Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Αγαπημένα λουλούδια: Η Βασίλισσα της νύχτας, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Αγαπημένα λουλούδια: Η Βασίλισσα της νύχτας, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

251

Βασίλισσα της νύκτας ή βασίλισσα για μία νύκτα;
Όπως κι αν προτιμάμε να την λέμε πράγματι είναι λουλούδι ‘βασίλισσα’ ομορφιάς που κρατάει μόνο για μία νύχτα.
Ναι, αυτό το πανέμορφο λευκό άνθος κρατάει για κάποιες ώρες και μόνο νύχτα κι είναι το άνθος ενός κακάσχημου κάκτου…

Η βασίλισσα της νύχτας επιστημονικά Epiphllum oxypetalum και Αγγλικά Queen of the night είναι κακτοειδές επίφυλλο με καταγωγή από τη Νότιο Αμερική που όμως τα μεγάλα 20-25 εκατοστά διαμέτρου άνθη του είναι τρομερά εντυπωσιακά και ευωδιαστά άνθη.

Τον κάκτο αυτό αν και ευδοκιμεί και στη χώρα μας όμως δεν τον συναντάμε συχνά, δεν είναι κοινό φυτό λόγω …της ασχήμιας του. Τα φύλλα του είναι ζαρωμένα και έτοιμα λες να πέσουν και πάντα σαν ξεραμένα. Όμως μέσα σε αυτή την ασχήμια και από τα πιο παλιά φύλλα από μία έως τρείς φορές κάθε καλοκαίρι βγαίνουν τα μοναδικής ομορφιάς άνθη του.

Άνθη που κρατούν για λίγες μόνο ώρες και πάντα νύκτα. Από εδώ και το όνομα του κάκτου. Τα μπουμπούκια βγαίνουν όλα μαζί αλλά μπορεί να ανοίξουν άλλη νύκτα κι έτσι να τα απολαύσουμε δύο ή τρία βράδια συνεχόμενα.
Ανάλογα με την φροντίδα του και την προστασία που θα της παρέχουμε και τη θέση που θα την τοποθετήσουμε η Βασίλισσα της νύκτας μπορεί να ανθοφορεί περισσότερες φορές κι όχι μόνο καλοκαίρι.

Προσωπικά πιστεύω αξίζει τον κόπο αυτή την ομορφιά, αυτό το μοναδικό άνθος να το δεις έστω και μία φορά κι ας έχεις στην βεράντα ή τον κήπο όλο το χρόνο έναν άσχημο κάκτο που σημειωτέον η φροντίδα του είναι ελάχιστη, ελάχιστο νερό ενώ λίπασμα απαιτεί μία φορά το χρόνο.

Κλείνουμε το θέμα <Βασίλισσα της νύκτας> ευχάριστα με μία άλλη… βασίλισσα, αυτή του Μότσαρτ: <Η Βασίλισσα της νύκτας>, άρια από την μεγαλειώδη όπερα “Μαγικός Αυλός”.

Ευχαριστώ την γεωπόνο κυρία Μαρία Νιζάμη από τη Χίο για τις βοτανολογικές πληροφορίες. Η άρια από το διαδίκτυο.

Για το ChiosNews.com
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΙΗΣΗ: Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα- “Μια Καλημέρα”, γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Επόμενο άρθροΟι κρυμμένοι πρόσφυγες στο Γιόσωνα- 32 μεταφέρθηκαν στη Δομή της Λευκωνιάς