Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα

34

 Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα τηρήθηκε κατά την έναρξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο, στη βάση του αιτήματος που είχε εκφράσει την 26η Αυγούστου 2007 ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς-Γκερτ Πέττερινγκ.


Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Στ. Λαμπρινίδης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:


“Κύριε Πρόεδρε,
Θρηνούμε σήμερα 65 νεκρούς στις φλόγες των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Είμαστε μάρτυρες στην τεράστια καταστροφή, μέσα σε μία μόνο βδομάδα, πάνω από το 12% του δασικού πλούτου της Ελλάδας, της Ευρώπης.
Υπεύθυνοι πολιτικοί, την ώρα μίας μεγάλης καταστροφής, δεν πρέπει να αισθάνονται μόνο οδύνη. Πρέπει να αισθάνονται και ευθύνη.
Η ευθύνη για τις πυρκαγιές προφανώς δεν ανήκει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Ως ευρωβουλευτές όμως, έχουμε ευθύνη να βεβαιωθούμε ότι η ΕΕ θα αποδεσμεύσει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα βοήθεια για την αναγέννηση των κατεστραμμένων περιοχών. Και έχουμε ευθύνη να αντλήσουμε όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα προβλήματα στην πρόληψη και στην κατάσβεση των φετινών πυρκαγιών, ώστε ποτέ η Ελλάδα ή κάποιο άλλο Κράτος Μέλος της ΕΕ να μην ξαναζήσει αντίστοιχη τραγωδία.
Οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους μας από διαφορετικές Πολιτικές Ομάδες που τηλεφωνήσατε και στείλατε μηνύματα συμπαράστασης προς τους Έλληνες πολίτες. Ευχαριστούμε τον Μάρτιν Σούλτς που επισκέφτηκε αμέσως τη χώρα μας και που, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, κινητοποιήθηκαν για να ενημερώσουν και να εξασφαλίσουν τη συμπαράσταση όλης της Ευρώπης. Κι ευχαριστούμε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έστειλαν βοήθεια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον συντονιστικό της ρόλο.
Κύριε Επίτροπε, είναι σωστές οι δεσμεύσεις που αναλάβατε σήμερα, όπως ζητούσαν επίμονα οι Σοσιαλιστές αλλά και άλλες Πολιτικές Ομάδες. Επιτέλους, το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να αναμορφωθεί ώστε να παρέχει άμεση και ουσιαστική στήριξη. Ιδιαίτερα επικροτώ που η Επιτροπή εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο αποδέσμευσης κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ. Εν μέσω μίας τέτοιας τραγωδίας, ας μη χαθούν για τους πληγέντες κονδύλια που απειλούνται με απώλεια εξαιτίας χαμηλών ρυθμών απορρόφησης. Τέλος, προτρέπω τη δημιουργία ενός μηχανισμού άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις εξαιρετικών φυσικών καταστροφών, όχι για να υποκαταστήσει η Ευρώπη την καταλυτική ευθύνη πρόληψης και πυρόσβεσης των Κ-Μ, αλλά για να τα επικουρήσει.
 Μέσα από την καταστροφή, μπορεί γεννηθεί η ελπίδα. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται: (1) οι καμένες περιοχές να μετατραπούν σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης, για να μην υπάρξει ούτε ένας  περιβαλλοντικός μετανάστης, (2) η μαζική αναδάσωση, (3) η εγκατάλειψη κάθε συζήτησης για τον μερικό αποχαρακτηρισμό των δασών, που είναι βούτυρο στο ψωμί των κάθε λογής εμπρηστών, (4) η δρακόντια απαγόρευση της παράνομης δόμησης στα καμένα και (5) επιτέλους, η ίδρυση ενός αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τώρα στην άντληση απαραίτητων συμπερασμάτων: Συνάδελφοι, δεν ήταν, δυστυχώς, αναπόφευκτη αυτή η τραγωδία. Την είχε προβλέψει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση σε πρόσφατη Έκθεσή της προς την Επιτροπή, όπου ομολογούσε επικίνδυνες ελλείψεις συντονισμού των υπουργείων και απουσία σχεδίων πρόληψης. Κι όμως η Ελλάδα, όπως επίσης υπογραμμίζει η ίδια έκθεση, είχε θεαματική βελτίωση των επιδόσεων δασοπροστασίας την περίοδο 2001-2004.
Ούτε ήταν πρωτοφανής ο αριθμός των ταυτόχρονων εστιών φωτιάς. Σε δύο διαφορετικές ημέρες το 2000, αντίστοιχος αριθμός πυρκαγιών είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα, χωρίς όμως τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα.
Η ελληνική τραγωδία του 2007 υπενθυμίζει ότι πυρκαγιές πάντα θα υπάρχουν. Όπως πάντα θα υπάρχουν και ασυνείδητοι συμπολίτες μας αλλά και εγκληματίες εμπρηστές. Το κεντρικό ζητούμενο επομένως είναι να υπάρχουν επίσης σοβαρές πολιτικές πρόληψης και κατάσβεσης.
Οφείλουμε να εξετάσουμε τα προβλήματα που ανέκυψαν στην Ελλάδα, όχι για να καταδικάσουμε, αλλά για να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. 65 νεκροί είναι ένας αβάσταχτος αριθμός στην Ευρώπη του 2007. “

Διαφήμιση