Αρχική Νέα Τοπικά Παράρτημα ΤΕΕ και Επιμελητήριο Χίου λένε όχι σε νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών...

Παράρτημα ΤΕΕ και Επιμελητήριο Χίου λένε όχι σε νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών στο Θόλος Χίου

70

Τη δική τους αρνητική θέση στη δημιουργία νέας Κλειστής Δομής προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή Άκρα Παχύ Θόλους καταθέτουν με σχετικά δελτία τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου/ΤΕΕ τμήματος Β/Α Αιγαίου και το Επιμελητήριο Χίου.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, δηλώνει ότι θα σταθεί σύμμαχος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή τής δομής, και με ένα δικό τους τρόπο προσεγγίζουν τα πράγματα.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

“Συνεπεία της πρόσφατης διακήρυξης διαγωνισμού του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την κατασκευή δικτύου Wi-Fi στις δομές φιλοξενίας παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μας, η ΝΕ Χίου του ΤΕΕ/τμ. ΒΑ Αιγαίου τοποθετείται ως εξής:

  1. Οφείλει να ΣΥΓΧΑΡΕΙ το Υπουργείο για τη συμμόρφωσή του με την ισχύουσα νομοθεσία και τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού.
  2. Οφείλει να επισημάνει ότι η επιλεχθείσα περιοχή καλύπτεται κυρίως από Τουρκικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών και -εκτός απροόπτου- η λειτουργία του έργου θα εξυπηρετείται από εκεί αναγκάζοντας τη χώρα μας να πληρώνει σχετικά τέλη στη γείτονα χώρα.
  3. Εκφράζει την ανησυχία της για την επάρκεια της Τ.Υ. του Υπουργείου σχετικά με τη δυνατότητα σχεδιασμού των απαιτούμενων έργων για την κατασκευή και λειτουργία της δομής. Αντίστοιχες μελέτες σε ευνοϊκότερες συνθήκες στη θέση «Μαυροβούνι» Λέσβου (Καρά Τεπέ) αστόχησαν τόσο περιβαλλοντικά (καταστροφή αιγιαλού, τοπίου, κτλ.) όσο και λειτουργικά (άνθρωποι χωμένοι στις λάσπες, κτλ. τραγικά).
  4. Θα ήθελε να πληροφορηθεί για την άποψη του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τη χωροθέτηση της κατασκευής.
  5. Ενημερώνει φορείς και επιτροπές ότι θα σταθεί σύμμαχος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή δομής.

Για τη ΝΕ Χίου/ΤΕΕ τμ. ΒΑ Αιγαίου”.

Αιφνιδιάστηκε και το Επιμελητήριο
Στη δική του παρέμβαση το Επιμελητήριο Χίου, χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» την Κυβερνητική εξαγγελία, παρ’ ότι λίγες μέρες πριν είχε συνάντηση η Διοικούσα Επιτροπή του με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
«Η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη και η προσπάθεια επιβολής της αλλά και η όποια απόπειρα υλοποίησης θα πυροδοτήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύουν να επιλύσουν», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  • 01/02/2021

Με αφορμή την αιφνιδιαστική Κυβερνητική εξαγγελία νέας ελεγχόμενης δομής διαμονής προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Θόλους επισημαίνουμε τα εξής σε όσους πραγματικά επιθυμούν να αφουγκρασθούν τη δική μας φωνή και να αποσοβήσουν μία νέα κοινωνική περιδίνηση για το νησί μας.

Η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη και η προσπάθεια επιβολής της αλλά και η όποια απόπειρα υλοποίησης θα πυροδοτήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύουν να επιλύσουν.

Πριν λίγες ημέρες η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, στον οποίο επεσήμανε εκτός των άλλων ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση για οποιαδήποτε λύση σχεδιασθεί και οι μονομερείς κινήσεις δε θα ωφελήσουν. Υπενθυμίσαμε τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις που είχε πυροδοτήσει η απόπειρα εγκατάστασης δομής στο 18 μόλις πέρυσι , καθώς οι πληγές από τις συνέπειες των τότε διαδραματισθέντων είναι ακόμη ανοικτές .

Επιχειρηματολογήσαμε για την ανάγκη εξαίρεσης των ακριτικών περιοχών από το σχεδιασμό της χωροθέτησης δομών φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και συμφωνήσαμε στην υπεύθυνη συμμετοχή σε διάλογο για περιορισμένου μεγέθους δομή καταγραφής και ταυτοποίησης αφού κλείσει η ΒΙΑΛ και κερδίσουν ξανά πίσω τη ζωή τους οι Καμποχωρούσοι, οι οποίοι ζουν σε μία ιδιότυπη ομηρεία εδώ και χρόνια.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι οι λόγοι που επιβάλλουν την εξαίρεση των ακριτικών νησιών είναι εθνικοί, καθώς δεν είναι δυνατόν να «τραβάς το χαλί» κάτω από τα πόδια των ακριτών όταν δέχονται καθημερινές πιέσεις από τη γειτονική χώρα.

Ο εποικοδομητικός διάλογος σε αυτή την κρίσιμη φάση του προσφυγικού είναι απαραίτητος και είμαστε βέβαιοι ότι εάν όλοι ακολουθήσουν αυτή την οδό, θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα ανοίξει μία νέα σελίδα για το νησί μας από την οποία θα απουσιάζουν ο φόβος και οι κοινωνικές αναταράξεις και τη θέση τους θα πάρει ο σχεδιασμός ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ακρίτες.

Mε εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου”.

Διαφήμιση