Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου με αντικείμενο τα εκθέματα της εποχής του Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, θα προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΤΙΟΝ» την Κυριακή 28 Ιουνίου στις 11.00 το πρωί.
«Χίος και Μ. Αλέξανδρος. Η εποχή του Αλέξανδρου και των διαδόχων του μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου».
Η ξενάγηση θα γίνει από το μέλος του ΔΣ του ΑΡΤΙΟΝ και διπλωματούχου ξεναγού Θωμά Καραμουσλή.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραμουσλής με το γνωστό και ιδιαίτερο τρόπο του θα προσπαθήσει να εισάγει τους παρευρισκόμενους στην εποχή που αρχίζει με την κατάκτηση του Αλέξανδρου, της αυτοκρατορίας και των επιγόνων του (περίοδος ακμής του Χίου) μέσα από τα πάμπολλα ευρήματα και εκθέματα της Ελληνιστικής εποχής, που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.
Ειδικότερα, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις σημαντικές επιστολές του Μ. Αλέξανδρου προς το «κοινό» της Χίου, πηγές πολύτιμων πληροφοριών για τη Χίο και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, καθώς και επιγραφές που βρέθηκαν σε διάφορα μέρη του νησιού.
Επίσης, από την περίοδο αυτή θα δούμε το Μακεδονικό τάφο με τα πλούσια κι ενδιαφέροντα κτερίσματα.
Όλα τα εκθέματα καταδεικνύουν το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η Χίος στη λαμπρή αυτή φάση του Ελληνισμού.
Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στις ειδικές σχέσεις που ανέπτυξε ο Μ. Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του με τους Χίους και τους άλλους Ίωνες όπως π.χ. με το σπουδαίο ιστορικό Θεόπομπο το Χίο.






