Αρχική Νέα Τοπικά Ολυμπιακή: Την πάνε για κλείσιμο

Ολυμπιακή: Την πάνε για κλείσιμο

0

Προσγείωση για την Ολυμπιακή, τρίζουν καρέκλες στις ΔΕΚΟ


Τα σενάρια για την Ολυμπιακή, με πιο πιθανό εκείνο που αφορά το κλείσιμό της την άνοιξη του 2008, πριν αρχίσει η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Ε» από αρμόδιες κοινοτικές πηγές, μπήκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη χθες.


 

Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν οι σαρωτικές αλλαγές στις περισσότερες από τις διοικήσεις των περίπου 25 ΔΕΚΟ που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταφορών. Δεν θα πρέπει να ανησυχούν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και του «τσάρου» της οικονομίας, πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, και ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Α. Μπρατάκος, που καταγράφει κέρδη. Οι καρέκλες των υπολοίπων που ηγούνται στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ τρίζουν…

«Είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης για την υπόθεση του εθνικού αερομεταφορέα εξερχόμενος από το Μαξίμου. «Η συζήτηση αυτή θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα», συνέχισε. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο, διότι το θέμα είναι περίπλοκο τεχνικά και νομικά. Εμείς από τη δική μας την πλευρά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε η εταιρεία να παραμείνει ζωντανή και στη συνέχεια να αποκρατικοποιηθεί».


Ο πρωθυπουργός


Είναι σαφές ότι:


1 Ο Κώστας Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στο θέμα της Ολυμπιακής και μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Γι’ αυτό και αντικατέστησε τον Μιχάλη Λιάπη με τον Κωστή Χατζηδάκη, για να επιταχύνει τις διαδικασίες.


2 Η στρατηγική του μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου είναι οι οδυνηρές αποφάσεις που δεν πάρθηκαν, λόγω της αναβλητικότητας που χαρακτήρισε την πρώτη του πρωθυπουργική θητεία, να δρομολογηθούν μέχρι το Πάσχα του 2008, ώστε η κυβέρνηση να εισπράξει το πολιτικό κόστος σε χρόνο που θα απέχει από τις εκλογές. Η επίσπευση αυτή δεν αποκλείεται να συνδέεται και με το σενάριο για διπλές κάλπες (με τις ευρωεκλογές) τον Ιούνιο του 2009.


3 Δεδομένου ότι το κλείσιμο της Ολυμπιακής εν μέσω καλοκαιριού θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο να παραλύσουν τα αεροδρόμια της χώρας, τινάζοντας στον αέρα την τουριστική περίοδο, τοποθετείται ίσως και πριν από το Πάσχα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.


Ευρωμήνυμα


Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι:


1 Κάνει διαπραγματεύσεις όχι απλώς για να κερδίσει χρόνο, αλλά για να βρεθεί μια λύση: είτε η Ολυμπιακή να πουληθεί απαλλαγμένη, όμως, από τα δυσβάσταχτα χρέη του ομίλου, που στο τέλος του 2007 θα αγγίξουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θεωρείται ανέφικτο όμως, είτε να οδηγηθεί σε λουκέτο που βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.


2 Δεν επιθυμεί να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα σε όλη τη βαθμίδα του ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη μία διετία. Αντίθετα, πολύ θέλει να πάρει τις τελικές της αποφάσεις για το μέλλον της Ολυμπιακής πολύ νωρίτερα.


Ο νέος υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης έκανε την πρώτη του συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Μπαρό. Στις διαπραγματεύσεις σταθερά ενεργό ρόλο έχει και το υπουργείο Οικονομίας. Αν η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εξασφαλίσει εγγυήσεις από τις ανταγωνίστριες εταιρείες της Ολυμπιακής (π.χ. Ετζίαν) ότι δεν θα κάνουν ενστάσεις, ίσως η Ευρωπαϊκή Ενωση να εξέταζε έναν συμβιβασμό στη βάση του συμψηφισμού των κρατικών ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή με τα δικά της χρέη. Θεωρείται, όμως, πολύ δύσκολο, οπότε τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.


Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κ. Καραμανλής που θα πάρει και την τελική απόφαση για το μέλλον της Ολυμπιακής, θα συζητήσει το θέμα με τον Μανουέλ Μπαρόζο στην επόμενη συνάντησή του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει και όπως φαίνεται θα είναι οδυνηρή και για τους εργαζόμενους και για τη χώρα.


Χάνουν λεφτά


Αντιδράσεις θα προκαλέσουν και οι καρατομήσεις που έπονται στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Ομιλος Ολυμπιακής κ.λπ.). Οι εισηγήσεις του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του Γιώργου Αλογοσκούφη στον πρωθυπουργό για τις νέες τοποθετήσεις αφορούν κυρίως πρόσωπα της γενιάς των 35άρηδων και των 40άρηδων, τεχνοκράτες, με φιλοδοξίες και μία σχέση (όχι απαραιτήτως στενή) με την πολιτική ώστε να αντιλαμβάνονται το κόστος που μπορεί να έχει μια δύσκολη απόφασή τους. Οχι για να είναι αναβλητικοί, αλλά για να είναι πιο προσεκτικοί στο χειρισμό τους.


Ο Αλογοσκούφης επένδυσε στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης στους Δρόσο, Μουσουρούλη και άλλους που αναβαθμίστηκαν τώρα, ενώ ένα πρώτο δείγμα έδωσε και ο Κ. Χατζηδάκης με την τοποθέτηση του 42άχρονου Γ. Αναστασόπουλου στη θέση του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Κ. Σταυρόπουλου.


«Κουβεντιάσαμε με τον πρωθυπουργό την κατάσταση των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών. «ΔΕΚΟ που θέλουμε να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες, αλλά και να σέβονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 09/10/2007