Αρχική Νέα Τοπικά Αυξημένες κατά 5 ΕΥΡΩ οι τιμές στην πρώτη ποιότητας μαστίχι

Αυξημένες κατά 5 ΕΥΡΩ οι τιμές στην πρώτη ποιότητας μαστίχι

199

Αυξημένες κατά 5 € το κιλό θα είναι οι τιμές της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας μαστίχας σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Κανονισμού Παραλαβών εσοδείας 2022, όπως εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η Εγκύκλιος, εστάλη χθες το πρωί σε όλους τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς Μαστιχοπαραγωγών, προς ενημέρωση των μελών τους τα οποία περνούν στη φάση καθαρισμού της φετινής σοδειάς μαστιχιού.

Η τιμή στην πρώτη ποιότητα μαστίχας (βλέπε πίνακα) ανέρχεται στα 96 ΕΥΡΩ, από 91 που ήταν πέρυσι, ενώ 5 ευρώ αύξηση είναι και για τη Β κατηγορία που έτσι ανέρχεται στα 92 ευρώ.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Οι κατηγορίες Β1, Γ και Γ1 θα έχουν αύξηση 4 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι η διαλογή και ο καθορισμός της ποιότητας γίνονται με ηλεκτρονικό έλεγχο προηγμένων τεχνικών μέσων που έχει προμηθευτεί η ΕΜΧ, και να διασφαλίζει έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Σημαντικό είναι επίσης ότι προβλέπεται πως η εξόφληση των μαστιχοπαραγωγών θα γίνει με πληρωμή του 90% του τιμολογίου ένα μήνα μετά την παράδοση και το υπόλοιπο 10% σε ένα εξάμηνο.

«Για ακόμα μια φορά η ΕΜΧ με επιστημονική τεκμηρίωση, έχοντας την οικονομική δυνατότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών και της οικονομίας του νησιού, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας», σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα του προέδρου της Ενωσης Γιώργου Τούμπου στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εχει ενδιαφέρον όμως και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε σχετικά με την Δ ποιότητα (που όπως φαίνεται στον πίνακα οδηγείται για απόσταξη). Οπως σχολιάστηκε η τιμή των 40 €, παραμένει σταθερή για τρίτη χρονιά και ενώ πιθανόν φέτος να είναι μεγαλύτερη η ποσότητα που θα έχουν οι μαστιχοπαραγωγοί λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση