Αρχική Νέα Τοπικά Οξύνεται η αντιπαράθεση ΚΕΔΚΕ- Κυβέρνησης

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΚΕΔΚΕ- Κυβέρνησης

14



Ομόφωνη είναι η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ να μην αποδεκτούν στο εξής καμία νέα αρμοδιότητα αν δεν συνοδεύεται και με τους αντίστοιχους πόρους.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Αθήνα αποφασίστηκε να ζητηθεί μάλιστα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη όπου θα του τεθούν τα ζητήματα των χρηματοδοτήσεων που έχουν ανάγκη οι Δήμοι για να μην αναγκαστούν να κλείσουν.
Βασικό αίτημα είναι η Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για απόφαση των παρακρατηθέντων εσόδων που έπρεπε να πηγαίνουν στους Δήμους και ανέρχονται περίπου σε 3 δις ΕΥΡΩ. Η δέσμευση που είχε δοθεί ήταν για απόδοση μέσα σε διάστημα μίας πενταετίας, αλλά ήδη κύλησε ο πρώτος χρόνος ενώ και στο 2005 δεν φαίνεται να υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό.
Εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική δέσμευση από τον κ. Καραμανλή, τότε θα προχωρήσουν στην απόφαση για σύγκλιση Έκτακτου Συνεδρίου, ώστε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή να κορυφωθούν οι αντιδράσεις.
Η κρίση μεταξύ Δημάρχων και Κυβέρνησης “φουντώνει” και με το θέμα των συμβασιούχων. Η ΚΕΔΚΕ επιμένει στην προειδοποίησή της να μην προχωρήσουν οι Δήμοι σε καμία μονιμοποίηση εάν πρώτα η Κυβέρνηση δεν καλύψει το κόστος μισθοδοσίας και τις δαπάνες της λειτουργίας των αρμοδιοτήτων στις οποίες απασχολούνται συμβασιούχοι.
Στοιχεία που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος των Δήμων απέστειλε προχθές η ΚΕΔΚΕ με επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα.
Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, κάνει λόγο για “Απαράδεκτη και παρελκυστική τακτική του υπουργείου” στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2005 οι συμβασιούχοι θα φτάσουν πανελλαδικά τους 16.805. πρόκειται για εργαζομένους που αναμένεται να μονιμοποιηθούν σε πρώτη φάση και οι οποίοι απασχολούνται στις υπό μεταφορά αρμοδιότητες, καθώς και σε προγράμματα που υλοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από αυτούς, οι 2.816 είναι σχολικοί φύλακες, 6.700 άτομα με αναπηρία, 3.525 εργαζόμενοι σε δομές κοινωνικού χαρακτήρα από το Β’ ΚΠΣ, 500 σε ανάλογες δομές από το Γ ΚΠΣ, 1.428 εργαζόμενοι στα ΚΕΡΠ και οι υπόλοιποι δημοτικοί αστυνομικοί.
Μέχρι το τέλος του 2008, αναμένεται να μονιμοποιηθούν 35.774 συμβασιούχοι επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ κατά 781,1 εκ. ΕΥΡΩ.
Να σημειωθεί ότι στις 13 Δεκεμβρίου η ΚΕΔΚΕ και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να συνεκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων των ΟΤΑ και η δαπάνη που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό των Δήμων.
 

Διαφήμιση