα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να καούν.
Από το Γραφείου Τύπου της Ν.Α. Χίου







