
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την αύξηση του ρυθμού των προσφύγων» τόνισε η γραμματέας της; ΤΕ Χίου του ΚΚΕ Μαρίνα Κυριακού κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα τους πρόσφυγες.
Τόνισε δε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη μετανάστευση και κυρίως για τα αιτία που τη γεννούν.
Η Ξένια Παμπουρτζή, μέλος της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ και υπεύθυνη για τα θέματα των προσφύγων, επισήμανε ότι οι πρόσφυγες φθάνουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Οι αιτίες όπως η ταξική εκμετάλλευση, οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συράξεις συνυφασμένες με το ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι που δημιουργούν τις συνθήκες προσφυγιάς.
Κατηγόρησε δε τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι στηρίζει όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε ότι αφορά τους χώρους όπου κρατούνται οι πρόσφυγες, σημείωσε ότι 200-300 άτομα στοιβάζονται στα κοντέινερ στο Μυρσινίδι την ώρα που η δυναμικότητα τους είναι για 84 άτομα και πως υπάρχει μια παντελής έλλειψη υποδομών.
Αναφέρθηκαν δε και στο θέμα των φυλάκων, όπου μόνο 2 αστυνομικοί υπάρχουν ανά βάρδια ενώ ανάλογη έλλειψη παρατηρείται και στο λιμεναρχείο.
Επιρρίπτοντας ευθύνες στο τοπικό ΣΥΡΙΖΑ πως το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να φύγουν οι μετανάστες από το λιμάνι και αδιαφορώντας για τις συνθήκες κράτησης τους, όπως είπε, απλά μετονομάστηκε το κέντρο κράτησης σε κέντρο φύλαξης χωρίς όμως στην ουσία να αλλάξει τίποτα.
Να παρατηρήσουμε πάντως ότι οι έντονες διαμαρτυρίες δεν ήταν για το γεγονός ότι κρατούνται στο λιμάνι, αλλά γιατί είχαν περικυκλωθεί με «κοτετσόσυρμα» κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικές τις συνθήκες κράτησης και περιορίζοντας τη μετακίνηση των προσφύγων ακόμα και
Πρόταση από πλευράς ΚΚΕ (και που μέσω της δημοτικής παράταξης ΛΑΣ αναμένεται να τεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο όποτε το φέρει προς συζήτηση η δημοτική αρχή), είναι να αξιοποιηθούν έρημοι σήμερα χώροι. Είτε παλιά εργοστάσια, είτε στρατόπεδα και να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος σε ερώτηση για το τι θα έκανε το κόμμα του αν ήταν Κυβέρνηση, σημείωσε πως αυτό που πρέπει να αλλάξουν είναι οι συνθήκες που δημιουργούν την προσφυγιά.
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο συνδικαλιστής του ΚΚΕ Γιώργο Αμπαζής, καταγγέλλοντας για υποκρισία και τυχοδιωκτισμό τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΣ, όπου στο 1ο δημοτικό συμβούλιο ήθελα να φέρει το θέμα των προσφύγων αλλά και τώρα παραμένουν τα προβλήματα.
«Οι Χιώτες έχουν μεγάλα αποθέματα ψυχής» τόνισε ο Γιώργος Αμπαζής που εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, και τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε η όλη ενέργεια από τα παιδιά, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά των προσφύγων.
Επίσης τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθεί μόνιμος χώρος στέγασης των προσφύγων, ενώ για τις μάνες και τα παιδιά τους να υπάρξει μέριμνα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία.







