Αρχική Νέα Τοπικά ΔΕΥΑΧ: Δεν είμαστε… αλ- Κάιντα!

ΔΕΥΑΧ: Δεν είμαστε… αλ- Κάιντα!

30



Την ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη φαίνεται ότι νιώθει η πολιτική ηγεσία της ΔΕΥΑΧ, που το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας προχώρησε εσπευσμένα σε συνέντευξη τύπου, λέγοντας πως το νερό που φθάνει στις βρύσες μας δεν έχει κανένα πρόβλημα
Αυτό φάνηκε κατά την επανάληψη επισήμανσης του αυτονόητου, δηλαδή της περιφρούρησης της δημόσιας υγείας, τόσο από το Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Γιώργο Συριώδη όσο και από το διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Φυτούση.
Η χθεσινή συνέντευξη τύπου δόθηκε στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα όπου εξηγήθηκαν και οι εργασίες με τα αντλιοστάσια που είναι σε εξέλιξη.
Οι παρουσίες εξάλλου της χημικού της ΔΕΥΑΧ Μάϊρας Ελευθερίου και του διευθυντή της ΔΕΥΑΧ- μηχανικού Δημήτρη Κούβακα φανερώνουν ότι κρίνεται σκόπιμο πως για θέματα που αφορούν την ποιότητα του νερού χρειάζεται να μιλούν και οι ειδικοί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην ερώτηση προς την χημικό της ΔΕΥΑΧ αν υπάρχουν αναλύσεις στα νερά για νιτρικά άλατα και υδρογονάνθρακες (που μπορεί να υποπτευθεί η παρουσία τους λόγω του σκουπιδότοπου), σημείωσε ότι “στα νερά που δίνονται στην κατανάλωση γίνονται επανειλημμένες σε τακτά διαστήματα εξετάσεις για νιτρικά και νιτρώδες αμμώνιο” χωρίς ευτυχώς να υπάρχει πρόβλημα.
Σχετικά με το νερό του φράγματος στον Κακό ποταμό βρέθηκε πράγματι η αρχική ανάλυση από ιδιωτικό εργαστήριο πολύ επιβαρημένη. Οι επόμενες όμως αναλύσεις (που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα) από το Χημείο της Μυτιλήνης δείχνουν πως δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα και με δεδομένο ότι τα νερά του φράγματος είναι επιφανειακά.
Η ΔΕΥΑΧ θα έκανε δοκιμές για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί και τα νερά που τρέχουν στον Παρθένη ποταμό. Ύστερα από τις μετρήσεις που έγιναν κρίθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα επιβαρημένα και προφανώς λόγω και της διαμαρτυρίας των κατοίκων (ο Σύλλογος του Αγίου Σπυρίδωνα αναμένεται να προχωρήσει σε ερώτημα προς όλους τους τοπικούς φορείς) απομακρύνθηκαν και οι σωληνώσεις.
Στον Άγιο Αρτέμιο οδηγείται πάντως το νερό και μάλιστα με βαρύτητα από την υπερχείλιση του φράγματος στον Κακό. Όπως σημείωσε ο κ. Συριώδης στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι “καμιά σταγόνα νερού στη θάλασσα”.
Πρόκειται όπως είπε για την πρώτη φάση των ενεργειών διότι στη συνέχεια θα γίνει το ανοικτό ταχυδιυλιστήριο, ώστε το νερό να δίνεται στην κατανάλωση.
Για τις μετρήσεις του ιδιωτικού εργαστηρίου ΑΝΔΡΕΟΥ όπου η ΔΕΥΑΧ έστειλε δείγματα σημείωσε πως θεωρεί ότι έγινε κάποιο λάθος και κατηγορηματικά τόνισε διαβεβαίωσε “σε όλους τους τόνους τους συμπολίτες μας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύουμε τη δημόσια υγεία”.
Σχετικά με το νερό που λαμβάνεται από δύο πηγάδια στις παρυφές του Παρθένη, του Καραμανή και μάλιστα από πέρυσι και του Καστρομηνά που ξεκίνησε πριν ένα μήνα, σημείωσε ότι το νερό των αναλύσεων δεν έχει κανένα πρόβλημα.
“Αν επιμένει ένας σύλλογος ότι το νερό είναι κακό θα πρέπει να το πάρει να το παει στο Χημείο. Έβαλε πέρυσι ένα θέμα ο κ. Γιαλούρης και εμείς πήγαμε το νερό στο Χημείο.


Δεν ήμαστε μέλη της Αλ- Καϊντα, θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Εσείς μας αντιμετωπίζετε…εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι ότι πάμε να κάψουμε τον κόσμο, δεν είναι έτσι”, ξέσπασε ο κ. Φυτούσης που σημείωσε ότι άλλαξαν γνώμη στη χρήση των νερών του Παρθένη λόγω των αρνητικών μετρήσεων.
Στο εύλογο ερώτημα αν πήραν πρώτα υπόψη απόψεις ειδικών για να το χρησιμοποιήσουν ο κ. Φυτούσης απάντησε ζητώντας να του υποδειχθεί ένα έργο που έγινε με μελέτες και λειτούργησε (δίνοντας το αρνητικό παράδειγμα του φράγματος Ζυφιά). Πρόσθεσε εξάλλου ότι ναι μεν δεν αντικαθιστούν τους ειδικούς αλλά έχουν και τους δικούς τους στη ΔΕΥΑΧ.
“Έχουμε προσωπικό και το αξιοποιούμε, αυτοί υπογράφουν τις μελέτες. αν βρείτε κάτι από αυτό που κάνουμε και είναι φάουλ ευχαρίστως να το συζητήσουμε”, δήλωσε.
Στις ειδήσεις που έδωσε η συνέντευξη τύπου είναι ότι πόσιμο νερό οι δημότες μπορούν να παίρνουν από τη δεξαμενή στη Βοήθεια και μελλοντικά από το Καστρομηνά. Ζητήθηκε εξάλλου η συμπαράσταση από τα ΜΜΕ στην προσπάθεια που γίνεται για το ανοικτό διυλιστήριο” στα όποια προβλήματα αντιμετωπίσουμε διότι αν δεν γίνει αυτό τότε η Χίος θα εξακολουθήσει να υποφέρει από νερό”.
Εν τω μεταξύ σήμερα έχει συγκαλέσει ο κ. Συριώδης ευρεία σύσκεψη στη ΔΕΥΑΧ στην οποία όπως είπε έχει προσκληθεί και ο Γιώργος Στεφανίδης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Διευθυντής τους Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Χίου.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ


 

Διαφήμιση